ЦПА вс ЦФП | Коју финансијску професију одабрати?

Разлика између ЦПА и ЦФП

Потпуни образац за ЦПА је овлашћени јавни рачуновођа а могу га наставити претенденти који теже да раде у питањима која се односе на рачуне и порезе, а пуни облик ЦФП је сертификовани финансијски планер а могу га наставити и претенденти који теже да постану финансијски планери за појединачне клијенте.

Финансијска индустрија усмерава се на раст који нервира и стицање упоришта у процвату је више него важно за сваког финансијског стручњака. Свако жели јединствене професионалне могућности и у овој трци мачака прави пут ће вас довести испред. С једне стране, ЦПА се тиче рачуноводства и ревизије, ЦФП је планирања инвестиција и пензионисања. Истражимо ова два курса.

Шта је ЦПА?

Испит за овлашћеног јавног рачуновођу (ЦПА) спроводи Амерички институт овлашћених јавних рачуновођа (АИЦПА) који је признат широм света због своје компетентности. Рачуновође које желе да остваре успешну каријеру у САД-у или морају да раде са клијентима из САД-а морају да полажу испит који одржава АИЦПА. Ови сертификовани испити могу се одржати у 55 држава САД-а којима је за то додељена лиценца.

Не постоји централизовано тело контроле и свака држава има своје захтеве за лиценцирање и образац испита. Професионалац ЦПА је стручњак за решавање питања пореског права или пружа пореске савете људима. Може да одлучи да вежба у свом личном својству или да створи мало предузеће или ради за велике фирме. ЦПА пролази кроз ригорозну обуку и учење како би могао темељно и детаљно да обрађује финансијске извештаје.

Шта је ЦФП?

Финансијски планери чији је циљ унапређење каријере кроз специјализацију специјализовали су се за стратешко финансијско планирање или саветодавну улогу у индустрији финансијских услуга, требало би да се одлуче за полагање ЦФП или испита сертификованог финансијског планера. ЦФП је курс за сертификате за финансијске планере који додељује Овлашћени одбор за стандарде финансијског планера (ЦФП Боард) у Сједињеним Државама и његово повезано тело ФПБС у Индији.

ЦФП је препознат као знак изврсности, а финансијска индустрија га широм света поштује и сматра компетентним. Курс је дизајниран да задовољи строге стандарде образовања, испитивања, искуства и етике како би се осигурало да особе које имају сертификат стекну поверење запослених и да их има мноштво прилика које их чекају након завршетка курса.

ЦПА вс ЦФП Инфограпхицс

Погледајмо главне разлике између ЦПА и ЦФП заједно са инфографикама.

Кључне разлике

ЦФП

Кандидати морају да испуне 4Е критеријуме да би били сертификовани као ЦФП.

  • образовање
  • Преглед
  • Етика
  • Искуство

Минимални критеријум подобности за курс ЦФП је диплома или диплома или виша диплома са радним знањем о праксама финансијског планирања које преовлађују у индустрији.

ЦПА

Да би испунио услове за ЦПА испит, кандидат мора да има образовање које је еквивалентно до пет година. Кандидат мора да има четворогодишњу диплому и по могућности магистериј, а то би требало да износи 120 до 150 сати кредита у домену пословног образовања.

ЦПА наспрам ЦФП упоредне табеле

ОдељакЦПАЦФП
Сертификација у организацијиЦПА организује Амерички институт за ЦПА. Али они не дају лиценцу студентима који се онесвесте. Орган за издавање дозвола је Одбор за рачуноводство одређене државе из које сте се онесвестили.Овлашћени одбор за стандарде финансијског планера (ЦФП одбор)
Прозор за испитПрозори за тестирање ЦПА 2017 су:

1. четвртина: јануар - фебруар

2. четвртина: 1. априла до 10. јуна

3. четвртина: 1. јула до 10. августа

4. четвртина: 1. октобра до 10. децембра

Одржава се три пута годишње у периоду од 14. до 21. марта 2017. године, од 11. до 18. јула 2017. и од 7. до 14. новембра 2017. године
Предмети Погледајмо предмете ЦПА.

