Примарно тржиште - потпун водич за почетнике

Шта су примарна тржишта?

Примарно тржиште је место на коме се стварају хартије од вредности засноване на дугу, капиталу или било која друга имовина, која се отписују и продају инвеститорима. Једноставним речима, то је део тржишта капитала где се стварају нове хартије од вредности које инвеститори директно купују од издаваоца.

Како прикупити капитал на примарном тржишту?

Прикупљање капитала може се догодити на један од четири начина.

  • Јавно издање - Овај термин се односи на издавање нових хартија од вредности компаније путем њене почетне јавне понуде (ИПО) и „постаје јавно“. Велики број инвеститора може купити ове новоемитоване хартије од вредности на овом отвореном примарном тржишту.
  • Питање права - Издавање права је позив постојећим акционарима да купе додатне нове акције (у пропорцији њиховог удела) у одређеном временском периоду.
  • Приватно пласирање акција - односи се на прикупљање сопственог капитала (не јавног) од изабраних инвеститора попут ризичног капитала, фондова и осигуравајућих друштава.
  • Преференцијална расподела -То је поступак којим се додељивање акција врши по преференцијалној основи одабраној групи инвеститора.

Као што је горе поменуто, такво тржиште на којем компаније могу издавати нове хартије од вредности за подизање спољни капитал, а инвеститори добијају прву прилику за куповину нове хартије од вредности која се назива „примарно тржиште“ (такође познато као тржиште нових емисија).

Примери примарног тржишта

Алибаба ИПО

6. маја 2014. године, кинеска компанија за е-трговину у тешкој категорији поднела је документ о регистрацији да би изашла у јавност у САД у ономе што би могло бити мајка свих иницијалних јавних понуда у историји САД. Алибаба је прилично непознат ентитет у САД-у и другим регионима, иако је његова огромна величина упоредива или чак већа од Амазона или еБаи-а.

Читање Алибабиног С-1 архивирања било је веома занимљиво, едуковано и наводи ме да схватим колико је велико њихово пословање и колико је сложен кинески Интернет. Припремио сам потпуни финансијски модел заснован на Екцел-у, који овде можете преузети са компаније Алибаба Финанциал Модел.

Бок ИПО

24. марта 2014. компанија за интернетско складиштење Бок поднела је захтев за ИПО и представила своје планове за прикупљање 250 милиона америчких долара. Компанија је у трци за изградњу највеће платформе за складиштење података у облаку и такмичи се са већим компанијама попут Гоогле Инц-а и његовог ривала Дропбок-а.

Брзо сам прегледао архивирање кутије С1 и када сам се надао да ћу видети хладну плаву кутију, испоставило се да је то дифузна „црна кутија“. Такође сам припремио брзи и прљави Бок финансијски модел да бих даље приступио тежини ситуације и схватио да су Бок Финанциалс пуни хорор прича. Можда ћете желети да преузмете Бок ИПО Финанциал Модел за додатне детаље.

Функције примарног тржишта

Почетник би се запитао како се спроводи овај ИПО и како се одређује почетна цена нових хартија од вредности које се издају. Одговор су „групе за преузимање“ које олакшавају овај процес за издавачки ентитет. Ундервритер је важан субјект на примарном тржишту који обавља следеће три функције:

Групу за преузимање чине инвестиционе банке које обављају посао настанка и одређивања цена за одређену хартију од вредности, а затим надгледају њену дистрибуцију директно инвеститорима.

Закључак

Хартије од вредности се стварају на примарном тржишту. Тамо остају мало времена јер их на берзи продају институционални инвеститори који су их купили током ИПО-а. Али изузетно је важно за компанију која је одлучила да изађе на берзу.

Метода одређивања цена се не разликује од општег концепта биланса потражње и понуде и перципиране вредности понуде. Међутим, подједнако троши средства као и представљање производа. Али то вреди. На крају крајева, количина новца коју компанија може да прикупи изласком на тржиште одређује се како се понаша примарно тржиште!

Видео о примарном тржишту