Изванредни предмети (дефиниција, пример) | Добици и губици

Шта су изванредни предмети?

Изванредне ставке односе се на оне догађаје које компанија сматра необичним, јер су ретке природе, а добици или губици који произилазе из тих ставки објављују се одвојено у финансијским извештајима компаније током периода у којем је таква ставка дошла постојање.

Погледајмо ЗТЕ годишњи извештај. Примећујемо да нето добит која се може приписати акционарима износи 2.633 милиона РМБ. Међутим, када уклонимо ванредне ставке из биланса успеха, нето добит се смањује на 2.072 милиона РМБ.

Карактеристике изванредних предмета

Ванредне ставке односе се на добитке и губитке од одређених пословних трансакција, који су необични и ретки у нормалном току пословања. Другим речима, они се односе на трансакције које нису део свакодневног пословања предузећа.

Неки од критичних аспеката су:

Материјалност

Трансакције које су изнад материјалних ограничења организације класификоваће се под ванредне ставке предузећа. Материјалност је субјективна у односу на величину биланса стања и индустрију којој компанија припада.

  • Пример 1: У случају КСИЗ Цо., ако је умешан у продају пословне јединице у Чикагу, што је довело до пословне добити од 10.000 УСД, неће бити довољно материјала да се класификује као изванредна добит. То је зато што ће вредност једног аутомобила бити већа од 10.000 америчких долара, што није материјално, имајући у виду да целокупан приход КСИЗ Цо. износи 100 милијарди америчких долара.
  • Пример 2: Мали продавац који продаје хотдогове изван Централ Парка заради зараду од 5000 УСД за продају свог рецепта за хотдог у продавници ланаца, класификоваће ову трансакцију као изванредну ставку јер је изнад прага материјалности. Зашто је то у овом случају материјално - јер годишња добит малопродаје износи око 5.000 америчких долара.

Да би се проверило да ли је трансакција материјал за пријављивање као изванредну ставку, треба проверити следећа три нивоа значајности:

  • Посебна ванредна ставка је материјал у односу на укупан приход пријављен за тај дати период.
  • Нарочито изванредна ставка је материјал који се узима у обзир у погледу годишњег прихода у последњих 4-5 година.
  • Посебна ванредна ставка је материјална у односу на било који други критеријум дефинисан политиком компаније, нпр. Холдинг компанија (матична компанија) може захтевати од својих зависних предузећа да пријаве све ванредне ставке изнад одређеног прага.

Ретке / необичне трансакције

У природи ће бити ретки. То су трансакције које се не дешавају свакодневно. Као што смо видели у случају КСИЗ Цо., прекид производње аутомобила је нешто што се не дешава редовно. То ће се десити једном у 5 година или 10 година, или, понекад, никада у животу компаније.

Кључна ствар коју овде треба схватити је да нису све ретке / необичне / не понављајуће трансакције нужно дефинисане као ванредне ставке. Могу постојати трансакције које се не понављају, али, истовремено, нису изванредне.

  • Пример 1: КСИЗ Цо. сматра да је тренутни капацитет производње аутобуса ограничен и на тржишту постоји много простора за повећање прихода. Имајући ово на уму, управа је одобрила да настави са инвестирањем у ново постројење за повећање производних капацитета. То је трансакција која се не понавља; међутим, исто се може узети као повећање капиталне имовине уместо да се то класификује као ванредни губитак.
  • Пример 2: Настављајући са првим примером КСИЗ Цо. Тамо где намеравају да прекину своју производњу аутомобила, трансакција се не понавља и квалификује као изванредан добитак.

Врсте изванредних предмета

Могу се раздвојити на изванредне добитке и изванредне губитке. Губици штете профиту предузећа, док изванредни добици позитивно утичу на профит предузећа.

Пример изванредних добитака

  • Добитак на продаји укинутих пословних сегмената
  • Добитак из недавног саопштења владе којом се најављују садашње санкције за претходне субвенције

Примери ванредних губитака

  • Губитак због неконтролисаних природних непогода као што су земљотреси, поплаве, туче итд .;
  • Губитак од продаје укинутих пословних сегмената
  • Губитак због губитка правног случаја који је довео до огромних пореских казни
  • Губитак због дуготрајног штрајка радника који је пореметио пословање више од месец дана

Горњи примери су генерички и могу се разликовати од случаја до случаја. На пример, губитак због поплаве не може се сматрати ванредним губитком у случају предузећа у подручјима која су проглашена поплавним подручјима. То је због претпоставке да је предузеће свесно климатских услова у том подручју и да је и даље спремно да преузме ризик да послује у тој области. Дакле, ово је део пословног ризика који је организација већ морала узети у обзир.

