Аналитичар вс сарадник | Топ 6 најбољих разлика (са инфографиком)

Разлика између аналитичара и сарадника

Аналитичар и сарадник називи су радних места која се углавном користе у консултантским компанијама и фирмама за инвестиционо банкарство и прва су два нивоа организације, а следе сарадник потпредседник (АВП), потпредседник (ВП), виши потпредседник и генерални директор. Оба ова радна места могу звучати слично, али образовање, услови за посао и структура плата су различити.

 • Оба радна места могу бити почетна, али се место сарадника сматра за једно радно место више од аналитичара. Ове ознаке се користе у свим главним инвестиционим банкама као што су ЈПМорган, Цити, ХСБЦ, Цредит Суиссе и КПО, које помажу овим инвестиционим банкама да следе сличну хијерархију именовања.
 • Такође имајте на уму да се ове изразе такође могу користити наизменично у различитим организацијама. На пример, запослени на почетном нивоу групе Бостон Цонсултинг називају се сарадници, а запосленици другог нивоа консултанти. Ова терминологија може бити збуњујућа за разумевање. међутим, важније је разумјети захтјев за послом, а не терминологију.
 • Често постоје сукоби између запослених који раде заједно са ове две улоге. Аналитичар мора да извршава задатке које му је доделио сарадник. Ако је сарадник почетни ниво у банци и ако је аналитичар искусан, ово ствара раздор између њих двоје, јер сарадник још увек учи и додељује задатке аналитичару, природа задатака може бити застрашујућа и дуготрајна искусни аналитичар.

Аналитичар вс придружена инфографика

Кључне улоге и опис посла аналитичара

 • Аналитичар инвестиционог банкарства већину времена проводи анализирајући трансакције, прошле податке и креирајући презентације и нуди савете банкарима. Такође обавља и друге административне дужности попут договарања позива и састанака са клијентима.
 • Углавном аналитичар пројекта ради, а његове дужности зависе од организације у којој раде и пројеката у којима су укључени. Аналитичар обично мора радити продужено и може завршити и до 100 сати недељно.
 • Главне одговорности укључују процену трансакција и финансијска истраживања. Држећи се трендова као што су перформансе акција и обвезница, као и тренд на тржиштима. Аналитичар можда није укључен у процес доношења одлука, али пружа све податке и истраживања потребна за доношење одлуке.
 • Очекује се да аналитичар познаје различите базе података, а такође би требало да се осећа угодно са Екцел-ом, Поверпоинт-ом и другим софтвером као што су Блоомберг, Фацтсет и Реутерс. Такође се очекује да аналитичар прати компаније и такође генерише дневне билтене, придржавајући се распореда. Понекад могу захтевати и писање макронаредби у ВБА. Основне вештине потребне су истраживање, анализа и тумачење података. Добар аналитичар увек посматра и размишља.

Кључне улоге и опис посла сарадника

 • Улога сарадника за инвестиционо банкарство је улога на средњем нивоу са изложеношћу и искуством у високим финансијама. Укључује свакодневну интеракцију са разним високим професионалцима за инвестиције. Једна од виталних одговорности укључује менторство тиму аналитичара и извештавање АВП-а.
 • Такође је одговоран за проверу рада аналитичара како би се осигурало да је клијент спреман и да служи као контакт особа за клијенте. Улога посла није ограничена на сектор и једну класу имовине.
 • Кључни задаци укључују стварање и изградњу финансијских модела у екцелу и проценама. Спровођење финансијске анализе такође је важан део посла. Креирање извештаја о истраживањима и капиталним истраживањима, као и извођење анализе последица спајања.
 • Програм аналитичара је саставни део стратегије запошљавања сарадника, при чему се аналитичар унапређује на нивоу сарадника након три године.

Аналитичар вс сарадник - упоредна табела

Аналитичарстручни сарадник
Аналитичар углавном има почетно радно место у фирми и одговоран је за мали део великог пројекта. У неким фирмама попут МцКинсеи-а аналитичари се не сматрају сталним запосленицима. Након што су провели три године у фирми, Аналитичар је или унапређен у сарадника или напушта посао да би наставио високо образовањеСарадници се сматрају сталним запосленима и одговорни су за управљање тимом аналитичара и вође су пројеката.
За упис му је потребан минимум диплома. Понекад се прихватају чак и дипломе инжењера. Могу бити случајеви да је аналитичар унапређен у сарадничко место без МБАНеопходно је да сарадник има МБА, углавном из финансија. Понекад се прихватају и друге дипломе повезане са њиховим искуством и улогом
Почетни аналитичари обично добијају од 4 000 000 ИНР до 5 000 000 ИНР. Како се искуство повећава, тако се повећава и платаСарадницима се обично исплаћује око 10,00.000 ИНР годишње, заједно са бонус компонентом. То је двоструко више него што аналитичар добије. Ово наглашава изразит контраст између њих.
Очекује се да ће аналитичар извршити све задатке попут израде презентација, креирања финансијских модела, упоредивих компликација и израде ИБ презентацијаСарадници су, с друге стране, укључени у интеракцију са клијентима, разумевање њихових захтева и помажу аналитичарима у извршавању њихових задатака
Они извршавају задатке које им је доделио сарадник, а такође су одговорни и за административне задатке. Углавном одговоран за обављање свих гунђајућих послова и за постизање доброг изгледа његовог сарадникаОни воде пројекат и додељују задатке аналитичару. Има менаџерску улогу и пружа прилику да се бави широким спектром одговорности и управљачких задатака
Унапређени су у ниво сарадника након три године или након стицања МБАУнапређени су у положај помоћног потпредседника након навршења три или четири године у одређеној организацији. То такође може зависити од политике организације

Ако је неко заинтересован за инвестиционо банкарство или приватни капитал који има сличну хијерархију, врло је корисно започети каријеру аналитичара одмах након дипломирања и стећи практично искуство након чега МБА или ЦФА могу помоћи у постизању дубоке унутрашњости и помоћи почињете да радите као сарадник.