Бруто добит (дефиниција, примери) | Како тумачити?

Шта је бруто добит?

Бруто добит приказује зараду пословног субјекта од основне пословне делатности, односно добит предузећа која долази након одбитка свих директних трошкова попут трошкова сировина, трошкова рада итд. Од директног прихода оствареног продајом његове робе и услуге.

Формула

Израчунава се на следећи начин:

Формула бруто добити = Приход - трошак продате робе

Ова формула узима у обзир само променљиве трошкове. Варијабилни трошкови су трошкови компаније који варирају у зависности од резултата компаније. Треба имати на уму да се фиксни трошкови не узимају у обзир приликом одбијања трошкова продате робе од прихода да би се израчунали.

Варијабилни трошкови укључују следеће ставке:

  • Материјали
  • Рад
  • Трошкови паковања
  • Трошкови превоза
  • Провизије за продају
  • Трошкови амортизације машина и производне опреме

Примери бруто добити

Пример # 1

Предузеће има приход од 50000 УСД, а цена продате робе износила је 30000 УСД. Колики је бруто приход Компаније?

Решење:

ГП = 50.000 - 30.000 долара

ГП ће бити -

  • ГП = 20000 УСД

Пример # 2

Предузеће у ауто-производњи има следеће извештаје у билансу успеха. Израчунајте бруто добит користећи следеће податке.

Трошкови продаје и административни трошкови неће се додати трошковима робе јер су то углавном фиксни трошкови. Такође, камате и финансијски трошкови неће се додати метрици јер представљају камате плаћене финансијерима.

Укупан профит

  •  $ 75000

Однос ГП-а биће -

Према томе, однос бруто добити62.5%

Пример Цолгате-а

Израчунајмо ГП Цолгате-а

Цолгате-ов ГП = нето продаја - трошак продаје. За фискалну 2015. годину, ГП = 16034 УСД - 6.635 УСД = 9.399 УСД.

Израчунајмо сада маржу бруто добити.

  • Трошкови пословања укључују амортизацију повезану са производним операцијама (Цолгате 10К 2015, стр. 63).
  • Трошкови испоруке и руковања могу се пријавити у трошковима продаје или продаје општих и административних трошкова. Цолгате их је пријавио као део продаје општих и административних трошкова.

  • Ако су такви трошкови укључени у трошкове продаје, тада би бруто однос Цолгате-а био смањен за 770 бпс са 58,6% на 50,9% и смањен за 770 бпс и 750 бпс у 2014. и 2013. години. Извор: - Цолгате 10К 2015, стр 46

Методе за повећање бруто добити

Двије методе могу то повећати:

# 1 - Повећајте цену производа

Повећана цена производа може смањити број продатих производа и тиме смањити приход, јер ће купци радије купити конкурентски производ по нижој цени. Повећање цене треба постићи узимајући у обзир инфлацију, конкуренцију, потражњу и понуду производа, квалитет производа и УСП (јединствено продајно место) производа.

# 2 - Смањите трошкове производа

Променљиви трошкови могу се смањити смањењем уноса робе, тј. Сировина или ефикасном производњом робе. Куповином сировина на велико од добављача, компанија може остварити попусте. Трошкови сировине могу се смањити куповином материјала од добављача који производи производе по нижој цени. Међутим, то може угрозити квалитет производа. Компанија може одржавати или смањити трошкове ефикасном производњом робе.

Закључак

Бруто добит је износ добити коју је Друштво остварило након одбитка трошкова продате робе или трошкова повезаних са услугама које је Компанија пружила. Доступна је у билансу успеха пре одбитка продајних, општих и административних трошкова (ПСА) и ван-оперативних прихода, ван-оперативних трошкова, осталих добитака и осталих губитака.

Бруто добит и њен однос два су кључна показатеља која инвеститори гледају у билансу успеха предузећа. Они пружају увид у финансијске перформансе Компаније. Тј. Колико добро управља потражњом и понудом робе и управља променљивим трошковима повезаним са производњом и продајом робе.