1. Ревизија и овјера (АУД)

2. Финансијско рачуноводство и извештавање (ФАР)

3. Уредба (РЕГ),

4. Концепт пословног окружења (БЕЦ)

• Општи принципи финансирања и финансијског планирања

• Планирање осигурања

• Планирање примања запослених

• Инвестиције и планирање хартија од вредности

• Државно и савезно планирање пореза на доходак

• Порез на имовину, порез на поклон и планирање пореза на трансфер

• Планирање заштите имовине

• Планирање пензионисања

• Планирање имања

• Финансијско планирање и консалтинг

Проценат пролазностиЈош увек чекамо пуне резултате за 2016. годину. Укупна стопа положеног испита за ЦПА за 2015. годину износила је 49,9%, мало више од 49,7% у 2014. Дуго година се кретала око 50%.У 2016. години укупна стопа пролазности била је 70 процената
НакнадеЗбројимо цене ЦПА испита:

Провера ЦПА и пријаве: 1.000 УСД

Цена курса за преглед ЦПА испита (средњи ниво): 1.700 УСД

ЦПА етички испит: 130 УСД (заокружена цифра)

Накнаде за лиценцирање (средњи ниво): 150 УСД

Укупно: $2,980

Стварни трошкови ЦФП испита су 695 америчких долара, међутим, можете се пријавити до шест недеља пре датума. Ако то учините, трошак би вам износио 595 долара. Ако се пријавите током последње две недеље пре датума, тада би вам трошкови ЦФП испита износили 795 УСД.
Могућности за запошљавањеМного је могућности за посао за ЦПА. Можете радити у консултантској фирми или у регионалним или локалним фирмама као рачуновођа или финансијски саветник. Три најбоље могућности ЦПА за посао су јавни рачуновођа, интерни ревизор и рачуноводствени менаџмент.Овлашћени аналитичар за алтернативна улагања

Овлашћени овлашћени рачуновођа

Овлашћени финансијски аналитичар

Овлашћени финансијски саветник

Овлашћени тржишни техничар

Овлашћени међународни аналитичар за инвестиције

Овлашћени рачуновођа менаџмента

Званични јавни бележник

Менаџер финансијског ризика

Зашто следити ЦПА?

ЦПА је престижна квалификација и изазива пуно поштовања од инсајдера у индустрији. АИЦПА је тело познато по својим строгим нормама и стандардима, па се стога на ЦПА испит гледа са великим поштовањем. Кандидати морају да испуњавају одређене критеријуме да би испуњавали услове за испит, а то осигурава одржавање квалитета професионалаца.

ЦПА је вероватно највиша квалификација коју ЦА може да постигне и у великој мери подстиче каријеру професионалца користећи му могућности да ради у јавном рачуноводству у америчким МНЦ-има, као и дозволу за обављање праксе у САД-у.

ЦПА лиценца је широко поштована као показатељ квантитативних вештина и високих стандарда професионализма и неопходно је достигнуће да би се квалификовало за компаније Биг 4 које доминирају у сектору јавног рачуноводства, ПрицеватерхоусеЦооперс, Делоитте Тоуцхе Тохматсу, Ернст & Иоунг и КПМГ.

Зашто наставити ЦФП?

ЦФП је ознака професионалне изврсности и сматра се највишим нивоом сертификовања који професионалац може постићи у финансијској индустрији. Сертификат је прихваћен и цењен широм света од стране професионалаца као и потрошача. Сертификат је награђен наградом Голд Стандард од стране Валл Стреет Јоурнал-а, што довољно говори о његовом кредибилитету.

Утврђено је да кандидати за ЦФП имају користи од скокова и граница од постизања овог курса. Каже се да су професионалци добили компензацију са атрактивним платама у индустријама попут инвестиција, осигурања, пореза, пензионисања и некретнина.

Крените десном ногом на професионално путовање курсом који испуњава ваше захтеве у каријери. Све најбоље!