ФОБ одредиште (значење, примери) | Како то функционише?

Значење ФОБ одредишта

ФОБ одредиште, тј. Бесплатно на броду Одредиште је термин који подразумева да се власништво или власништво над робом коју добављач испоручује из иностране државе пребацује на купца робе само када роба стигне на утоварни пристан купца или тачније када роба долази до назначене локације купца и зато продавац сноси све губитке који настану током транзита ..

Бесплатан укрцај један је од најчешће коришћених услова отпреме, што значи да правни наслов робе остаје код добављача док роба не стигне на локацију купца.

  • Бесплатно укрцајно одредиште је локација на којој власништво прелази са продавца на купца и тако долази до стварне продаје робе. Од виталног је значаја за рачуне, јер одређује период када износе треба унети у евиденцију.
  • У њему су наведени кључни појмови који указују на то да ли ће продавац или купац сносити трошкове испоруке робе на одредиште.
  • Наслов робе обично прелази са добављача на купца. То значи да продавац робу пријављује као залиху у транзиту, јер се технички продаја не одвија док роба не стигне на одредиште.
  • ФОБ отпремна тачка су алтернативни услови за евидентирање продаје у евиденцији. Означава да се продаја евидентира када продавац испоручи робу.

ФОБ рачуноводство одредишних тачака

  • ФОБ одредишна тачка је преношење наслова робе купцу од продавца чим она стигне на локацију купца.
  • У рачуноводству, само када роба стигне на одредиште отпреме, треба је пријавити као продају и повећање потраживања од стране продавца и као куповину и залихе од стране купца.
  • Када се изврши продаја, компанија мора да евидентира продају за трговце и произвођаче. Термин нам говори да ће се продаја званично догодити када стигне на прихватно пристаниште купца.
  • Купац ће забележити пораст залиха у исто време када купац преузима добитке од власништва и повезане ризике, што се дешава на одредишном месту доласка ФОБ-а на његово пристаниште.

ФОБ одредишна поштарина

Термин испоруке ФОБ одредиште такође се односи на трошкове отпреме и одговорност за робу, што значи да је добављач одговорна страна за робу и да мора преузети накнаду за испоруку и трошкове евентуалне штете.

Постоје углавном четири варијације као у наставку:

  1. Бесплатно на броду, претплата и дозвољени превоз: У овом случају продавац сноси и плаћа накнаду за превоз робе и власник је робе док је у транзиту. Пренос власништва врши се само када роба стигне на локацију купца.
  2. Бесплатно на броду, претплата и додавање терета: У овом случају продавац плаћа накнаду за превоз робе, али рачун наплаћује купац. Продавац поседује робу у кутији и док је у транзиту. Пренос власништва врши се само када роба стигне на локацију купца.
  3. Бесплатно на броду, наплата терета: У овом случају купац плаћа трошкове превоза у тренутку пријема, али добављач је и даље тај који је власник робе док је у транзиту.
  4. Бесплатно на броду, терет сакупља и дозвољава: У овом случају купац плаћа трошкове превоза, али их одузима од фактуре коначног добављача. Продавац је још увек власник робе док је у транзиту.

Било која врста ФОБ одредишних услова отпреме ће се заменити ако купац одлучи да их замени преузимањем по договору купца, где купац договара да се роба преузме на сопствени ризик са локације продавца и преузме одговорност за ту робу. тачка. У овој ситуацији, особље за обрачун мора бити упознато са новим условима испоруке како купцу не би наплатило трошкове превоза.

Ако је роба оштећена током транзита, продавац треба да поднесе захтев за осигурање код превозника осигурања. Продавац поседује власништво над робом током периода када је роба оштећена.

У већини случајева, без бесплатног споразума о одредишту на броду, пошиљалац / продавац ће вероватно забележити продају чим роба напусти пристаниште, без обзира на услове испоруке. Стога је стварни утицај услова ФОБ одредишног отпреме утврђивање ко сноси ризик током транзита и плаћа трошкове превоза.

Примери

Пример # 1

Блоемен Алле је руски бизнисмен који се бави извозом тепиха. Добила је поруџбину вредну 5.000 америчких долара од купца из Дубаија 10. октобра 2013. године, а од добављача је затражено да тепихе испоручи до 25. октобра 2012. године према уговору ФОБ. Блоемен Алле је цвеће послао 21. октобра 2012. Цена пошиљке је 400 долара.

Када би Блоемен Алле требао снимити продају? Када би клијент са седиштем у Дубаију требало да евидентира продају и по којој цени?

С обзиром да је пошиљка пошиљка ФОБ, достава се врши у тренутку отпреме тепиха. Блоемен Алле требало би да забележи продају од 5.000 америчких долара 21. октобра 2012.

Купац са седиштем у Дубаију требало би да евидентира куповину и 21. октобра 2012. Требало би да евидентира инвентар од 5.400 УСД (5.000 УСД набавне цене плус 400 УСД трошкова пошиљке). То је зато што, према тачки отпреме ФОБ, купац обично сноси трошкове отпреме.

Пример # 2

Корпорација КСИЗ наручује 100 рачунара од Делла да замени тренутне системе продајних места. КСИЗ их наручује са ФОБ одредишним условима испоруке. По пријему поруџбине, Делл спакује рачунаре и спаковане рачунаре шаље одељењу за доставу где су утоварени на брод. На пола пута до одредишта, брод се сруши, а рачунари су уништени. Ко је одговоран?

Будући да су рачунари испоручени ФОБ дестинацијом, Делл (продавац) је одговоран за штету током процеса отпреме. Роба никада није испоручена компанији КСИЗ, тако да је Делл у овом случају у потпуности одговоран за штету на рачунару и морао би да поднесе захтев свом осигурању.