Биланс успеха (дефиниција, структура) | Како тумачити?

Шта је биланс успеха?

Биланс успеха је један од финансијских извештаја компаније који пружа резиме свих прихода и расхода током временског периода како би се утврдила добит или губитак предузећа и мерило њене пословне активности током времена у зависности од захтева корисника.

Примећујемо да је Бок, Инц у последње три године правио губитке. Шта нам ово говори о компанији, то је пословни модел, њен капацитет за стварање прихода, контрола трошкова?

Основна сврха сагледавања биланса успеха предузећа је осигурати да стекнете целокупну слику прихода и расхода предузећа током године.

Ево кратког прегледа о чему се ради у формату биланса успеха -

  • Прво, биланс успеха је извештај који вам показује колики је приход компанија зарадила током година. Приход значи укупну продају током периода (Укупна продаја = Јединице * Цена по јединици). Приход Цолгате-а у 2015. години износио је 16.034 милиона долара.
  • Формат биланса успеха такође вам приказује „трошкове и издатке“ настале током године. Ови трошкови могу директно или индиректно утицати на приход предузећа. Цолгате-ови трошкови продаје износили су 6.635 милиона долара у 2015. години.
  • То значи упоређивање прихода и трошкова. Биланс успеха пружа вам упоредну анализу онога што је било важно за предузеће током године. Колики су профит (нето добит) остварили (ако постоји) или колики су губитак (нето губитак). Нето приход Цолгате-а у 2015. години износио је 1.384 милиона долара.
  • Структура биланса успеха такође приказује ЕПС предузећа у истом периоду. Калкулација се заснива на претпоставци да би, ако се нето зарада расподели међу акционаре, колика би била цена сваке акције! Обично фирма никада не дистрибуира сву своју зараду. Већи делови се реинвестирају у компанију, што се назива „орање добити“. Основна зарада компаније Цолгате по акцији износи 1,53 УСД по акцији.
  • Према Комисији за хартије од вредности, „мислите на .... (биланс успеха) као сет степеница “. Идеја је да се приходи и трошкови сагледају један по један. Прво ћемо се осврнути на приход, а затим на трошкове који директно и индиректно утичу на продају (трошак продаје). А онда ћемо кренути степеницама и узети у обзир камате и порезе, што ће нам на крају обезбедити нето добит или нето губитак.
  • Коначно, имајте на уму да се крајњи „нето профит“ или „нето губитак“ назива „доњи резултат“. То је колико је компанија зарадила и изгубила током обрачунског периода. А као инвеститор такође треба да кренете од врха (приход) и долазите до дна (нето добит или нето губитак).

Структура биланса успеха

Као финансијски аналитичар, структуру биланса успеха требало би да погледамо врло пажљиво. Примарни циљ анализе биланса успеха је разумевање како предузеће генерира периодичне приходе за разлику од својих трошкова и да ли је посао профитабилан или не.

Испод је структура биланса успеха. Проучавамо сваку ставку појединачно.

Приходи од продаје

На врх структуре биланса успеха, рачуновођа мора да напише „укупан новац који је компанија унела у продају“. Обухвата укупан приход од продаје. Укупна продаја може се генерисати продајом производа или услуга. Зове се „бруто приход“. „Бруто“ значи „није пречишћено“. У овом случају, „бруто“ значи да се трошкови тек треба одбити од „прихода“.

Следећи ред би био „неочекивани предмет“, што компанија никада није очекивала док је распродавала. То може бити „повраћај продаје“ или било који „попуст на продају“.

У следећем реду би се одузео „повраћај продаје“ или „попуст на продају“, што ће нам обезбедити „нето приход“. То значи да је ово стварни приход који је компанија зарадила узимајући у обзир „повраћај продаје“ или „попуст на продају“.

Молимо обратите пажњу на следеће:

  • Следи принцип признавања прихода: Приход се признаје иако се готовина можда неће прикупити до следећег обрачунског периода.
  • Нето продаја = бруто продаја - повраћај продаје и додаци - попусти;
  • Број продаје и трендови нето продаје током времена користе се за анализу напретка компаније.

Узмимо пример абецеде (Гоогле) на извештају о приходу да бисмо видели како се приход препознаје. Гоогле првенствено има три извора прихода.

