Квази-уговор (значење, примери) | Топ 5 типова

Квази-уговорно значење

Квази уговор се односи на обавезу уговора створеног ван налога од стране суда с циљем да се не дозволи да једна странка извуче неправедну корист из ситуације на штету других страна у којима постоји одсуство иницијалног споразума између страна и између њих постоји спор.

Објашњење

Квази уговори су споразум наметнут законом, који описује обавезу једне странке према другој странци у случају да прва поседује имовину друге странке, тј. Да је једна странка стекла нешто на терет друге странке. Суд их ствара да би се избегло неправедно богаћење било које страначке преплаћене робе или робе. Будући да их суд ствара, ниједна страна не може да се сложи са истима и они су дужни да их следе.

Примери квази-уговора

  • Особа наручује неке кварљиве предмете на мрежи наводећи своју адресу и плаћајући их. У тренутку испоруке робе достављач је доставља на погрешну адресу. Тада прималац, уместо да одбије испоруку, прихвата поруџбину и троши исту.
  • Случај је отишао на суд и суд је потом наложио да се изда квази уговор према којем прималац мора да врати трошак предмета странци која је особа која је ствар првобитно платила. Дакле, у овом случају, корист од робе уживала је страна прималац, па је таква страна прималац дужна да накнади бившој странци.

Карактеристике

Карактеристике су следеће:

  1. Квази уговори обично дају право на новац.
  2. Постоји одсуство уговора или узајамног пристанка међу странама, па је то наметнуто законом и није резултат било ког споразума.
  3. Заснивају се на концепту правичности, добре савести, правде и принципа природне правде.

Захтеви квази-уговора

Постоје одређене врсте захтева које судија мора испунити за доношење одлуке о квази уговору, као што је објашњено у наставку:

  1. Тужилац случаја је морао да пружи услугу или материјалну робу туженом, а тужилац је имао утисак да ће добити плату против таквог добра или услуге.
  2. Такође, тужилац треба да буде у стању да оправда да би окривљени био неправедно обогаћен ако би примао робу или услуге без њихове наплате.

Врсте квази уговора

Типови су наведени у одељцима 68 до 72, који су наведени у наставку:

# 1 - Одељак 68

Наводи се да у случају да постоји особа која није способна да склопи било који уговор, а залихе се пружају њему или било коме коме је неспособно лице законски обавезно да издржава треће лице, тада је треће лице добављача има право на повраћај цене таквог добављача из имовине неспособног лица.

# 2 - Одељак 69

У њему се наводи да у случају да постоји особа која је заинтересована за исплату новца и плаћа у име друге особе која је законом обавезна да плати, онда особа која је извршила уплату има право да надокнади штету од друге стране (дана у име кога је платио).

# 3 - Одељак 70

У њему се наводи да у случају да неко лице учини било шта за другу особу законито или да испоруку нечега без намере да то учини бесплатно, тамо где је прималац уживао благодати истог. Тада ће таква странка прималац бити дужна да надокнади бившој странци.

# 4 - Одељак 71

У њему се наводи да у случају да постоји особа која пронађе робу која припада другој страни и такву робу узме на чување, тада прва има одговорност једнаку одговорности као и јемства.

# 5 - Одељак 72

У њему се наводи да у случају да постоји особа која је грешком или под присилом плаћена или испоручена, она мора да је врати или мора да је врати назад.

Разлика између квази уговора и уговора

Уговори су изражени они које стране које су на разматрању одобравају као ствар закона где деле интересе и последице, иако посебно изражене услове. Супротно томе, према квази уговорима, обавезе се спроводе по закону који се заснива на понашању страна у разматрању како би се спречила непримерена предност једне странке над трошковима друге странке.

Предности

Предности су следеће:

  • Спречава непримерену предност једне странке над трошковима других страна, јер се заснива на принципу Неправедног богаћења.
  • Креиран је по налогу суда, тако да ниједна страна која учествује не може покушати да се сложи са таквим наредбама. Дакле, све укључене стране дужне су да га следе.

Мане

Мане су следеће:

  • Обогаћена странка неће одговарати у случајевима када је корист коју је примио додељена нехатно, непотребно и због погрешног рачуна.
  • Генерално се креира само у оној мери у којој је то било потребно за спречавање неправедног богаћења, а тужилац мора да се одрекне све очекиване добити коју би остварио у случају да постоји потпуно изражен споразум између укључених страна.

Закључак

Постоје ситуације када између страна не постоји уговор. Ипак, чак и тада, одређени друштвени односи стварају специфичне обавезе које су неке странке дужне да извршавају по налогу суда. Ове обавезе су познате као квази-уговори, јер се стварају исте обавезе које би настале у случају редовног уговора. Ови квази уговори су створени на принципима правде, правичности и добре савести.