Пореска основица (дефиниција, формула) | Како израчунати пореску основицу? (Примери)

Шта је пореска основица?

Пореска основица односи се на укупан приход (укључујући зараду, приход од инвестиција, имовине итд.) Који порески орган може опорезивати и на тај начин се користи за израчунавање пореских обавеза које појединац или корпорација дугује. Служи као укупна основа на коју се може обрачунати порез.

Формула пореске основице

До пореске обавезе долази се множењем пореске основице у пореску стопу. Према томе, то би била пореска обавеза подељена са пореском стопом.

Формула пореске основе = пореска обавеза / пореска стопа

Пример пореске основице

Госпођа Луција, пословна жена, прошле године је зарадила 20000 долара. Од овог износа, 15000 УСД је било подложно порезу.

Размотримо сада пореску обавезу претпостављајући пореску стопу од 10%.

Пореска одговорност = Пореска основица * Пореска стопа

Детаљи су наведени на следећи начин

Отуда можемо повратно израчунати да бисмо дошли до пореске основице као пореска обавеза / пореска стопа која би сада износила 15000 (1500 / 0,1)

Врхунске карактеристике пореске основице

# 1 - Једноставност

До њега је једноставно доћи. Све што би неко икада морао да уради је да узме у обзир нето укупан износ све имовине или прихода који подлежу опорезивању. То ће на тај начин помоћи влади да утврди укупан број пореских обвезника, а затим да узме у обзир приход који подлеже опорезивању. Помогло би се схватити укупан порез који ће влада настојати да зарађује овом једноставном методом.

# 2 - Мера опорезивог дохотка

Кроз званичне статистике прикупљене из бројних извора, помаже влади да процени укупан приход који обично остварује, обично од опорезивог дохотка, сагледавањем пореске основе привреде у целини. Ово помаже влади земље да утврди укупан приход који на тај начин може да оствари за претходну годину процене

# 3 - Широка база повећава приход

Када влада опорезује разне друге ставке на индиректној основи као што су ПДВ, централна царина, акциза, увоз и царине, итд., Њена основа би се сада проширила. Побољшана база служила би као извор додатних прихода за владу. Влада то сада може усмјерити у продуктивне сврхе као што су развој инфраструктурних пројеката, социјална и социјална помоћ, итд. Такве активности би наставиле развој нације.

# 4 - делује као одговорни извор

Када влада настави са успостављањем своје пореске основице, ово би сада служило као одговоран извор прихода. Ове информације се сада могу врло добро уврстити у статистичке податке које ће комбинирати разне агенције. Стога ови подаци служе као поуздан извор за процену износа пореза који држава убира како би јој омогућио поређење са разним другим земљама како би утврдио укупан износ прикупљен од пореза.

Мане

# 1 - Не узима у обзир економију сенки

Много их је у незаконитом послу, попут дроге. О њима се обично не пријављује, па стога на њих нема пореза, али посредници имају тенденцију да зарађују богатство. Такав приход углавном пропушта и не укључује сиву економију.

# 2 - Уска база може ометати раст

Ако земља тежи да се опорезује само једним извором као што је порез на доходак и не настави да разматра опорезивање других индиректних извора као што је ПДВ, основица се сада сужава. Ово сужавање представља губитак прихода за државу. Због губитка таквих прихода, приход владе се смањује и можда неће бити у могућности да предузме развојне активности за добробит економије, а то ће ометати раст

# 3 - искључује ослобођења и пореске олакшице

Влада може дати одређене подстицаје одређеним секторима, што олакшава оне који се ослањају на таква занимања, ослобођена плаћања пореза. Поред тога, разни подстицаји и изузећа која је увела држава помажу јавности у штедњи или улагању у те начине да искористи пореска изузећа. Међутим, ово изгледа као недостатак за владу јер ће јој се пореска основица смањити до те мере, што додатно смањује приходе влади.

Ограничења

  • Начин на који заостаје пореска основица је тај што даље не разматра изузећа, а такође и приход остварен кроз сиву економију, смањујући тако укупан приход који би припао држави.
  • Даље, у зависности од владине одлуке и дискреционог права шта ће бити укључено у пореску основицу, она би утврдила укупан опорезиви приход који би се остварио. Отуда би основица била ограничена на одлуку о укључивању која је на влади у погледу ставки које ће се узети у обзир за опорезивање.

Важне тачке

  • Влада ће обично на свом буџетском заседању одлучивати о пореским плочама, као ио различитим изворима прихода на које жели да опорезује, или не порез. Постаје важно да неко буде у току с тим у вези да би разумео шта спада у укупну опорезиву владину корпу за одређивање основице.

Закључак

Пореска основа служи као важан извор поузданих информација за мерење укупног дохотка који је влада неке државе остварила путем опорезивања. Стоји као поуздан рачуноводствени извор за генерирање статистике у овом погледу. За владу постаје императив да правилно одреди базу како би имала ефикасно опорезивање и на тај начин осигурала да људи нису ни препорезовани ни подпорезни.