Нераспоређена задржана зарада (значење) | Како то функционише?

Шта је неприлагођена задржана зарада?

Нераспоређена задржана добит су делови укупне задржане добити које одбор директора компаније није задржао по страни у сврху њихове употребе у одређену сврху и они се обично дистрибуирају као дивиденда акционарима предузећа.

Једноставно речено, неприлагођена задржана добит је онај део нето прихода који фирма остварује без посебне намене која је за њу назначена у тренутном временском оквиру.

Управа можда има идеју о томе како то жели да користи. Можда би желели да раде на свим сценаријима и симулирају будуће новчане токове пре него што изврше ову идеју. Ако успе, онда је добро, али не, управа није законски обавезна да обелодани или примени ову идеју. У сваком случају, сав или део овог новца може се делити акционарима као дивиденда.

Како функционише неприлагођена задржана зарада?

Узмимо у обзир ИТ консултантску фирму - Пхотон, која има 5.000.000 УСД пријављеног прихода и на крају 1.000.000 УСД задржане добити. Компанија неће аутоматски понудити сав овај износ као исплату акционарима у облику дивиденде. Одбор директора верује да ће бити у најбољем интересу компаније да се прошири и стога одлучује да задржи 600.000 америчких долара за поновно улагање у посао купујући земљиште за нову канцеларију. Тада ће се ових 600.000 долара назвати одговарајућом задржаном добити. Будући да за сада не постоје такви планови за 400.000 америчких долара, то ће се називати неприлагођена задржана добит. Цео или део овог износа може се делити акционарима као дивиденда. Узмите у обзир следећу табелу:

Зашто је то важно за инвеститоре?

Ненамјенска задржана добит је добит која није потрошена, нити постоји план за то. Будући да их одбор не усмерава ка одређеној сврси, они могу да се исплате као дивиденде. Помаже у одређивању максималне дивиденде која се може исплатити акционарима. Што је већа, већа је дивиденда која се може наградити. Математички се може изразити као:

Дивиденда = максимум (неприлагођена задржана добит, 0)

Ова зарада се распоређује међу свим преосталим акционарима компаније и исплаћује се као дивиденда према унапред утврђеном распореду исплате дивиденде.

Зашто је неприлагођена задржана зарада важна?

Промене у нивоу неприлагођене задржане добити могу послати сигнал инвеститорима о плановима компаније. Повећање вредности, на пример, могло би значити да компанија планира да уложи мање у посао у блиској будућности. Иако ово ослобађа новац који би могао бити исплаћен акционарима, ово можда није најбољи начин деловања. Тј., Ако сектор у коме компанија послује захтева бољу машинску опрему, талент или другу имовину да би остао конкурентан.

Једноставно речено, компанији је понестало идеја које могу да јој помогну да расте, а и неоргански и органски раст изгледају добро. У таквом сценарију, компанија можда још увек није у стању да постигне здраву стопу раста коју је до тада остварила. То би на крају утицало на повраћај капитала и цене акција, јер би инвеститори желели да повуку своје улагање и паркирају га у компаније које могу понудити бољи раст.

Изузеци

  • Може се обуздати, посебно када фирма има и преференцијалне и обичне акције. На пример, преферирани акционари могу имати приоритет над имаоцима обичних деоница. У овом случају, каже се да је исплата дивиденде из неприлагођене задржане добити ограничена.
  • Практично говорећи, сва стања на рачунима задржане добити припадају власницима док се не исплате у друге сврхе. У случају несолвентности или банкрота предузећа, и неприлагођена и ограничена зарада користила би се за исплату поверилаца, а сви преостали износи расподелили власницима.

Рачуноводствене импликације

  • Нераспоређена задржана добит се извештава у одељку власничког капитала биланса стања. Они су регулисани општеприхваћеним рачуноводственим принципима. На пример, ако подружница предузећа изда дивиденде након што је матично предузеће издало финансијске извештаје, подружница би требало да то објави путем формалне документације као што су проформа финансија.
  • Наводи само зараду, али не и околности у којима је зарађена. Према ГААП-у, компаније треба да наведу релевантне информације које се односе на зараду у облику белешки на корпоративним документима. На пример, ако су се смањиле због промене рачуноводственог метода, такве информације треба правилно објавити.

Закључак

Финансијски извештаји, и експлицитно и имплицитно, много говоре о компанији. Нераспоређена задржана зарада чини суштински одељак ових изјава, јер они изражавају много о менаџменту, његовој стратегији раста и изгледима за раст компаније. Ако се на одговарајући начин процене, то може бити важно за инвеститора пре него што свој новац паркира на фирми.