Финансије вс консалтинг | Упоредите која је каријера права за вас?

Разлике између финансија и консалтинга

Као студент / професионалац шта бисте желели да будете? Да ли желите да повећате дубину знања или ширину знања? Шта мислите шта је ваша унутрашња структура?

Професор је држао говор на конференцији у малој соби. Студенти су га дубоко слушали. Када је професор застао и подстакао своје студенте да постављају питања, један од ученика га је питао - „Шта мислите, господине? Шта је важније, дубина знања или ширина знања? “ Професор је застао, сабрао мисли и рекао - „Ако желите да будете стручњак, продубите своје знање. Али ако се слажете са нестручношћу, препоручио бих да будете генералиста и повећате ширину знања. “

Одговор који је професор дао подлеже аргументима и може подстаћи пуно расправа. Овде говоримо о нечему те врсте. Шта би требало да одаберете? Каријера којој је потребно много дубине знања или професија којој је потребно много знања из различитих предмета да би ефикасно управљала задатцима? Ко сте ви, човек из финансија или саветник за менаџмент?

Овде ћемо у овом чланку направити анализу између финансијског човека и консултанта. Такође ћемо вам пружити све детаље да бисте донели одлуку на основу информација. Али одлуку морате донети ви. Беремо воће и стављамо две корпе. Треба да изаберете која је ваша корпа - корпа са свим вишњама или корпа са различитим воћем!

Финансије вс консултантска инфографика

Кључне разлике између финансија и консалтинга

Разговарајмо мало више о општем и специјалистичком раду како бисте могли да имате представу о томе које су карактеристике више ваше врсте.

Специјалиста

Ако сте специјалиста, обично размишљате о једној ствари. Вама то природно долази. Способни сте да се концентришете и не осећате лако досадно због једне ствари. И пре него што уђете у дубину, не остављате ниједан предмет. Ви сте неко ко се залаже за одређену ствар. Волите своју једну ствар и свим срцем желите да је наставите.

Генералиста

Ви сте неко ко може да зна мало о свему. Лако вам досади. Ви сте неко ко узме једну књигу, прочита је, а затим изаберете другу књигу различитих предмета. Већину времена се тешко концентришете на једну ствар. Сматрате да је довољно знати довољно.

Сада се опис који смо горе дали можда неће подударати са тим ко сте комплетни; али док читате можда ћете осећати „ово сам ја“, „не, ово нисам ја“. Изаберите оне / оне и прочитајте цео чланак, имајући на уму те фразе. Разговараћемо о финансијама и консалтингу.

Финансије су за специјалисте, за професионалце / студенте који се воле играти бројевима, логично размишљати, своје одлуке заснивати на резоновању и углавном се заузети повећањем знања из финансија. С друге стране, консултант мора да ради више ствари. Не могу се сналазити само са финансијским знањем. Морају да разумеју пословање, администрацију, маркетинг, анализу, презентацију, корисничку подршку и још много тога. Дакле, они су дизалица свих заната и углавном мајстор ниједне.

Упоредна табела

Поређење ФинансијеКонсалтинг
Површина СпецијалистаГенералиста
Могућности каријере Инвестиционо банкарство,

Корпоративне финансије,

Екуити Ресеарцх,

Приватна имовина,

Управљање ризиком,

Квантитативна анализа,

Пројектно финансирање,

Техничка анализа

Стратешко саветовање

Менаџмент консалтинг

ИТ консалтинг и друге области

Потребне тврде вештине Мицрософт Екцел, Поверпоинт, Финансијско моделирање, Методе вредновања, Анализа осетљивости, Рачуноводство, Корпоративне финансије, Фиксни приход, Деривати,

Привредно право

Мицрософт Поверпоинт (тежак), Мицрософт Екцел (мање), аналитичке вештине, обрада огромних података, пословно моделирање, пословна стратегија, операције, људски ресурси, ланац снабдевања
Потребне су меке вештине Способност за рад током дужег временског периода (80-100 + сати недељно), Одличне вештине комуникације, Вештине писања, Вештине преговарањаСпособност разумевања захтева клијената, вештине комуникације, одличне презентацијске вештине, преузимање власништва, способност тимског рада
Врхунске фирме Црни камен,

Голдман Сацхс & Цо

Морган Станлеи

Банк оф Америца Меррилл Линцх

Цредит Суиссе

Цитибанк

Деутсцхе Банк

ХСБЦ

УБС

Ј.П.Морган Цхасе & Цо

МцКинсеи & Цомпани.

