Вођење евиденције (дефиниција, метода) | Пример евиденције корак по корак

Шта је вођење евиденције?

Вођење евиденције је примарна фаза у рачуноводству која нам говори како да водимо евиденцију о монетарним пословним трансакцијама са циљем да трајно пратимо све трансакције, знамо тачну слику имовине-обавеза, добити и губитка итд., Држимо контролу трошкова са у циљу смањења трошкова и да би имали важне информације у правне и пореске сврхе

Кораци до методе вођења евиденције

  1. Идентификовање трансакција
  2. Снимање у часопису
  3. Класификација природе трансакције
  4. Књижење у главну књигу
  5. Изравнавање рачуна
  6. Припрема финансијског извештаја
  7. Тумачење финансијских извештаја
  8. Комуницирање са заинтересованим странама

Примери вођења евиденције

Пример # 1

АБЦ лимитед је самостална фирма која обавља мале радње на пијаци у Атланти. Тргује одећом и има главни прилив и одлив на следећи начин:

  • Приливи: Продаја се остварује од купца
  • Одливи: куповина материјала од добављача и плаћање повезаних трошкова

У сврху вођења евиденције, АБЦ лимитед ће морати да води дневне благајне за одржавање ситног готовинског и банкарског стања. На крају године, они морају да припреме рачун добити и губитка и биланс стања како би верификовали профитабилност током године. То је један од најједноставнијих начина вођења евиденције о пословној трансакцији.

Пример # 2

  • Амазон.цом је мултинационална корпорација која послује широм света и запошљава милионе људи. Свакодневно се обављају милиони трансакција, а да би се одржао интерес Компаније и осигурало правилно усклађивање са законима и одржало поверење заинтересованих страна, треба водити континуирано књиговодство.
  • Потребно је поставити одвојене тимове како би се осигурало да свака монетарна трансакција коју обавља предузеће треба да се евидентира у књигама без икаквих одступања. Такође, таква врста књиговодства мора осигурати да се трансакције евидентирају у складу са локално применљивим општеприхваћеним рачуноводственим принципима и такође важећим другим законима.

Ово је један од најсложенијих примера вођења евиденције о послу.

Оба примера имају своје заслуге и недостатке, али се добро држе на својим начинима.

Предности вођења евиденције

  • Трајни и поуздани запис - Помаже у одржавању трајне евиденције свих трансакција, што ће помоћи у обезбеђивању поузданости података.
  • Аритметичка тачност рачуна - Континуирано евидентирање трансакција помоћи ће у идентификовању било које аритметичке нетачности која се могла догодити. Нпр. Прекомерно плаћање добављачима или двоструко плаћање било које трансакције.
  • Нето резултат пословања - Даће профит остварен током датог периода на основу текућег пословања.
  • Утврђивање финансијске позиције - Помаже у идентификовању финансијског положаја предузећа.
  • Израчунавање чланарине - Све неизмирене обавезе и обавезе у датом временском тренутку могу се израчунати на основу одговарајућих припремљених финансијских извештаја.
  • Контрола имовине и позајмица - Може се предузети боља контрола имовине и позајмица; ово ће помоћи у управљању средствима и разним пословним позицијама.
  • Идентификовање добрих и добрих страна - Финансијски извештаји помажу у проналажењу ствари које су прошле лоше и које треба поправити у будућности како би се осигурало боље пословање у будућности.
  • Опорезивање - Пореске власти га препоручују и требају. Да би довршили процене, пословна лица морају на одговарајући начин да воде евиденцију која ће помоћи у утврђивању пореске обавезе над њима
  • Доношење одлука менаџмента - Менаџмент у великој мери зависи од финансијске евиденције да би предузео планирање пословних операција. Штавише, њима је такође потребно континуирано извештавање средњег нивоа о напретку постигнутом у финансијском смислу. Финансијски подаци које одржава организација управљају свим стратешким одлукама
  • Законски услови - Постоји огроман захтев статута, локалних ГААП-а, МСФИ-ја итд., Да би се водиле одговарајуће пословне књиге, како би се осигурала транспарентност пословања.

Мане вођења евиденције

  • Цлерицал - За велике организације вођење евиденција изузетно је досадан и сталан посао. Постаје им тешко одржавати исто
  • Ручно и монотоно - То је крајње ручан посао. Потребно је извршити исти посао онолико пута колико је трансакција предузета. То га чини изузетно монотоним послом.
  • Субјективно треба проверити пре него што се анализира - Разни рачуноводствени аспекти попут амортизације, процене залиха итд. Захтевају претпоставке које чине рачуноводство високо субјективним. Изводљивост таквих претпоставки треба проверити пре анализе финансијских извештаја

Ограничења

  • Могу се евидентирати само монетарне трансакције - У послу су неопходни и монетарни и немонетарни аспекти. Међутим, у вођењу евиденције могу се покрити само новчане трансакције. Неновчане врлине попут обученог особља не могу се евидентирати у књигама рачуна.
  • Ефекти промена нивоа цена се не узимају у обзир - Инфлација је стални захтев који треба узети у обзир приликом евидентирања имовине; међутим, у рачуноводству се инфлација не може узети у обзир током евидентирања трансакција.
  • Рачуноводство засновано на историји - Сва имовина треба да се евидентира као историјски трошак. Ово неће помоћи у идентификовању тренутне вредности имовине на тржишту.

Важне тачке

Све промене у начину вођења евиденције могу се дозволити само ако:

  1. Треба узети у обзир супстанцу у односу на форму
  2. За боље захтеве за обелодањивањем
  3. Потребно по рачуноводственим стандардима

Закључак

Вођење евиденције је уметност евидентирања и откривања финансијских трансакција. Потребно је мало стручности и тактике које ће не само помоћи у одржавању имиџа организације, већ и у добијању финансијских средстава и надметању за пословне тендере. Да би се доказала тачност трансакција, вођење евиденције даје велики потицај и помаже у одржавању имиџа етичке пословне организације на тржишту.