Процена новчане вредности (преглед, формула) | Обрачун са примерима

Дефиниција вредновања након новца

Процена вредности новца после процене значи процену вредности налога компаније о накнадном капиталу у предузећу. Једноставно речено, процена вредности након новца је провера вредности предузећа која ће бити након појачавања протока капитала у предузећу. У било ком тренутку временске инфузије након процене, процена вредности након новца показује вредност компаније и то се може дохватити са тржишта.

Инфузија фонда све је време велика потреба свих предузећа. Процена вредности, дубинска пажња и анализа пост фацто ефеката су кључни задатак који треба обавити пре улагања било каквих средстава у компанију.

Формула процене после новца

Процена новчане вредности = вредност капиталне инфузије

Процена вредности након улагања = Нова инвестиција * (Укупан број издатих акција / Акције издате за нову инвестицију)

Дакле, повећање вредности услед инфузије фонда = Впошта - В.пре

Где,

  • В.пошта = Вредност тврде забране након новца
  • В.пре = Вредност чврсте забране пре новца

Примери процене новчаних средстава

Следе примери које треба узети у обзир:

Пример # 1

Банк оф Америца има заједнички акцијски капитал од 1.000.000 УСД. Банци је потребан додатни капитал од 250.000 америчких долара. Због тога компанија издаје додатни капитал у вредности од 250.000 америчких долара. Господин А је имао 5% капитала пре издавања удела. Молимо израчунајте пост-новчану вредност Банке Америке и господина А.

Решење:

Вредност новчаних средстава Банк оф Америца = 1.000.000 УСД + 250.000 УСД = 1.250.000 УСД

Господин А је држао капитал од 5% пре издавања акције, тако да је процена вредности господина А пре новца

  • = $ 1,000,000 * 5%
  • = $ 50,000
  • = $ 1,250,000 * 5% = $ 62,500

Дакле, повећање вредности поштарине компаније = $ 1,250,000 - $ 1,000,000 = $ 250,000

Стога ће израчунавање повећања портфеља бити следеће,

= $ 62,500 – $ 50, 000

Повећање портфеља г. А = 12 500 УСД

Пример # 2

Нето вредност компаније Веллс Фарго износи 60.000.000 УСД - састоји се од 6.000.000 акција од по 10 УСД. Веллс Фаргу било је потребно 10.000.000 долара да би реструктурирао посао. Тако је Веллс Фарго прибавио средства издавањем зајмодавцу 1000.000 акција. ЕПС за претплату износи 4 УСД, док ЕПС за пост-новац износи 3,5 УСД. Израчунајте пост-новчану вредност и повећање вредности због инфузије фонда.

Решење:

  • Процена пре новца: 6000.000 деоница * 4 долара = 24.000.000 долара
  • Процена вредности поштарине: (6000, 000 + 1000, 000) акција * 3,5 УСД = 24 500 000 УСД

Стога ће израчунавање повећања портфеља бити следеће,

= $ 24,500,000- $ 24,000,000

Повећање вредности = 500 000 УСД

Пример # 3

КСИЗ Лимитед је почетник. Добила је низ финансијских средстава од инвеститора на основу потреба за растом пословања. Распад исте је следећи:

Израчунајте пост-новчану вредност компаније на крају сваког круга финансирања.

Решење

У 1. колу

Компанија је први пут стекла фонд. Отуда ће процена новца пре и после новца бити иста. Отуда је вредност улагања господина Б једнака 13 милиона долара.

 У 2. колу

Процена вредности након улагања = Нова инвестиција * (Укупан број издатих акција / Акције издате за нову инвестицију)

  • = 21 милион долара * (7,1 милиона акција / 2,1 милиона акција)
  • = 71 милион долара

У 3. колу

  • = 25 милиона долара * (9,6 милиона акција / 2,5 милиона акција)
  • = 96 милиона долара

Предности вредновања после новца

  • # 1 - Да би се добила стварна вредност предузећа -Стварна вредност предузећа је изузетно битна за процену у сваком одређеном тренутку и као резултат, уз помоћ процене поштанског новца, утврдиће се стварна вредност
  • # 2 - Осигурајте заштиту интереса -Све пословне трансакције имаће један или више утицаја на пословање. Приликом добијања било ког зајма од финансијске институције или предузећа, увек је неизбежно проверити одрживост пословног интереса и способност компаније да га отплати. Ово ће осигурати пословни интерес свих заинтересованих страна
  • # 3 - Задржаће се поверење заинтересованих страна - Како ће се сва анализа сценарија вршити у процени пост-новца, што ће бити јасна слика учинка компаније, заинтересоване стране ће моћи да одрже свој интерес за финансијску одрживост компаније.

Фактори који се морају узети у обзир приликом вршења процене новца након плаћања

Израчун вредности предузећа изузетно је сложен задатак. Да би се дошло до тачне вредности чврстог пост-новца предузећа, морају се узети у обзир следећи фактори:

  • # 1 - Тренутна тржишна цена -Процена корпорација у великој мери зависи од перформанси акција компаније на берзи, јер она игра кључну улогу у стварању тржишних осећања и у изградњи поверења у заинтересоване стране.
  • # 2 - Тренутна структура капитала и потенцијална конверзија капитала - Радећи пре и након анализе новца, треба имати на уму постојећу компоненту капитала и дужничке обавезе компаније. Уз то, мора се узети у обзир потенцијални капитал компаније у облику ЕСОП-а, конвертибилног инструмента и других уговорних обавеза, који се могу претворити у капитал због неке неусаглашености.

Ограничење у вредновању

Постоје разне методе за процену вредности. Свака метода има своје заслуге, скуп претпоставки и начин израчунавања. Са променом стручњака, употреба метода ће се променити и као резултат тога, промениће се вредности процене. Стога је износ који се стиче врло субјективне природе.

Закључак

Процена новчаних средстава је пост-трансакциона анализа корпоративног здравља. На основу такве процене утврдиће се оперативна способност компаније заснована на уложеном фонду. Штавише, таква процена делује као МИС за највише руководство да провери меритуме и недостатке који произилазе из такве забране фонда.