Шта су страна улагања (дефиниција, врсте) | Методе и руте

Шта су стране инвестиције?

Страно улагање односи се на домаће компаније које улажу у стране компаније с циљем стицања удела и тражења активног учешћа не само у свакодневном пословању, већ и ради кључног стратешког ширења. Претпоставимо да ако америчка компанија инвестира свој капитал у индијску компанију, то ће се звати страна инвестиција.

Врсте страних инвестиција

Постоје две врсте -

# 1 - Директне стране инвестиције (СДИ)

Када компанија / финансијска институција / појединци улажу у друге земље и поседују више од 10% удела у компанији, то се назива директним страним улагањем. Инвеститору даје моћ контроле, а такође може утицати на рад и процес предузећа. Постоји још један начин директних инвестиција који отвара погоне, фабрике и канцеларије у другој земљи.

Постоје две врсте страних директних инвестиција:

1 - Хоризонтално улагање

Када се инвеститор који оснива исту врсту посла у страној земљи у којој послује у својој земљи или када се две компаније исте делатности, али које послују у различитим земљама, међусобно спајају, то се назива Хоризонтална инвестиција. Ову врсту улагања компанија врши ради стицања тржишног удела и постајања глобалним лидером.

2 - Вертикално улагање

Када се компаније једне земље споје са компанијом друге земље или преузму компанију друге земље, али обе компаније нису у истом послу, него су повезане једна с другом као што производна компанија једне земље стекне посао друге земље која је снабдевање сировином за производњу. Ову врсту улагања компанија врши ради уклањања зависности од других и постизања економије обима.

# 2 - Страна индиректна улагања

Када компанија / финансијске институције / појединци инвестирају у другу земљу купујући акције компанија које тргују на страним берзама, али њихова инвестиција не прелази 10% деоница у једној компанији.

Методи страних улагања

Постоје две методе или стратегије за ову инвестицију:

  1. Греенфиелд инвестиција: - У овој стратегији, компанија започиње пословање у другој земљи са нуле, што значи да морају да оснују сопствену фабрику, погон и канцеларије. На пример, Домино'с и МцДоналд'с су америчке компаније које су започеле његов посао у Индији од нуле и сада воде у том сегменту.
    1. Бровнфиелд Инвестмент: - У овој стратегији, компанија не започиње своје пословање од нуле, већ пре спајањем или припајањем, као што је недавно Валмарт инц из САД-а купио Флипкарт који је индијска компанија и добија сву имовину и одговорност Флипкарта.

Руте страних инвестиција

Испод су две руте -

  1. Аутоматска рута: - У Аутоматској рути, страна компанија / институције не захтева одобрење владе или било које агенције за инвестирање у другој земљи.
  2. Пут одобрења: - Приликом одобравања страна компанија / институције захтева одобрење владе или било ког одређеног тела те земље у коју жели да инвестира.
Белешка: - О овоме одлучује влада у коју пословну инвестицију може доћи аутоматском рутом или у коју се посао усмерава путем одобрења. Генерално, ако влада било које земље жели да подстакне било коју индустрију, онда дозвољава улагање директним путем у ту индустрију.

Предности страних инвестиција

  • Стварање запослења је главна предност, јер када дође до улагања, производња ће се повећати, а сектор услуга такође побољшати.
  • Омогућава приступ тржишту друге државе.
  • Побољшава инфраструктуру земље и помаже у развоју заосталог подручја успостављањем индустрије или погона.
  • Такође помаже у побољшању технологија и оперативних пракси разменом знања између себе.
  • Повећање извоза, када ће се производња повећати страним инвестицијама, тада ће се повећати и њен извоз земље.
  • Повећаће се приходи и повећаће се могућност запослења, а истовремено ће се повећати и зараде запосленог што резултира повећањем националног дохотка по становнику.

Мане

Мане страних инвестиција су следеће:

  • То је ризик или сметња за домаће инвестиције.
  • Девизни курс је веома важан фактор, увек постоји ризик од страних инвестиција ако девизни курс јако варира.
  • Ризик од политичког окружења због политичког окружења земље у коју се улаже, јер страна улагања зависе од многих спољних политика и прописа који се могу променити због политичких услова.
  • Губитак контроле над пословањем, јер постоји шанса да домаћа компанија може изгубити контролу над пословањем, а сав профит који компанија заради одлази ван земље.
  • Ризик за домаће или мале трговце, будући да стране инвестиције долазе у великом обиму и њихов главни мотив је да прво стекну тржишни удео без размишљања о добити и губитку, а они почињу да продају свој производ по цени нижој од тржишне и чак нижој од цене , у таквом сценарију постоји шанса да домаћи или мали трговац неће преживети и да ће се њихово пословање угасити.

Закључак

Страна улагања су само улагања, али она долазе из друге земље. Будући да улагање долази преко границе, стога је потребно да се на страна улагања примењује више правила и прописа. То је корисно за земљу у развоју јер помаже у изградњи инфраструктуре, стварању радних места, размени знања и повећању куповне моћи, у исто време је потребно за развијену земљу, јер желе да прошире своје пословање, а за то је потребно да иде даље у своју земљу.

У ери глобализације стране инвестиције играју веома важну улогу у ширењу пословања. С друге стране, штетно је за мала и домаћа предузећа, јер немају толико средстава да преживе против ових великих компанија.