Колатерализација (значење, врсте) | Како функционишу средства обезбеђења кредита?

Колатерализација Значење

Реч колатерала потиче од речи колатерал, што значи да се обезбеђење (имовина) нуди против зајма који је користио зајмопримац, пружајући зајмодавцу сигурност у надокнадивост позајмљеног износа. Ако зајмопримац не испуни обавезе по отплати зајма, зајмодавац има право да поврати зајам од обезбеђења обезбеђеног код њега. У овом процесу, имовина се залаже код зајмодавца који има наплату за исту и делује као регрес у случају да зајмопримац не изврши обавезу.

Постоје разне врсте имовине које се могу користити као залог, као што су накит, непокретна имовина, возила, залихе итд.

Како колатерали обезбеђују у банкама?

Генерално, банке и друге финансијске институције имају максимални предложени однос зајма и вредности, што подразумева да максимални износ зајма ни у ком случају не може премашити одређени% вредности имовине. Ово се може боље објаснити помоћу следећег примера:

БоА банка има максимални однос зајма и вредности од 80%, а госпођа Сузан поседује некретнину у улици Фаме у Њујорку, чија је тржишна вредност 800.000 америчких долара, а обратила се компанији БоА да би добила кредит за свој нови пословни подухват и је понудио да се наведена имовина обезбеди као хипотека.

Према максималном омјеру зајма и вриједности који је утврдила банка, госпођа Сузан може искористити максимални зајам од 720.000 америчких долара.

Врсте колатерализације зајма

Како је колатерализација механизам за осигурање зајма који нуди зајмодавац, може се користити за разне врсте кредитних олакшица које нуде банка или финансијске институције. Неке врсте зајмова за које се може користити обезбеђење су следеће:

# 1 - Хипотекарни зајмови

Хипотекарни зајам односи се на зајам који се користи против власништва над имовином. Хипотекарни зајам укључује редовну исплату камате као и главнице.

Власништво над хипотеком зајма остаје код зајмодавца све док зајмопримац не отплати зајам, пошто се то власништво преноси на зајмопримца. У случају да зајмопримац не испуни обавезу отплате главнице или камате на њу, зајмодавац може продати хипотеку да би повратио износ који му припада.

# 2 - Пословни зајмови

Постоје разне врсте зајмова које предузеће користи, као што су прекорачење у банкама, орочени зајмови, издавање обвезница итд. Колатерали се често користе у већини пословних зајмова. Пословни зајмови могу имати залог све врсте имовине, на пример, кредит који је болница искористила за куповину опреме може такву опрему купити као хипотеку код банке. Обећава се да ће зајмодавцу пружити сигурност да ће његов износ бити враћен, а у случају неизвршења обавеза зајмопримца, зајмодавац има право да поврати доспели износ продајом тако заложене опреме.

Слично томе, обвезнице или задужнице које је издала компанија могу имати наплату над одређеном непокретном имовином компаније коју претплатници могу продати у случају неизвршења обавеза у отплати главнице или камате на њих.

# 3 - Зајмови за инвеститоре

Брокерске куће често дозвољавају инвеститорима да добију кредите против хартија од вредности које поседују. Инвеститори који немају довољно средстава на рачуну и желе да тргују на маржи коју дозвољавају брокерске куће могу да искористе маржу на основу вредности хартија од вредности које се држе на њиховом рачуну.

Износ дозвољене марже обично је вишеструко већи од вредности хартија од вредности које се држе на рачуну и таква маржа је дозвољена само кратко време, након чега је треба намирити или продајом купљених хартија од вредности или додавањем више средстава на рачуне.

Закључак

Колатерализација је механизам осигурања зајмова нуђењем имовине зајмопримцу као залогом. Таква обезбеђења обично омогућавају бржи и сигурнији приступ кредитима. Банке и финансијске институције гледају на максимални однос зајма и вредности пре него што пусте зајмове појединцима или предузећима.