Бостон Цонсултинг Гроуп,

Баин & Цомпани

Бооз & Цомпани

Делоитте Цонсултинг ЛЛП

Монитор Гроуп

ПрицеватерхоусеЦооперс ЛЛП

Мерцер ЛЛЦ

Ернст & Иоунг ЛЛП

Акценат

Рад живот баланс Зависи за који поддомен у финансијама радите. Инвестиционо банкарство - брутално је! Екуити Ресеарцх је и даље у реду. Буи-Сиде аналитичар има уравнотежен радни век.

У зависности од подручја, можда ћете морати да радите 10-18 сати дневно

У консултацијама радно време се разликује у зависности од клијента и пројекта.

У просеку је око 12 сати дневно

Путовање Углавном се од њих не тражи да пуно путују. Можете са сигурношћу претпоставити да се 90% времена проводи у Оффицеу.Консултанти путују 25-75% свог времена
Кључне речи Финансијско моделирање, процене, спајања и преузимања, НПВ, ИРРАнализа највишег нивоа, увиди, налази, чињенице
Излазне могућности У зависности од изабраног подручја интересовања, постоје неке невероватне могућности изласка из сектора финансија.

На пример, инвестициони банкари који прелазе у приватни капитал или аналитичар који се бави продајом продаје прелазе у профил аналитичара који купује

Постаните виши руководиоци у сектору са којим се саветујете
Могућности умрежавања Углавном раде у оквиру финансијске индустрије. Мрежа бивших студената је јака, али није разнолика, као што је пронађено у Консалтингу.Консултанти раде за различите индустрије - добијају огромне могућности за умрежавање са различитим групама предузећа, академицима, владом и такође земљама. Такође имају врло јаку мрежу бивших ученика која им помаже да се повежу на различитим нивоима
Популарни сертификати ЦФА, ФРМ, ПРМ, ЦФП, ЦИМА, ЦМА, АЦЦА, ЦПА и још много тогаЦМЦ
Сигурност запослења Шансе да проведете 15-20 година у евиденцији о финансијама су нешто мање (посебно инвестиционо банкарство)шансе за 15-20 година консултантске каријере изгледају много веће

Каријера у финансијама

Овај одељак би био подељен на два дела. Прво ћемо разговарати о могућим сертификатима / степенима које можете предузети да бисте створили невероватну финансијску каријеру. Затим ћемо разговарати о томе како доћи тамо.

  • Инвестиционо банкарство
  • Корпоративне финансије
  • Екуити Ресеарцх
  • Приватна имовина
  • Управљање ризиком
  • Квантитативна анализа
  • Пројектно финансирање
  • Техничка анализа

Како ући у финансијску улогу?

Први корак је да одлучите за шта желите да се специјализујете. Да ли је то нешто што желите да радите најмање у наредних 5-10 година? Ако је одговор да, онда одаберите оно што вам се обраћа. Али ако сматрате да специјализације нису за вас, можете читати даље. У следећем одељку говорићемо о каријерама у менаџерском саветовању. Да бисте напредовали у каријери менаџерског консалтинга, све што требате је размишљање генералисте. Дакле, ако мислите да вам се стручњак обраћа, одаберите било који од горе наведених сертификата и крените.

Добивање је лако. Најтежи део је одабрати нешто чиме ћете моћи да се бавите наредних 5-10 година. Да бисте разумели да ли желите да се специјализујете или не, можете једноставно погледати начин живота финансијске професије. Изаберите било коју професију и погледајте начин живота. Сад се запитајте - да ли сам спреман да се прилагодим начину живота који ми нуди ова каријера? Да ли сам узбуђен због таквог начина живота? Ако је одговор да, одаберите ту специјализацију и били бисте срећнији.

Каријера у менаџерском консалтингу

Иако се финансијске каријере углавном темеље на основама сертификата, саветодавни менаџмент треба другачији пут. Ево шта треба да урадите да бисте напредовали у менаџерском саветовању.

