Амортизација валуте (дефиниција, узроци) | Економски ефекти и примери

Амортизација валуте

„Депрецијација валуте“ је пад девизне вредности валуте неке земље у поређењу са другом валутом у систему са променљивим курсом и одређује се на основу увоза и извоза трговине за ту земљу. Повећање потражње за страним производима резултира већим увозом, што заузврат резултира инвестирањем у страној валути, што резултира депресијацијом домаће валуте. Вредност одређене валуте одређује се на основу економске ситуације и она даље утиче на друге економске одлуке и / или вредност њених производа и резултата. То директно утиче на финансијска тржишта хартија од вредности те земље.

Пример амортизације валуте

Доље су дати примери депресијације валуте.

Амортизација валуте - Пример # 1

Земља А која има валуту АБЦ тргује са државом П која има валуту ПКР. У садашњем сценарију, у замену за 1 јединицу АБЦ, плаћа вам се 2 ПКР. Због одређених индустријских застоја и других политичких догађаја у земљи А, утицао је курс њене валуте. Сада, у замену за 1 јединицу АБЦ, плаћа вам се 1,8 ПКР. Можете ли ово повезати са депресијацијом валуте? Која валута је депресирала и за колико?

Решење:

У горњем примеру,

У почетку, 1 јединица АБЦ = 2 јединице ПКР или АБЦ / ПКР = 2

У следећем сценарију, након промене курса валуте

1 јединица АБЦ = 1,8 јединице ПКРили АБЦ / ПКР = 1,8

што значи да за сваки АБЦ сада плаћате само 1,8 ПКР у односу на 2 ПКР раније. Стога је АБЦ депресирао, а ПКР ојачао.

Амортизација% = (2 - 1,8) / 2 = 10%

Амортизација валуте - Пример # 2

Брекит је најновији сценарио који је утицао на депресијацију валуте ГБП (британска фунта или стерлинг) са УСД. Одлуком Британије да изађе из Европске уније (ЕУ), остварен је огроман утицај на ГБП. До недавно, Британија је била део Европске уније, па је у Великој Британији преовладавао ЕУР. Међутим, са Брекитом ће Велика Британија имати службену валуту ГБП (а не ЕУР).

У року од једне године може се приметити да је ГБП депресирао од 1,32 УСД до 1,27 ГБП, са средњим успонима и падовима.

Извор: ввв.ке.цом

Тренутно ГБП / УСД тргује на 1.27 (као 30. јуна 2019).

У поређењу са његовом вредношћу из 2008. године, може се видети колико је нагло опао у овим годинама:

Извор: Блоомберг & ББЦ

Дакле, ГБП трпи губитак вредности због неповољних политичких услова који превладавају у земљи. Због тога не утиче само на вредност валуте, већ и на економију земље због скупљег увоза, валутних односа са другим земљама након ЕУР-а (што би било паралелно када је и УК пратила ЕУР), потенцијалног футуристичког планирања итд.

Ефекти депресијације валуте

 • Дужнички инструменти могу појефтинити због пораста каматних стопа. Међутим, ако су на депресијацију валуте утицали други фактори (а не инфлација), на каматне стопе се то неће негативно утицати и на дужничке инструменте неће се утицати у потпуности.
 • У случају инфлације, каматна стопа може порасти, међутим, влада може покушати да је контролише наметањем ограничења на каматне стопе. Отуда се каматне стопе могу суочити са смањењем, па би се економија на крају могла уравнотежити.
 • Депрецијација валуте може довести до веће понуде страних производа на домаћим тржиштима. Ово би у идеалном случају требало да повећа цене таквих производа на тржиштима земље, међутим, временом ће то такође резултирати појавом више домаће производње која ће се такмичити са таквим страним производима. Отуда ће на крају цене таквих производа пасти, помажући привреди на оба начина - повећање индустријске производње и уравнотежење цена.
 • Како се индустријска производња повећава, укупна потражња за производима расте у земљи. Дакле, постепено, ово доводи до бољег раста земље.
 • Са повећањем индустријске производње, земља доживљава повећање могућности запошљавања.

Мане амортизације валуте

 • Инфлација расте услед депрецијације валуте. Депрецијација резултира већим увозом због чега цене робе расту, што резултира укупним растом цена.
 • Финансијски инструменти поскупљују у тренутку преовлађујуће депресијације валуте. Како каматне стопе расту, улагање у финансијске инструменте постаје све скупље.
 • Амортизација у валути може утицати на укупан раст земље, што укључује запосленост, финансијска тржишта, трговински дефицит, повећана директна страна улагања (СДИ) итд.
 • Смањење вредности валуте утиче на њене перформансе на међународним тржиштима капитала и индустрије. Већина валута се тргује на међународном тржишту и имају девизну вредност. Дакле, депресијација валуте у вези са другом одређеном валутом утиче на њену вредност и са осталим валутама.
 • Депрецијација валуте утиче на будуће одлуке индустрије и других тржишта земље. Већину времена постаје тешко направити будуће пројекције у случају нејасних футуристичких услова.
 • Амортизација чак и за један дан може проузроковати велике утицаје на финансијска тржишта ако је неочекивана, посебно за хартије од вредности које нису заштићене у потпуности или тачно.

Ограничења амортизације валуте

Депрецијација валуте и њени утицаји у великој мери зависе од ситуације и тренутног стања економије земље. У случају рецесије, депресијација може довести до раста привреде утичући на индустријску производњу због конкурентности. Супротан утицај може бити у случају брзог развоја, ако дође до депрецијације, привреда може доживети успоравање услед повећане инфлације. 

Важне напомене
 • Амортизација у валути односи се на пораст увоза. Ово је директно пропорционално одливу домаћег биланса.
 • Означава ситуацију повећања инфлације у тој матичној земљи.
 • Означава веће каматне стопе које су током тог периода преовладавале у матичној земљи. Ово директно утиче на финансијска тржишта.

Закључак

Апрецијација валуте, која је супротна ситуацији депресијације валуте, даје управо супротан сценарио горе наведеном. Како депресијација валуте има и предности и недостатке, за економију су и апрецијација и депрецијација неопходни да би се одржао прави баланс, заснован на различитим ситуацијама.

Јасно се може разумети да током преваленције било које ситуације одједном се погоди тржиште, па тако и улагања у одговарајуће хартије од вредности. У таквим случајевима су потребне исправне живе ограде, а тачан поглед на тржиште помаже значајном поврату инвеститорима.