  1. Гоогле својства -Приходи од Гоогле својстава састоје се првенствено од прихода од оглашавања који се генеришу на Гоогле производима за претрагу. То укључује приход од промета који генеришу партнери за дистрибуцију претраге који користе Гоогле.цом као своју подразумевану претрагу у прегледачима, тракама са алаткама, Гмаил-у, Мапама и Гоогле Плаи-у, ИоуТубе-у итд.
  2. Својства чланова Гоогле мреже -Приходи од својстава чланова Гоогле мреже састоје се првенствено од прихода од оглашавања остварених од огласа постављених на својствима чланова Гоогле мреже путем АдСенсе-а, АдМоб-а и ДоублеЦлицк АдЕкцханге-а.
  3. Гоогле-ови остали приходи - Гоогле-ови остали приходи се углавном састоје од прихода и продаје од апликација, куповина у апликацијама и дигиталног садржаја у Гоогле Плаи продавници, хардверу, приходима од лиценцирања; и накнаде за услуге примљене за наше Гоогле Цлоуд понуде.

Такође, имајте на уму да Сједињене Државе највише доприносе приходима.

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

Набавна вредност продате робе

Трошкови продате робе је износ плаћен за продату робу или трошак за производњу производа који су продати током обрачунског периода.

У случају Гоогле-овог примера Извештаја о приходу, Трошкови прихода састоје се од трошкова прикупљања саобраћаја (ТАЦ), који се плаћају члановима Гоогле мреже првенствено за огласе који се приказују на њиховим имањима и износа плаћених нашим дистрибутивним партнерима који чине доступним приступне тачке за претрагу и услуге.

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

Укупан профит

Бруто добит је разлика између прихода и трошкова израде производа или пружања услуге, пре одбитка општих трошкова, обрачуна зарада, пореза и плаћања камата.

Бруто добит = нето продаја - трошак продате робе.

Менаџмент је заинтересован за:

  • Износ бруто марже; и
  • Проценат бруто марже (бруто маржа / нето продаја).

Обе су корисне у планирању пословних операција.

Гоогле не пружа податке о бруто добити. Међутим, то је врло лако пронаћи.

Бруто добит = приходи - трошак прихода

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

  • Бруто проифт (2016) = 90,272 - 35,138 = 55,134 милиона
  • Бруто добит (2015.) = 74.989 - 28.164 = 46.825 милиона

Продаја општих и административних трошкова

СГ&А су трошкови који нису трошкови продате робе настали у вођењу предузећа.

  • Ови трошкови су груписани у категорије: Трошкови продаје, Општи и административни трошкови, Остали приходи и трошкови.
  • Пажљиво планирање и контрола оперативних трошкова могу побољшати профитабилност компаније.

У примеру Гоогле-ове изјаве о приходу, ПСА трошкови су подељени у два дела а) Продаја и маркетинг б) Општи и Административни

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

  • ПСАА расходи (2016.) = 10485 + 6985 = 17.470 милиона
  • ПСАА расходи (2015) = 9047 + 6136 = 15,183 милиона

Оперативни приход или ЕБИТ

Пословни приход или „зарада пре камата и пореза ”(ЕБИТ) је разлика између бруто марже и оперативних трошкова. Представља приход од нормалног или главног пословања компаније. Користи се за поређење профитабилности предузећа или одељења унутар предузећа.

  • ЕБИТ је важан за аналитичара, јер се то сматра једним од показатеља будуће зараде
  • Аналитичар би требао уклонити ставке које се не понављају да би нормализовао ЕБИТ.

Чишћење бројева - Уклањање бројева који се не понављају.

Имајте на уму да овај Гооглеов извештај о приходу укључује трошкове истраживања и развоја као оперативни трошак.

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

  • ЕБИТ или зарада пре камата и пореза Гоогле-а износила је 23.716 милиона долара у 2016. и 19.360 милиона у 2015. години.

ЕБИТДА или добитак пре опорезивања амортизацијом и амортизацијом

  • ЕБИТДА (Зарада пре камата, пореза, амортизације и амортизације) је независна од политике амортизације.
  • ЕБИТДА формула = ЕБИТ + амортизација
  • ЕБИТДА је мера специфична за аналитичаре и многе компаније је не пружају. ЕБИТДА је посебно корисна за мерење за упоређивање капитално интензивних предузећа.

Гоогле-ова структура биланса успеха не даје амортизацију као засебну ставку. Да бисмо пронашли ЕБИТДА, морамо пронаћи податке о амортизацији и амортизацији.

Токови готовине пружају нам ове детаље, као што се види у наставку.

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

  • ЕБИТДА (2016) = ЕБИТ (2016) + амортизација (2016) + амортизација (2016)
  • ЕБИТДА (2016) = 23.716 УСД + 5.267 = 28.983 милиона
  • ЕБИТДА (2015) = ЕБИТ (2015) + амортизација (2015) + амортизација (2015)
  • ЕБИТДА (2015) = 19.360 УСД + 877 = 20.237 милиона

Такође, погледајте разлику између ЕБИТ-а и ЕБИТДА-е.

