Расположиви приход (дефиниција) | Дискреционо против расположивог дохотка

Шта је једнократни приход?

Расположиви доходак познат и као ДПИ (расположиви лични доходак) је важан механизам који се користи за мерење прихода домаћинства и укључује све врсте прихода као што су зараде и зараде, приходи од пензионисања, инвестиционе добити итд., односно, другим речима, то је количина новца која остаје човеку након плаћања од свих директних пореза или нето дохотка који је остао појединцу након плаћања његових директних пореза.

Формула за расположиви доходак

ДПИ (лични приход) - бруто годишњи приход - (порези на наплату + остали одбици)

Објашњење

Из макроекономске перспективе, економисти сматрају да ДПИ боље разуме здравствено стање привреде. Виши нивои дохотка резултирају повећаним нивоима овог дохотка, додајући потрошној способности потрошача и промовишући тенденцију да штеде и улажу у боље и софистицираније путеве на дужи рок. Ово такође одражава стање у економији и да ли се појединци и домаћинства више задужују или штеде на колективном нивоу. Широко се користи за израчунавање неколико показатеља, укључујући дискрециони приход, маргиналну склоност штедњи (МПС), МПЦ формулу и стопе личне штедње.

Како се дискрециони доходак разликује од дохотка који се може располагати?

Дискрециони доходак је још једна корисна мера која се разликује од расположивог дохотка јер одузима порез на доходак, као и све неопходне трошкове из бруто дохотка да би се дошао до дела прихода који домаћинство може да потроши са одређеном дискрецијом. Они могу да одлуче да га потроше на инвестициона возила, купе опрему за домаћинство или предмете за личну употребу или сачувају износ за будућу употребу. Примери недискреционих трошкова могу да укључују станарину, храну и одећу, превоз, премије осигурања и све неподмирене рачуне. Расположиви доходак, с друге стране, може се описати као плата за понети кући која ће се користити за било које трошкове, укључујући дискреционе и недискреционе природе.

Дискрециони приход се може израчунати на следећи начин:

Дискрециони доходак = ДПИ (лични доходак за једнократну употребу) - основни трошкови (укључујући станарину, неподмирене рачуне, премије осигурања, храну, превоз, одећу итд.)

Дискрециони доходак је стварни део дохотка домаћинства који се може искористити у циљу осигурања финансијске будућности штедњом и улагањима или се може користити за стицање добара или услуга по избору.

Пример

Претпоставимо да домаћинство има годишњи бруто приход од 54.000 америчких долара и након одузимања пореза на доходак и других одбитака остаје укупно 40.000 америчких долара, онда би то био расположиви лични приход домаћинства за ту годину.

Узимајући исти пример за расположиви доходак, претпоставимо да недискрециони трошкови попут станарине, хране и одеће итд. Износе 31.000 УСД, онда бисмо га одузели од расположивог личног дохотка од 40.000 УСД да бисмо извели цифру од 9.000 УСД која би представљала стварни дискрециони доходак за то домаћинство који могу да одлуче да троше како желе.

  • Један од примера како би економске промене у ширем обиму утицале на расположиви лични доходак и дискрециони доходак био би како би промене каматних стопа потенцијално утицале на отплату хипотеке и тако утицале на дискрециони доходак домаћинстава. На пример, ако би каматне стопе порасле, дискрециони приход би се пропорционално смањио одузимањем већег дела отплате хипотеке, а ако каматне стопе падну, то би повећало дискрециони доходак доступан домаћинству.
  • Још један пример расположивог дохотка је стопа пореза на доходак у земљи која директно утиче на нивое овог дохотка доступног домаћинствима. Ако се повећају стопе пореза на доходак, то би смањило расположиви лични доходак и ако би требало да опадну, ти би приходи били сразмеран пораст.

Повезане метрике

  • # 1 Стопе личне штедње може се описати као проценат дохотка који одлази на штедњу за употребу у пензији или у друге сврхе.
  • # 2 Маргинална склоност конзумирању (МПЦ) може се описати као проценат сваког додатног долара потрошеног из расположивог личног дохотка. Зависи од пораста или смањења нивоа дискреционог дохотка који економистима служи као важан показатељ за процену нивоа потрошње и повећања или опадања интереса појединаца за трошење веће количине онога што могу да изаберу да уштеде или потроше.
  • 3. маргинална склоност штедњи (МПС) може се описати као проценат сваког додатног долара који се штеди од расположивог дохотка. Такође зависи од промена нивоа дискреционог дохотка доступан појединцу или домаћинству, што заузврат зависи и од нивоа расположивог дохотка. Ово је још један економски показатељ који се често користи за проучавање растуће или опадајуће склоности штедњи код појединаца у одређеном економском окружењу.

На МПС и МПЦ и на стопе личне штедње такође могу утицати промене специфичне за појединце или домаћинства у погледу њиховог дискреционог дохотка. На пример, ако су отплате хипотеке за домаћинство готове, то би смањило недискреционе трошкове и додало дискрециони приход који је на располагању том домаћинству, повећавајући на тај начин шансе за маргинални пораст склоности потрошњи и штедњи заједно са личном штедњом стопе. Међутим, како се ови економски показатељи користе у већем обиму као део макроекономске анализе, колективне промене имају већи значај.

Расположиви лични доходак и зараде зарада

Расположиви лични доходак такође се користи као полазна тачка за израчунавање забране зарада у САД-у. Поред пореза на доходак, премије за здравствено осигурање и недобровољни доприноси за пензионисање такође се одбијају од бруто дохотка за обрачун овог дохотка за наплату зарада. Ова забрана зараде се често користи за враћање пореза или у сврху издржавања деце.

Закључак

Приход од опорезивања су ресурси дохотка доступни за трошкове, штедњу и инвестиционе сврхе након што се у домаћинству обрачунају сви порези на доходак. Расположиви доходак од личног дохотка може се рашчланити на његове компоненте како би се боље разумео и за детаљну анализу личног дохотка и расхода.

Расположиви доходак или ДПИ несумњиво је важна економска мера за проучавање општег успеха једне економије и да ли домаћинства или појединци зарађују довољно да релативно лако подмире своје недискреционе трошкове. То је оно што их ослобађа да више размишљају о побољшању квалитета живота и финансијској сигурности трошењем више на квалитетнију робу и услуге, као и штедњу за будућу употребу. Остале мере повезане са овим дохотком, посебно дискрециони приходи, играју важну улогу у бољем разумевању финих тачака о економији домаћинстава, што заузврат одражава и целокупно стање економије.

Видео за једнократни приход (ДПИ)