Тачка прелома у рачуноводству | Водич за рачуноводствену анализу рентабилности

Шта је тачка рентабилности у рачуноводству?

Тачка прелома у рачуноводству односи се на тачку или ниво активности на којима је обим продаје или прихода тачно једнак укупним трошковима. Другим речима, тачка прелома је да је ниво активности на којем нема ни добити ни губитка, а укупни трошкови и укупан приход пословања једнаки.

То је онај ниво пословне активности где је продаја довољно довољна да задовољи укупне трошкове, који укључују фиксне и променљиве трошкове. Такође, тачка равнотеже делује као основни ниво који предузеће треба да достигне пре него што може да оствари профит. Рачуноводствена тачка рентабилности може се израчунати на различите начине.

Формула тачке рентабилности

Друга формула за израчунавање тачке рентабилности у рачуноводству

Значај тачке рентабилности у рачуноводству

Да би се разумела важност тачке рентабилности у рачуноводству, од изузетне је важности разумевање класификације трошкова. Трошкови су класификовани као фиксни трошкови или променљиви трошкови.

  • Фиксни трошкови је онај који је независан од нивоа продаје и фиксне је природе. Неки од популарних примера укључују станарину, осигурање итд.
  • Варијабилни трошкови је онај који је директно повезан са нивоом продаје. Примери укључују провизије итд.

Раздвајање трошкова на „променљиве трошкове“ и „фиксни трошак“ и њихов однос са продајом и профитом пресудни су за спровођење анализе тачке прелома. Раздвајањем трошкова на фиксне и променљиве, предузеће може утврдити потопљени трошак у природи (фиксни трошак) и неће директно утицати на продају. Друго, када предузеће једном може да верификује удео променљивих трошкова у продаји, може применити стратегије које могу резултирати економичношћу, што опет резултира бољим управљањем трошковима и већом добити.

Анализа тачке губитка омогућава предузећима да разумеју његову структуру трошкова у односу на приход од продаје и како то утиче на промене прихода. Помаже им да утврде тачку рентабилности за различите обиме продаје и структуру трошкова. Помоћу ових информација управа може боље да разуме свеукупне перформансе и да одлучи које јединице треба да прода како би постигла изједначену добит или достигла одређени ниво добити.

Пример

Хајде да разумемо анализу рентабилности у рачуноводству помоћу примера:

Цраве Лимитед је недавно ушао у посао израде обожаватеља столова. Руководство компаније је заинтересовано да зна тачку лома у којој неће бити добити / губитка. Испод су детаљи који се односе на настале трошкове:

Дакле, прво ћемо сазнати број јединица које продаје Цраве лимитед:

Број јединица које продаје Цраве лимитед биће:

Сада морамо израчунати променљиву цену по јединици

Променљиви трошкови по јединици биће:

Сада морамо пронаћи допринос по јединици, тј. = Продајна цена по јединици - променљива цена по јединици

Маржа доприноса по јединици биће:

Сада ће напокон пронаћи тачку рентабилности користећи своју формулу = (Фиксни трошак / маржа доприноса по јединици)

Формула тачке прелома ће бити:

Стога је Цраве ограничена потреба да прода 1000 јединица електричних стоних вентилатора како би се покварила тренутна структура трошкова. На овој тачки рентабилности од 1000 јединица, Цраве Лимитед ће успети да подмири своје фиксне и променљиве трошкове пословања. Испод тачке рентабилности од 1000 јединица, Цраве Лимитед ће остварити губитке на нето основи ако постоји иста структура трошкова.

Овде је неопходно схватити да су фиксни трошкови (у овом случају 60000 УСД) константни и да се не разликују у зависности од нивоа прихода од продаје који ствара Цраве Лимитед. Стога, када Цраве Лимитед успије постићи тачку преломног периода, сва продаја изнад и изнад тог нивоа довешће до профита јер ће вишак продаје преко варијабилних трошкова бити позитивна вриједност јер је Цраве Лимитед већ постигао фиксне трошкове након постизања Ниво губитка добити

Предности

  • Једна од најкритичнијих и примарних предности Бреак-Поинт Поинт-а у рачуноводству је једноставност израчунавања и помагање предузећу да одреди број јединица које ће се продати са негативним приходом, тј. Без добити и без губитка.
  • Помаже у разумевању структуре трошкова, тј. Удела фиксних трошкова и променљивих трошкова. Будући да се фиксни трошак не мења лако, помаже власницима предузећа да предузму мере за контролу променљивих трошкова без фокусирања на укупне трошкове.
  • Од виталног је значаја за предвиђање, дугорочно планирање, раст и стабилност пословања.

Мане

  • Највећи недостатак тачке прелома у рачуноводственој анализи лежи у природи претпоставке која држи да фиксни трошкови остају константни, а променљиви трошкови варирају пропорционално нивоу продаје, што можда није случај у стварном сценарију.
  • Претпоставља се да су трошкови фиксни или променљиви; међутим, у стварности су неки трошкови по природи полуфиксни. Пример Телефонски трошкови састоје се од фиксне месечне наплате и променљиве наплате на основу броја упућених позива.

Закључак

Било којем предузећу је тешко тачно да одлучи свој очекивани ниво обима продаје. Такве одлуке се обично заснивају на прошлим проценама и истраживањима тржишта у вези са потражњом за производима које предузеће нуди. С друге стране, пословни трошкови, посебно фиксни трошкови предузећа, су фиксне природе, а предузеће их у сваком случају не може повратити и утонули су у природу. БЕП Формула у рачуноводству помаже у превазилажењу овог јаза омогућавајући пословању да одреди колику количину треба да продају да би се постигла изравнање, тј. Нема добити, нема губитка. То је важан концепт управљачког рачуноводства који се непрекидно користи у пословању не само у одређивању нивоа беспарне продаје, већ и у оптимизацији његових трошкова. Једном када је предузеће у стању да сазна тачку рентабилности, може уложити напоре или смањењем износа фиксних трошкова или повећањем марже за допринос, што се може постићи продајом значајнијег удела производа са високим маржама.