Још један пример који можемо размотрити је случај приватне компаније која има основну делатност да инвестира у стартупе. У овом случају, добитак или губитак од продаје предузећа је нормално, а не нередовно или ретко. Стога не може тражити добитак због продаје дугорочних инвестиција као изванредни добитак.

Такође, важна ствар је да постоји забуна у погледу третирања отписа / отписа различите имовине као ванредног губитка. У том контексту, отпис следеће пословне имовине је у току нормалног пословања. Предузеће не би требало да их третира као изванредну ставку:

  • Залихе
  • Потраживања
  • Амортизација нематеријалне имовине
  • Губитак или добитак због девизних и других трансакција
  • Продаја основних средстава

То је зато што се отпис / отпис ових обртних и основних средстава сматра врло нормалним за било који посао, а следеће необјашњиво објашњење би требало да буде довољно:

  • Инвентар који лежи у складишту остариће и застареће. То се дешава са готово свим предузећима и само је део оперативног губитка.
  • Очекује се да ће се одређени део потраживања претворити у лоше дугове у нормалном току пословања и то је оперативни губитак.
  • Нематеријална улагања треба да се амортизују годишње, баш онако како се материјална основна средства годишње амортизују.
  • Девизне валуте ће свакодневно осцилирати. Ако постоји пословни захтев за закључивање трансакција у страној валути, добитак или губитак од ових трансакција сматра се нормалним.
  • Куповина и продаја основних средстава је суштински део пословања. Чак и ако су ове трансакције ретке, предузећа их захтевају са оперативног становишта. Било која зарада или губитак настао продајом основних средстава треба се третирати само као део оперативног прихода / расхода.

Презентација (пре јануара 2015)

Све ванредне ставке треба посебно представити у финансијским извештајима. Ако то посебно представите, добитак или губитак од ванредних ставки треба раздвојити од добити / губитка из редовног пословања и приказати као засебну ставку у билансу успеха након разматрања пореског ефекта.

Компанија би такође требало да обелодани примењиве порезе на ове ванредне ставке, а заједно са тим треба да објави и зараду по акцији за такве ставке.

Следи Извештај о приходу компаније КСИЗ Цо. који показује присуство ванредних предмета:

Биланс успеха компаније КСИЗ Цо.
ПодациИзносИзнос
Нето продаја (приход)$ 1,00,000
Мање: Трошкови продате робе($ 55,000)
Укупан профит$ 45,000
други оперативни приход$ 10,000
Оперативни расходи
а) Трошкови продаје и рекламирања$ 2,000
б) Административни трошкови$ 2,500
ц) накнада ревизора$ 2,000
д) остали трошкови$ 1,000($ 7,500)
Оперативни приход$ 47,500
Остали приходи (класификовани као неоперативни, попут прихода од камата)$ 500
Остали трошкови (класификовани као неоперативни, попут финансијских трошкова)($ 2,000)
Нето приход / (губитак) из пословања$ 46,000
Мање: Порез на добит са 10%($ 4,600)
Добит из пословања након опорезивања (А) $ 41,400
Изванредни предмети
а) Губитак због олује са градом($ 25,000)
б) добитак на основу продаје пословног сегмента$ 15,000
Губитак од изванредних предмета($ 10,000)
Уштеда на порезу @ 10%$ 1,000
Нето губитак од ванредних ставки (Б) ($ 9,000)
Нето приход  $ 32,400
Зарада по акцији из пословног прихода

(Претпоставка - компанија је издала 1000 акција)

 $ 41.4
Губитак по акцији због ванредних ставки $ 9.0
Нето зарада по акцији $ 32.4

Зашто је наведена презентација неопходна? Циљ је да се пружи права слика разним корисницима финансијских извештаја.

Елиминација (након јануара 2015)

У јануару 2015. године, ФАСБ је издао ажурирање ванредних ставки елиминишући потребу за уношењем ванредних ставки у биланс успеха. Елиминисање овог концепта уштедеће време и смањиће трошкове припремника јер неће морати да процењују да ли је одређени догађај или догађај трансакције изванредан.

извор: фасб.орг

Првенствено се тврдило да корисници сматрају корисним информације о необичним или ретким догађајима и трансакцијама. Међутим, они не сматрају да су изванредна класификација и презентација предмета неопходни за идентификацију тих догађаја и трансакција. Други су сматрали да је у садашњој пракси изузетно ретко да трансакција или догађај испуњава услове који се представљају као изванредна ставка.