Пре свега, хајде да разговарамо о вештинама које су потребне за одличан успех у каријери менаџерског консултанта.

Вештине потребне за менаџерско саветовање

  • Ефикасне комуникацијске и међуљудске вештине: Да бисте били сјајни саветник за управљање, морате знати како да се изразите тако да клијенти могу да разумеју одакле долазите. Јасноћа је кључ. Иако се комуникација може развити, међуљудске вештине треба усавршавати само бавећи се већим бројем људи. Не можете се само одлично усавршавати у међуљудским вештинама док не постанете добро упућени у свој друштвени живот.
  • Разумевање трендова: Ваш посао је да видите прошлост, будете у садашњости и предвиђате будућност на такав начин да клијент може бити позитиван у свом послу. И док стигнете тамо, морате да разумете пословне трендове и како да имате смисла у свом предвиђању.
  • Могућност анализе велике количине података: Како бисте знали одакле долази компанија? За одговор на ово питање требају вам историјски подаци. Штавише, морате знати како да анализирате податке како бисте могли да промените њихову будућност. Чак и ако се анализе не сматрају увек одређеном вештином, али морате знати како анализирати податке на такав начин да можете да саопштите тренд путем статистичког модела, графикона или презентација.
  • Оријентација на будућност: Као саветник за менаџмент, ваш посао је да побољшате њихову будућност. Дакле, ако нисте усредсређени на то да им понудите боље резултате у будућности, не бисте више били ангажовани. Зашто бисте се запослили ако им не можете продати могућност будућности или њихов најдражи циљ? Ваш посао је да резултате ставите на сто чак и пре него што почнете да радите са њима. Буди здрав. Знати пуно. Покажите прошле резултате својим садашњим клијентима. И они ће вам веровати.

Да видимо како можете тамо да стигнете.

Како ући у консултантску улогу?

Чули сте израз - „Када то учиним, научим“? Да, требате се консултовати да бисте били добри у саветовању. Како бисте започели? Можете почети тако што ћете се придружити -

Велика консултантска фирма:

Можете се придружити великој консултантској фирми као што су МцКинсеи & Цомпани, Бостон Цонсултинг Гроуп, Баин & Цомпани, Аццентуре, итд. И можете научити вештину трговине. Чланство у великој компанији је корисно за вас из ових разлога -

  • Бићете мала риба у великом рибњаку. Дакле, нема ограничења за ваше учење. О свему можете научити све. А онда то можете применити у свом домену посла.
  • Добићете много бољу плату у поређењу са малом фирмом.
  • Додаћете вредност свом личном бренду. Јер касније, кад регрут погледа ваш профил, сигурно ћете имати предност над другима.
  • Такође ћете научити како ове велике фирме послују са клијентима и можете научити тону из искуства.
Мала консултантска фирма:

Да, можете се придружити малој фирми и бити краљ свог краљевства. Наравно, бићете у малом рибњаку, па би шансе за раст биле веће. Како? Морате преузети већу одговорност и фирму бисте водили углавном као предузетник. Да, накнада може бити мања, али искуство у малој фирми је сјајно ако желите нешто започети сами.

Покрените сопствену консултантску фирму:

Оснивање сопствене консултантске фирме је уносно. Наравно, ризично је и није лако. Из ноћи у ноћ можете губити сан, али достојан је сваке непроспаване ноћи. Посједовање властите фирме пружит ће вам аутономију избора клијената, ширења властитим темпом, одабира властитог распореда и остваривања властите добити (да, колико год желите). Не. Није лако самостално покренути консултантску фирму. Али ако имате неколико година искуства у великим и малим предузећима, то ће бити довољно.

Закључак

Једина разлика између ових каријера која вам може сметати је накнада. Започели бисте мало мање током започињања каријере у менаџерском саветовању од свог финансијског партнера. Али ако се држите своје ловорике, биће вам добро и на крају ћете можда зарадити много више од финансијског стручњака.

Реч опреза овде - као стручњак за менаџерске консултације, морате да обезбедите сопствени раст, јер не постоји или је ограничен опсег било ког професионалног сертификовања. Међутим, можете извршити финансијску сертификацију и одабрати каријеру у управљачком консалтингу. Многи професионалци то раде. Размислите о свим опцијама, а затим одлучите шта вас тера на крају дана.