ФИФО метода пописа (значење) | Коришћење ФИФО трошкова залиха

Шта је ФИФО метода вредновања залиха?

Рачуноводствена метода ФИФО означава Фирст Ин Фирст Оут и једна је од најчешћих метода вредновања залиха на крају било ког обрачунског периода, па самим тим утиче на цену продате вредности робе током одређеног периода.

Трошкови залиха се исказују у билансу стања или се преносе у биланс успеха као расход ради подударања са приходом од продаје. Када се залихе потроше у производњи или се продају, њихов трошак се преноси из биланса стања у биланс успеха као трошак продате робе.

Према ФИФО методи рачуноводственог вредновања залиха, роба која је купљена најраније је прва која се уклања са рачуна залиха. То резултира преосталим залихама у књигама које се вреднују по најновијој цени за коју је купљена последња залиха залиха. То резултира имовином залиха евидентираном у билансу стања по најновијим трошковима.

Супротно томе, овај метод такође резултира старијом историјском набавном ценом која се додељује трошковима продате робе (ЦОГС) и подудара са приходима из текућег периода.

ФИФО метода вредновања залиха резултира прецењивањем бруто марже у инфлаторном окружењу и стога не одражава нужно правилно подударање прихода и трошкова. На пример, у окружењу у којем је инфлација у порасту, тренутни приход ће се упоредити са старијим и јефтинијим ставкама залиха, а то ће резултирати највећом могућом бруто маржом.

Вредновање залиха методом ФИФО обично се користи и према Међународним стандардима финансијског извештавања (МСФИ) и према општеприхваћеним рачуноводственим принципима (ГААП).

Примери метода „Прво у првом инвентару“

АБЦ корпорација користи ФИФО метод процене залиха за месец децембар. Током тог месеца бележи следеће трансакције:

Јединица продате робе: 1000 Почетни инвентар + 2000 купљених - 1250 Завршни инвентар = 1750 јединица. Израчунавање методе први у првом излазу

Контролор користи податке из горње табеле за израчунавање трошкова продате робе за месец децембар, као и стање залиха на крају децембра.

Као што је горе приказано, трошкови продате робе у износу од 42.000 америчких долара и завршни инвентар у вредности од 36.000 америчких долара једнаки су укупном почетном инвентару и куповини током месеца у износу од 78.000 америчких долара.

Разлог за употребу ФИФО методе за вредновање залиха

Посао који тргује покварљивим стварима углавном продаје ставке купљене најраније прво, ФИФО метода процене залиха углавном даје најтачнији прорачун залиха и добити од продаје. Остали примери укључују малопродајна предузећа која продају храну или друге производе са датумом истека.

Међутим, постоје случајеви када чак и друга предузећа која се не уклапају у овај опис кварљивих предмета користе методу „Прво у први пут“ из следећег разлога: Извештај о добити и губитку одражава већу бруто добит и показује јачу финансијску ситуацију која је већа нето профит инвеститорима. Са становишта биланса стања, инвентар се вреднује по трошку по тренутној цени, а то би резултирало снажном билансом стања, јер би залихе потенцијално имале већу вредност према процени залиха ФИФО методом (под претпоставком инфлаторног окружења) .

Предности

  • ФИФО метода рачуноводства штеди време, а новац троши на израчунавање тачних трошкова залиха које се продају, јер се евидентирање залиха врши истим редоследом као што је купљено или произведено.
  • Лако разумети.
  • Завршни инвентар вреднује се на основу најновије купопродајне цене; стога је вредност залиха много бољи одраз тренутних тржишних цена сличних производа.
  • Како се за израчунавање цене продате робе користе најстарије доступне јединице, могући ризик од смањене нето оствариве вредности (НРВ) и резултирајућег признавања губитака се негира јер ентитет не вуче старе евиденцијске јединице.
  • Како је закључна вредност залиха пресудна у обрачуну текуће имовине и с тим повезаним рачуноводственим показатељима (на пример, показатељима ликвидности), стога је ФИФО метода вредновања залиха много релевантна за залихе на крају вредности.
  • Уобичајено у инфлаторном окружењу цене увек расту, што ће проузроковати повећање оперативних трошкова, али са рачуноводством ФИФО-а, иста инфлација ће довести до повећања крајње вредности залиха што ће помоћи у повећању бруто добити и на крају покривања осталих напуханих оперативних трошкова.

Мане

извор: бп.цом

  • Један од највећих недостатака ФИФО рачуноводствене методе је процена залиха током инфлације, метода Фирст Ин Фирст Оут резултираће већом добити, а самим тим ће резултирати и већим „пореским обавезама“ у том одређеном периоду. То може резултирати повећаним пореским трошковима и већим одливом готовине у вези са порезом.
  • Коришћење методе Фирст Ин Фирст Оут није погодна мера залиха у време „хиперинфлације“. Током таквих времена не постоји посебан образац инфлације, што може довести до драстичног надувавања цена робе. Стога у таквим периодима подударање већине претходних куповина са најновијим распродајама не би било прикладно и представља искривљену слику јер се профит може подићи.
  • ФИФО метода процене залиха није одговарајућа мера ако купљена роба / материјали имају колебање у обрасцима цена, јер то може резултирати погрешном добити у истом периоду.
  • Иако је ФИФО метод вредновања залиха лако разумљив, може доћи до гломазности и неспретности у издвајању и руковању трошковима робе, јер је потребна велика количина података, што може резултирати административним грешкама.