Дефлација наспрам дезинфлације | Топ 11 најбољих разлика (инфографика)

Разлике између дефлације и дезинфлације

Дефлација односи се на ситуацију пада општег нивоа цена у привреди која може бити узрокована смањењем новчане масе, корпоративних инвестиција, потрошачке потрошње и државне потрошње итд. и може бити главни разлог раста незапослености у економији земљу док дезинфлација односи се на ситуацију привременог успоравања инфлације цена и имају здравији утицај на благостање економије, јер помаже у минимизирању или тачније искорењивању рањивих импликација инфлације.

У економском свету, инфлација игра врло инструменталну улогу, јер мери раст економије било које државе због пораста нивоа цена уопште. Инфлација се такође може манифестовати да утиче на различите аспекте друштва попут општег сценарија просперитета и запошљавања. Међутим, овај чланак не говори тачно о инфлацији, већ о два друга сродна термина. У сличном контексту, два друга појма, наиме, дефлација и дезинфлација, који могу звучати прилично слично, али се међусобно значајно разликују у значењу.

Шта је дефлација?

Дефлација је ситуација у којој општи ниво цена пада у економији. Иако ово може звучати повољно, обично дефлацију прати успоравање економије што ће на крају вероватно резултирати повећањем незапослености. Дефлација указује на то да је вредност новца порасла, што би се могло догодити када људи данас не желе да троше много, већ штеде за будућност.

То доводи до мање потражње за робама што резултира даљим падом нивоа цена. Нижи ниво цена значи нижи укупни бруто домаћи производ што опет резултира већом незапосленошћу. Велика депресија 1929. године главни је пример дефлације где је прешла на двоцифрени број и озбиљно застрашила америчку економију. Јапану је такође нанета дефлација током две деценије од које се нација недавно опоравила. Да би било јасно, стопа инфлације од -1% би се назвала дефлацијом.

Шта је дезинфлација?

Дезинфлација је ситуација у којој долази до пораста цена у економији, али пораст цена се ублажава из године у годину. Дакле, за разлику од дефлације, овај сценарио указује на то да економија расте, праћен стабилизацијом општег нивоа цена, што је позитиван знак.

У дезинфлационој економији, вредност новца постоји до те мере да потражња роба такође није под утицајем, већ је у порасту. Полако повећање цене, заједно са постепеним растом потражње, значи континуирано побољшање укупне домаће производње и веће запосленост, а самим тим и просперитетна држава.

Међутим, ако дезинфлацију не прати економски раст, то може бити звоно упозорења да би економија могла доћи у стрес у блиској будућности. Индијска економија, која и даље сведочи порасту цена, главни је пример дезинфлационе економије. Међутим, раст цена се значајно успорава из године у годину, што је знак стабилне економије. Да би било јасно, ако је стопа инфлације опала са 5% у 1. години на 3% у 2. години, онда је то дезинфлациона економија.

Дефлација наспрам дезинфлације Инфографика

Погледајмо главне разлике између дефлације и дезинфлације заједно са инфографиком.

Кључне разлике

  • Дефлација је ситуација када општи ниво цена опада у целој економији, што је обично знак слабљења економије. С друге стране, дезинфлација је ситуација када се стопа инфлације ублажава током одређеног временског периода, што може бити позитиван знак за економију.
  • У случају дефлације, стопа инфлације је мања од нуле. Док је у случају дезинфлације стопа инфлације позитивна, али се временом смањује.
  • Дефлација је потпуно супротна инфлацији, док је дезинфлација инфлација која се смањује.
  • Покретачки фактор дефлације је јаз у потражњи и понуди услед прекомерне понуде (оутпута) у економији у поређењу са апетитом државе. С друге стране, дезинфлација може бити резултат надзорне интервенције и иницијативе владе да контролише ниво цена.
  • Дефлација се дешава пре него што друштво постигне пуну запосленост, док се дезинфлација дешава након пуне запослености у друштву.
  • У дефлаторној економији, ризик од пада цена испод нормалног нивоа може бити озбиљан јер цена може пасти на нулу. Док је у дезинфлационој економији ризик од пада цене ограничен до нивоа нормалног нивоа.

Упоредна табела дефлације и дезинфлације

Основа за поређењеДефлацијаДезинфлација
ЗначењеОпшти ниво цена пада у целој економијиСтопа инфлације се умерено током одређеног временског периода
ПотпишиУ већини сценарија сматрају негативнимОбично се сматра позитивним
УзрокЈаз у потражњи и понуди услед прекомерне понуде у економији у поређењу са апетитом државеНадзорна интервенција и иницијатива владе за контролу нивоа цена
Ниво запослености по појавиМање од 100%Више од 100%
ЦенаЦена може ићи и до нуле (без вредности)Пад цена је ограничен на нормалан ниво
ДометМање од нулеВише од нуле
Разлика у понуди и потражњиПонуда је знатно већа од потражњеПотражња и понуда иду руку под руку
Правац промене ценаЦена опадаРаст цена
Стопа промене ценеПад цена може бити знатно високРаст цена је постепен
Понашање потрошачаУштедите новац данас за будуће трошкове у очекивању даљег пада ценаТрошите новац према захтевима, без обзира на ниво цена
Национална економијаСлабљење у природиСтабилно и просперитетно

Закључак

Дакле, дезинфлација и дефлација су две ситуације које економија показује. Може се закључити да све док апсолутни нивои инфлације остају позитивни, дезинфлација се може сматрати позитивним знаком за економију. Међутим, дезинфлација може бити сигнал упозорења за економију ако се настави до степена почетка рецесије. С друге стране, дефлација је изричито негативан сигнал за друштво и може се сматрати симболом слабљења економије. Надам се да ће на основу овог чланка неко моћи да разликује та два појма ако их наиђе у будућности.