Индекс беде (дефиниција, формула) | Како израчунати индекс беде?

Шта је индекс беде?

Индекс беде представља мерило економске невоље и израчунава се као збир два скупа података: годишње стопе инфлације и сезонски прилагођене стопе незапослености у земљи. Ако су оба ова скупа података надувана, то је непожељна ситуација за просечног грађанина на кога то негативно утиче.

Овај индекс беде створио је економиста Артхур Окун. Оригинални индекс беде у почетку је популаризован 1970-их за мерење економског здравља Америке. Коришћењем индекса беде изведено је да и веће стопе незапослености и погоршање инфлације стварају економске и социјалне трошкове за земљу.

Формула индекса беде

Индекс беде израчунава се додавањем десезониране стопе незапослености и годишње стопе инфлације. Тако је формула за израчунавање индекса беде следећа:

Индекс беде = Десезонирана стопа незапослености + годишња стопа инфлације

Десезонирана стопа незапослености

  • Десезонирана стопа незапослености је укупна радна снага која има радну способност, а истовремено активно траже посао, али не могу наћи посао.
  • Мери се у процентима. Стопа незапослености прилагођава се сезонски ради уклањања сезонских образаца који се развијају током запошљавања и на тај начин даје добру перспективу релативног нивоа запослености.
  • Бројеве ове стопе незапослености месечно извештава Биро за статистику рада у САД у свом извештају.
  • Приликом израчунавања сезонски прилагођене стопе незапослености, искључена су она лица која су у пензији, али раде и она која су престала са напорима да пронађу посао.

Годишња стопа инфлације

  • Проценат повећања цене робе и услуга које потрошачи троше познат је као годишња стопа инфлације. То је мера трошкова различитих ствари које постоје у економији.
  • Подаци везани за инфлацију привреде у земљи САД потичу из извештаја о индексу потрошачких цена који објављује Завод за статистику рада, а исти се објављује месечно.
  • Индекс потрошачких цена (ЦПИ) израчунава ажурирани трошак корпе добара и услуга с обзиром на трошак исте корпе добара и услуга у претходном периоду, показујући промену цене широког узорка производа. роба и услуге.

Пример индекса беде

На пример, у америчкој земљи, током текућег периода, сезонски прилагођена стопа незапослености је 8,9%, а годишња стопа инфлације 3,5%. Израчунајте индекс беде за период.

Калкулација:

Индекс беде израчунава се додавањем десезониране стопе незапослености и годишње стопе инфлације.

Предности

Постоји неколико различитих предности Индекса беде. Неке од предности су следеће:

  1. То је практичан алат који је врло једноставан и лак за израчунавање. Два скупа података - годишња стопа инфлације и сезонски прилагођена стопа незапослености у земљи треба да се прикупе, а затим зброје једноставно да би се добио индекс беде.
  2. Уз помоћ индекса беде може се сагледати економско здравље земље, што ће бити од помоћи током спровођења анализе економије земље.

Ограничења / недостаци

Ограничења и недостаци Индекса беде укључују следеће:

  1. Анализа индекса беде претпоставља да је, ако је број инфлације низак, онда то добро за економију, чак и ако је тај број пренизак. У практичном свету није добро ни за једну економију да има врло ниску стопу инфлације.
  2. Ако се стопа незапослености и стопа инфлације разматрају заједно, једнаки пондер понекад може довести у заблуду.

Важне тачке

  1. Окунов индекс беде је једноставно збир два скупа података: годишње стопе инфлације и сезонски прилагођене стопе незапослености у земљи. Што је већи индекс; утолико ће већу беду осећати просечни грађанин земље.
  2. Индекс беде у прошлости је неколико пута модификован. Прво 1999. године, економиста са Харварда, Роберт Барро модификовао га је тако што је створио Барро индекс беде, под којим су се узимале у обзир каматна стопа и подаци о економском расту уместо годишње стопе инфлације и сезонски прилагођене стопе незапослености да би се проценио пост -Председници Другог светског рата.
  3. Приликом израчунавања сезонски прилагођене стопе незапослености, искључена су она лица која су у пензији, али раде и она која су престала са напорима да пронађу посао. Дакле, само оне особе које имају радну способност, а истовремено такође активно траже посао, али не могу наћи посао, укључене су само у сврху наведеног израчунавања.

Закључак

Када се десезонирана стопа незапослености и годишња стопа инфлације саберу, резултат је индекс беде. Ово је мерило економске невоље. Оба ова скупа података, ако су надувана, негативно делују на просечног грађанина земље. Додавањем стопе незапослености и годишње стопе инфлације може се мерити степен раста цена и пораст незапослености у земљи.

Висока стопа незапослености значи укупну радну снагу која има радну способност, а истовремено активно траже запослење, али не могу наћи посао, висока је, а висока инфлација значи цене роба и услуга у економија расте. Уз помоћ индекса беде могу се сагледати економске перформансе просечног грађанина земље.