Серијска веза (дефиниција, примери) | Шта је серијска веза?

Дефиниција серијске обвезнице

Серијске обвезнице, за разлику од метковних или орочених обвезница које у време доспећа отплаћују целокупну главницу, отплаћују је на рате у редовним интервалима, односно цела емисија се састоји од више хартија од вредности или ЦУСИП-а различитих рочности и свака таква ЦУСИП-а или гомила ЦУСИП-броја доспева у различито време у складу са распоредом отплате наведеним у индентури обвезница.

Генерално их издаје центар, владе држава или општине за финансирање великих пројеката јавних радова, попут аутопутева, путева са наплатом цестарине, прелета, школа итд. Пројекти захтевају велика улагања у почетној фази и након што ти пројекти почну да генеришу приходе, очекује се доследан и редован ток новчаног тока. Ови приходи се користе за отплату дуга, стога су понекад познати и као приходне обвезнице.

У поређењу са амортизационим обвезницама, које се састоје од обвезнице са једним доспећем, серијска емисија обвезница састоји се од обвезница са више доспећа. При амортизацији обвезница, део сваке исплате састоји се од главнице и преосталог дела камате, док се за серијске обвезнице главница отплаћује на одређене датуме.

Пример серијске везе

Следе примери серијских обвезница.

Пример # 1

Претпоставимо да издавалац издаје серијске обвезнице у вредности од 10 милиона америчких долара 1. јануара 2010. године са годишњом каматом од 10% која се плаћа 31. децембра сваке године. Издавалац такође прецизира следећи распоред отплате:

Из горње табеле могу се закључити следећи закључци:

  • До 31. децембра 2014. године укупних 10 милиона америчких долара дужно је да годишња камата износи милион америчких долара
  • До 31. децембра 2015. године целокупних 10 милиона долара доспева са годишњим каматама од милион долара, међутим, на овај датум откупљује се 2 милиона долара, остављајући салдо од 8 милиона долара за године које долазе
  • Сваког следећег 31. децембра, откупљује се 2 милиона долара, смањујући салдо за 2 милиона долара, за наредне године, и на тај начин смањујући трошак камата

Пример # 2 - Округ Улстер

Као што је раније поменуто, општине су један од издавалаца серијских обвезница и њима управља Општински одбор за доношење прописа о хартијама од вредности (МСРБ) у САД-у. Имају електронску базу података о обвезницама које су издале и која садржи све информације о њиховим серијским емисијама обвезница. Ова база података зове се Електронски приступ општинском тржишту (ЕММА).

Издавањима серијских обвезница може се приступити на овој веб локацији: емма.мсрб.орг

Ова веб локација такође садржи детаљне званичне изјаве које су издавачи издали о неколико таквих питања, а које пружају информације као што су распоред отплате, опорезивост емисије, тренутни финансијски положај издаваоца, компаније или институције које су дужне да издају емисије итд. Следи једно такво питање:

Цоунти оф Улстер, Нев Иорк Публиц Импровемент (Сериал) Обвезнице
  • У овом издању издате су серијске обвезнице опште обавезе у вредности од 5.280.000 америчких долара према њиховој званичној изјави од 1. августа 2019. године за побољшања јавних некретнина.
  • Они ће доспети за откуп 15. новембра 2019.-2027. И не подлежу откупу пре доспећа, тј. Било који датум пре и главни распоред откупа је следећи:

Извор: Цоунти оф Улстер, Нев Иорк Публиц Импровемент (Сериал) Бондс: званична изјава од 1. августа 2019

  • Хартије од вредности под овом емисијом су номиналне вредности од 5000 УСД свака
  • Куповина ће се извршити само на систему књижења, тј. Неће бити физичког преноса обвезница, већ ће се уноси преноса вршити у књигама Депозитарне Труст компаније (ДТЦ) и директних / индиректних учесника.
  • Жупанија ће генерисати приходе наплаћујући порез на некретнине у оквиру поступака, ограничења и формуле утврђених „Законом о ограничењу порезних намета“
  • Тако остварени приход преноси се низ ДТЦ низ ДТЦ за плаћање камата и главнице
  • Следи ток хартија од вредности и новчани ток

  • Жупанија шири вијест да се обвезнице издају и то се пребацује на власнике обвезница путем ланца ДТЦ-а који заузврат обавјештавају директне / индиректне учеснике
  • Потенцијални власници обвезница прилазе најближем учеснику и изражавају интерес за куповину и депонују средства за исте
  • Учесници преносе реч узлазно
  • Жупанија је одговорна за испоруку хартија од вредности низ ланац
  • Исти ланац се прати код плаћања камата и главнице
  • Овај ток се одржава како би се постигао дубљи продор хартија од вредности

Предности серијских обвезница

  • Смањује задати ризик: Како се главница отплаћује у ратама у редовним интервалима, не доспева целокупан износ на један датум, па према томе смањује случајеве неплаћања при свакој таквој отплати смањењем утицаја непредвиђених будућих догађаја који могу довести до недоступности великих сума на појединачни датум доспећа.
  • Привлачи више инвеститора: Инвеститори са различитим временским хоризонтима могу инвестирати у ове обвезнице у зависности од њихових инвестиционих потреба, стога су ове обвезнице уносне за шири фонд инвеститора. Даље, каматне стопе такође варирају обвезнице краћег рока доспећа имају ниже каматне стопе, док дуже имају веће каматне стопе да би компензовале инвеститора због преузимања већег ризика.
  • Смањена цена дуга: Издавачи их преферирају јер смањују камате са сваким датумом отплате главнице. То доводи до нижег просечног пондерисаног трошка камате у поређењу са обвезницом.

Мане серијских обвезница

  • Ризик поновног улагања: Иако ови умањују ризик од неплаћања за инвеститоре, они стварају ризик поновног улагања ако окружење каматних стопа опада. Инвеститори ће можда требати да користе дериватне уговоре као што су термински уговори или замене или опције за заштиту од таквог колебања каматних стопа, што је додатни трошак, или могу сносити ризик поновног улагања.
  • Неприкладно за неке пројекте: Треба их издати само за пројекте који генеришу доследне и редовне новчане приливе за отплату главних рата, а ако се такви пројекти суоче са одређеним застојем, они ће довести до гомилања обавеза врло рано у пројекту

Закључак

Да резимирамо, упадљива карактеристика серијских обвезница је распоред отплате, што га чини погодним за инвеститоре различитих временских хоризонта. Ове обвезнице углавном издаје држава за финансирање пројеката који ће у будућности обезбедити редован приход који се користи за отплату дуга емисије. Могу бити и корпоративна питања, али то није често.

Они представљају компромис за инвеститоре између ризика неплаћања и ризика поновног инвестирања, док се компромис за емитенте односи на нижу каматну стопу и ранију отплату главнице.