Маркет Макерс (дефиниција, пример) | Како функционише овај метод?

Шта су маркет мејкери?

Креатори тржишта су генерално финансијска институција и инвестиционе банке које обављају активности како би осигурале довољну количину ликвидности на тржишту, осигуравајући да на тржишту постоји довољан обим трговине да би се трговање могло обавити без икаквих проблема.

Објашњење

Маркет мејкер је „учесник на тржишту“ који извршава трансакцију куповине и редовно продаје хартије од вредности по ценама које превладавају у систему трговања берзе за свој рачун, који се назива главним занатима, и за рачуне купаца, који се називају агенцијским пословима. Уз помоћ ових система, брокер може уносити и прилагођавати котације за куповину или продају, унос и извршавање налога и брисање тих налога. То су фирме чланице које је берза именовала да би одржавале ликвидност и обим трговине на берзама.

Они су познати као брокерска кућа која инвеститорима пружа могућности куповине и продаје како би финансијска тржишта била нестабилна. Брокерска фирма такође може бити појединачни посредник / брокер.

извор: прневсвире.цом

Као што примећујемо одозго, Мацкие Ресеарцх Цапитал Цорпорате ће деловати као брокер на тржишту Нубева Тецхнологиес.

Како функционише овај метод?

Држећи велики број задатих акција / хартија од вредности, маркет мејкер је у стању да прилагоди велики обим тржишних налога у секунди по конкурентним ценама. Ако инвеститори продају, од њих се захтева да наставе да купују и обрнуто. Њихова улога је да заузму супротну страну било које трговине или трансакције која се обавља у било ком тренутку.

Тако су овом стратегијом способни да испуне тржишну потражњу за деоницом и олакшају њен промет.

Улога креатора тржишта

# 1 - Обезбеђивање ликвидности

Улога брокера је да обезбеди ликвидност и учини трговину доступном трговцима на мало. Потребно је пружити могућност обављања трговине на тржишту. Брокерска фирма омогућава несметан проток финансијских тржишта. Макерс Маркет помаже инвеститорима и трговцима да лако купују и продају сигурност на тржишту.

# 2 - Подударање налога

Брокер идентификује тржиште за купце и продаваче истих акција / хартија од вредности у одређеној количини, а затим извршава налог за куповину акције / хартије од вредности истог обима за налог за продају исте акције / хартије од вредности са истим обимом. Али, постоје ситуације када се може догодити да не постоји тачно подударање са поруџбином. Тамо креатори тржишта играју виталну улогу понашајући се као купац или продавац такве трансакције. На тај начин, они делују као супротна страна трговини да би купили налог за продају од трговца или продали средство трговцу да би се подударао са налогом за куповину.

# 3 - Стабилизирајући намази

Брокерска кућа има утицај на стабилизацију ширења одржавањем ликвидности; било би тешко одржати намазе ниским и по фиксној стопи. Међутим, како брокер сноси овај ризик, а затим утврђује цене за трговце, што им помаже да размаке држе на ниском и фиксном нивоу. Помаже у уштеди трошкова за трговце на мало док обављају послове.

Предности

Компанијама:

  • Анализира безбедносне опције које су од користи компанији.
  • Помаже стални извор ликвидности за скрипте компаније.
  • Они помажу у једноставном вредновању скрипти компаније.

Инвеститорима:

  • Они помажу инвеститорима да ликвидирају своје инвестиције по повољнијој цени у било ком тренутку.
  • Овај концепт има конкуренцију туфа, што резултира ефикасним ценама залиха.
  • Они инвеститорима доносе корист драгоценим информацијама о компанији.

Врсте маркетера

На тржишту постоје у основи две врсте брокера:

# 1 - Главни маркет мејкери (ПММ)

Нуди понуду за куповину и продају током скоро 18 месеци од почетка почетног трговања.

# 2 - Додатни маркет мејкери (АММ)

Обично купује и продаје квоте готово годину дана од стварног почетка почетног трговања.

Пример

У овом примеру, рецимо да је брокер мејк маркет који је унео налог за продају Титан деоница, а понуда / захтев износи 65,55 / 65,65 Рс. Произвођач може покушати да прода акције Титана по 65,30 Рс. Ако је ово оно што произвођач одлучи да уради, он или она се затим може окренути и унети налог за куповину акција у Титан Схарес-у. Маркет мејкер мејкер може да лицитира више или ниже од тренутне понуде од 65,55 Рс. Ако он или она унесе понуду у износу од 65,26 Рс, тада се ствара ново тржиште (које се назива прављење тржишта) јер је та понуђена цена сада најбоља понуда. Ако брокерска фирма привуче продавца по новој понуђеној цени од 65,26 Рс, онда је он или она успешно „извршио ширење“. Маркет маркет је продао 1.000 акција по 65,30 Рс и купио их је по 65,26 Рс. Као резултат, произвођач је за разлику од две трансакције зарадио 40 Рс (1.000 деоница к 0,04 Рс).