Однос зависности (дефиниција, формула) | Пример односа зависности

Дефиниција односа зависности

Коефицијент зависности се дефинише као однос броја становништва старосне групе коју чине људи у нерадном добу према популацији која се састоји из радно способне групе. Понекад се назива и укупни однос зависности. Старосна група која се помиње у дефиницији односа зависности обично се сматра као:

  • Радна доб: 15 до 64 године
  • Нерадно доба: Нула до 14 година и 65 година и више

У зависности од узорка података, ове старосне групе могу се разликовати. На пример, могуће је да у земљи особама млађим од 18 година није дозвољен рад. У том случају, старосна група од 15 до 18 година такође ће се сматрати нерадном добом.

Врсте

У зависности од старосних група, овај однос се може класификовати у два дела, омладински и старији. Омјер младих фокусира се само на млађе од 15 година, док омјер старосне зависности укључује само оне старије од 65 година.

Формула односа зависности

Следи формула односа зависности.

Формула односа зависности = (Број зависних или нерадне старосне групе) / (Становништво старости између 15 и 64 године)

Како се старост становништва повећава, потребе становништва у целини се повећавају и притисак на становништво радно способне групе расте.

  • Висока зависност (Реците изнад „1“): Указује на то да су људи који припадају радно способној групи, као и читава економија, под теретом јер требају да подрже старење становништва.
  • Ниска зависност (Реците испод „1“): То је корисно за економију јер је становништво у радно способној групи у већини.
Однос зависности = Однос зависности младих + Однос зависности старијих особа

Пример односа зависности

Претпоставимо да у земљи живи 1.000 људи који су према старости класификовани на следећи начин:

Дакле, однос зависности ће бити -

  • = (250 + 250) / 500
  • = 1

Тумачење

Ево графикона са веб странице Светске банке који описује глобални тренд односа зависности.

Извор: Светска банка

Показује како се однос смањивао током година до 2015. године, што указује на то да је старосна класификација глобалне популације била допуна глобалном економском расту. Међутим, изгледа да се тренд мења од 2015. надаље, јер се чини да графикон почиње да се креће нагоре. То указује да ће се удео радно способне групе смањити и терет за ову групу ће се повећати.

Слично томе, ево табеле која описује коефицијенте зависности различитих земаља (најбоље и најгоре):

Обе табеле јасно показују како удео становништва радно способне групе у укупном становништву земље може утицати на њену економију.

Свих 5 најбољих (најнижи однос стопа зависности) земаља: Катар, Бахреин, УАЕ, Малдиви и Сингапур су или економски развијене или су економије у развоју у свету. Док с друге стране када узмемо у обзир доњих 5 (највиши однос зависности) земаља према омјеру, свих пет земаља не иде економски добро, осим Нигерије.

Користи

Класификује становништво у радно способно и нерадно доба, што олакшава обрачун оних који имају могућност зараде и оних који немају или ће „вероватно“ бити да не зарађују.

За економску анализу:

  • Помаже у анализи промене становништва
  • Такође помаже разумевању трендова запошљавања као да морамо да израчунамо стопу запослености у земљи, требало би да узмемо у обзир само популацију радно способне групе

За управљање јавним политикама од стране влада:

  • Помаже влади у управљању политиком, јер ако се однос зависности повећава, тада ће влада можда морати да повећа порезе који подлежу радно способној групи попут пореза на доходак
  • Влада ће можда морати да обезбеди субвенције за дневне потребе, као и да надокнади трошкове старосне групе која не зарађује
  • Однос зависности такође може помоћи у развоју политика за животну средину и инфраструктуру, јер ће радно способна група имати значајнији утицај на животну средину, а потражња за бољом инфраструктуром ће такође бити већа

Ограничења

  • Поређење односа зависности између земаља можда не даје тачан преглед јер различите земље имају различите прописе који се односе на минималну старост коју појединац треба да достигне пре него што почне да ради, као и пропис који се односи на старосну границу за одлазак у пензију према различитим пословима
  • У зависности од културе земље, појединци могу почети да зарађују раније како би се осамосталили. Такође, неки појединци могу одложити пензионисање за неколико година.
  • Део радно способног становништва можда заправо и неће бити запослен због других фактора као што су они који још увек студирају или имају болест или инвалидитет

Закључак

Након разматрања предности и ограничења односа зависности, може се закључити да је то користан показатељ за разумевање економске ситуације у земљи. Међутим, укључује више претпоставки:

  • Прво, зарађују само људи старосне групе 15-64 године. И, сваки појединац у тој старосној групи зарађује и доприноси економији
  • Друго, нико у старосној групи млађој од 15 година или старијој од 65 година не зарађује

Обе претпоставке су врло нереалне и стога је важно да, доносећи било какве закључке из коефицијента зависности, узмемо у обзир и стопе учешћа у раду ових старосних група.

Стога се овај однос не сме користити као самостално средство за анализу економске ситуације у земљи. Требало би га допунити и другим показатељима који пружају преглед економске зависности становништва.