Приходи од камата и расходи од камата

  • Већина компанија задржава вишак готовине на краткорочним банкарским депозитима, средствима на тржишту новца или штедним рачунима. Они чине приход од камата за компанију.
  • С друге стране, трошак камата је камата плаћена на новац позајмљен од банака / власника обвезница или приватног Цапека или свакодневног пословања фонда.

Испод је снимак примера Биланса успеха - Гооглесов приход од камата и трошак камата.

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

  • Гоогле-ов приход од камата био је 1.220 милиона у 2016. години, док је његов расходи од камата износио 124 милиона.

Приход пре опорезивања

  • Приход пре опорезивања дохотка је износ који је предузеће зарадило од свих активности - оперативних и ван-оперативних - пре него што се узме у обзир износ пореза на добит који је предузеће остварило. Ово се користи за поређење профитабилности две или више компанија или одељења унутар предузећа. Поређења се праве пре одбитка пореза на добит јер компаније могу бити подложне различитим стопама пореза на доходак.
  • Приход пре опорезивања дохотка дефинише се као новац који фирма задржи пре одбитка новца који треба платити за порезе. ЕБТ укључује новац плаћен за камате.

Дакле, може се израчунати одузимањем камате од ЕБИТ-а.

ЕБТ = ЕБИТ - Камата

Погледајте доњи израчун из примера Гоогле-овог извештаја о приходу

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

  • Напомињемо да је Гоогле-ов приход пре опорезивања износио 24.150 милиона у 2016. и 19.651 милион долара у 2015. години.

Нето приход

Нето приход (ПАТ) је оно што остаје од бруто марже након одбитка оперативних трошкова, додавања или одбијања осталих прихода и расхода и одбијања пореза на добит. То је коначна цифра, или „доњи ред“, биланса успеха.

Нето приход је важно мерило учинка:

  • Представља број пословне зараде која припада акционарима.
  • Да ли се износ преноси у задржану зараду од свих активности које доносе приход током године
  • Често се користи за утврђивање да ли предузеће успешно послује;

Погледајте доњи израчун нето прихода из примера Гоогле-овог извештаја о приходу

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

  • Гоогле-ов нето приход био је 19.478 милиона у 2016. и 15.826 милиона у 2015. години.

Зарада по акцији

ЕПС се може израчунати дељењем „нето добити“ или „нето добити“ са „преосталим акцијама“. На пример, ако треба да израчунамо ЕПС компаније АБЦ и знамо да је „нето добит“ 100.000 УСД, а број „неизмирених акција“ 10.000, ЕПС би био = (100.000 / 10.000 УСД) = 10 УСД по акцији.

Погледајте израчунавање ЕПС-а на примеру Гоогле-овог извештаја о приходу

извор: Алпхабет (Гоогле) СЕЦ поднесци

  • Напомињемо да је Гоогле повећао зараду по акцији са 23,11 УСД по акцији у 2015. години на 28,32 УСД по акцији у 2016.

Пример Нестле-а

Погледајмо пример Нестле-овог извештаја о приходу где ћемо заједно са нормалном структуром биланса успеха узети у обзир и „приход од придружених предузећа и заједничких улагања“ итд.

Консолидовани биланс успеха Нестле-а за годину која се завршила 31. децембра 2014. и 2015

извор: Нестле.цом 

Неколико ствари у структури биланса успеха које се разликују од примера које смо раније радили -

  • Бруто добит се не обрађује одвојено.
  • Друго, постоје две врсте оперативних трошкова и прихода. Прво се узимају у обзир оперативни трошкови и приходи од трговине, а затим се узимају у обзир општи оперативни трошкови и приходи.
  • Уместо означавања „прихода од камата“ и „расхода од камата“, поменути су „финансијски приходи“ и „финансијски трошкови“ који су слични.
  • Након одбитка пореза, разматран је и „приход од придружених и заједничких улагања“.

У крајњем случају

Биланс успеха је један од најважнијих финансијских извештаја који инвеститори треба да погледају пре него што икада донесу одлуку о улагању у компанију. Ако желите да инвестирате у компанију, можете користити вертикалну и хоризонталну анализу биланса успеха да бисте донели утемељену одлуку.

Корисни постови

  • Биланс стања
  • Калкулатор анализе односа
  • Биланс успеха у односу на разлике у билансу стања
  • <