Негативан новчани ток (значење, примери) | Како тумачити?

Значење негативног новчаног тока

Негативан новчани ток односи се на ситуацију у предузећу када је новчана потрошња предузећа више од генерисања готовине у одређеном периоду који се разматра; То подразумева да је укупан прилив готовине из различитих активности који укључује оперативне активности, инвестиционе активности и финансирање током одређеног периода који је разматран мањи од укупног одлива у истом периоду.

Једноставним речима, то значи пословни сценарио када предузеће троши више готовине него што генерише. То је превладавајућа ситуација за предузећа у фази раста јер морају да троше новац на подстицање раста, стицање купаца или можда успостављање канала дистрибуције. Једноставно речено, то је игра бројева где је долазни новац мањи од одлазног новца. У таквој ситуацији дефицит би требало да буде подржан инфузијом капитала или финансирањем дуга, или обоје.

Формула

Овај концепт није нов, али у великој мери подразумева прорачуне новчаног тока. Најједноставнија једначина за математички разумевање овог концепта је разумевање израчуна негативног новчаног тока из основних пословних активности.

Новчани ток = Приливи готовине - Одливи готовине

Ако је овај број негативан, означава дефицит и назива се негативним новчаним током.

Основни прорачун (са примером)

Узмите у обзир фирму КСИЗ са следећим извештајем о новчаним токовима.

На први поглед, компанија изгледа у врло лошем стању, јер новчани ток износи -80.000 УСД. Међутим, ако заронимо даље и уместо да гледамо коначни број новчаног тока, погледамо његове различите саставне делове, наша перцепција тренутног стања пословања може се променити. Новчани ток из оперативних активности је позитиван, што сугерише да фирма добро послује у основним пословним активностима. Међутим, новчани ток генерисан од инвестирања и финансирања је негативан. То је можда зато што управа тражи добар потенцијал у будућем расту и жели да троши на њега. На пример, велики део новца потрошен је на куповину додатне опреме и планова, што наглашава да фирма износи планове за будуће ширење и раст.

Практични пример

У наставку размотрите снимак новчаног тока од оперативних активности Интернета Мајор Нетфлик-а. Гледајући коначне бројеве, може се чинити да фирми иде лоше. Међутим, роњење даље открива да фирма покушава да повећа садржај на свом порталу, што доводи до негативног новчаног тока. То би требало схватити као дугорочну стратешку иницијативу као део планова за проширење раста.

извор: Нетфлик СЕЦ Филингс

Тумачење негативног новчаног тока

  • # 1 - Негативни новчани ток је у великој мери део посла - Не постоји посао широм света који се није суочио са таквом ситуацијом. То би могла бити привремена ситуација која би се могла догодити због цикличних изазова у послу у којем фирма послује или уласка новог конкурента, кршења новчаног тока услед неке природне катастрофе или наглих регулаторних промена.
  • # 2 - Боља процена прилика за раст и еволуција за будућност -Негативан новчани ток је понекад показатељ како предузеће покушава да се прошири и колико агресивно то чини. Фирма би то требала сматрати опортунитетним трошковима да изради своје планове проширења и изврши их. Заправо, постаје императив да фирма расте и еволуира. Иначе ће их немилосрдни завршетак убити. У историји имамо бројне такве примере где фирме нису биле само богате новцем већ и тржишне лидере. Али били су превише самозадовољни и одбили су да еволуирају. Ко може заборавити речи извршног директора компаније Нокиа - „нисмо учинили ништа лоше, али некако смо изгубили“. Нису улагали и прилагођавали се променљивим тржишним условима. На крају их је преузео Мицрософт.
  • # 3 - Потенцијал раста -То је показатељ финансијског здравља предузећа. Ако се проучи као образац, то може помоћи инвеститорима у процени њихових инвестиција и израчунавању повраћаја улагања. Ако образац сугерише да се негативни новчани ток редовно смањује, онда би требало да сугерише да се предузеће добро опоравља и да је дугорочни стратешки раст нетакнут. Међутим, ако постоји образац ацикличности, то би требало да сугерише да спољни фактори играју велику улогу у пословању фирме. На пример, цене сирове нафте имају велику тежину у авио-компанијама. Ово сигурно није повољан сценарио за инвеститоре.

Мане

  • # 1 - Готовина -Негативан новчани ток може довести до кршења готовине. То би, пак, могло довести до кашњења у плаћањима добављачима и добављачима. Ово може утицати на ваш однос са добављачима што доводи до лоше услуге или чак раскида уговора. Слично томе, ситуације кршења готовине такође могу приморати руководство да одложи плате запослених. То може довести до велике стопе истрошености и губитка талента за конкуренте.
  • # 2 - Повећане банкарске накнаде и ризик од каматних стопа -Као што је горе речено, негативни новчани ток мора се финансирати или улагањем капитала или задуживањем. Проналажење дуга кошта, јер камате морају да се врате. То може ограничити дугорочну профитабилност предузећа. Такође, постоји ризик од каматних стопа јер каматна стопа може порасти у будућности, што доводи до повећане исплате камате (у случају променљивих зајмова).
  • # 3 - Разређивање капитала -Ако се спољно финансирање врши инфузијом капитала, то може бити по цену разводњавања власништва над капиталом, што има своје импликације. Утиче на моћ доношења одлука управе, што отежава спровођење дугорочних стратешких планова. Такође, увек постоји опасност од непријатељског преузимања.

Закључак

Ако проблем негативног новчаног тока не постане уобичајена пракса током више тромесечја, инвеститори не морају да брину. То је у великој мери део пословних активности где компаније понекад морају да троше више да би се развијале и пронашле могућности за раст. Међутим, инвеститори би требали бити опрезни, јер то може бити знак погрешног пословног плана, недостатка могућности за раст, или случај пропуштених прилика, или такође може бити превара.