Еластичност дохотка формуле потражње | Обрачун са примерима

Формула за израчунавање еластичности потражње у приходу

Формула еластичности потражње израчунава одраз понашања потрошача или промене потражње производа због промене стварног дохотка потрошача који купују производ.

Дакле, испод је формула за еластичност потражње у приходу.

Еластичност потражње дохотка = процентуална промена захтеване количине (ΔК) / процентна промена реалног дохотка потрошача (ΔИ)

ИЛИ

Еластичност потражње дохотка = ((П1 - К0) / (П1 + К2)) / ((И.1- Ја0) / (И.1 + И2) )
  • Симбол К0 у горњој формули приказује почетну количину која се тражи која постоји када је почетни приход једнак И0.
  • Када се доходак промени у И1, то ће бити због К1 који симболизује нову тражену количину.

У горњој формули, доходовна еластичност потражње може бити или позитиван број или позитиван број због односа између предметне робе и дохотка потрошача који опет може бити позитиван или негативан. Како приход расте, тражена количина ће се смањивати или повећавати у зависности од врсте робе. Тада приходи опадају, тражена количина поново ће ићи у било ком смеру, у зависности од врсте робе.

Примери

Овај образац Екцел еластичности потражње формуле потражње можете преузети овде - Екцел предложак еластичности дохотка формуле потражње

Пример # 1

Узмимо пример да када приход потрошача падне за 6%, рецимо са 4,62 хиљаде на 4,90 хиљада долара. Потражња за луксузним производима опала је за 15%. Од вас се тражи да израчунате доходовну еластичност потражње?

Решење:

Испод су дати подаци за израчунавање доходовне еластичности тражње.

Сада се еластичност дохотка потражње за луксузним производима може израчунати према горњој формули:

Еластичност потражње прихода = -15% / -6%

Еластичност потражње за приходом биће -

Еластичност потражње прихода = 2,50

Еластичност дохотка потражње износиће 2,50, што указује на позитивну везу између потражње за луксузним производима и стварног дохотка.

Белешка:

Негативна сигнализација у имениоцу формуле указује на смањење.

Пример # 2

ОЛА је мобилна апликација са седиштем у Индији, где је купци користе за резервацију вожње по свом избору и могу се провозати било где, било у међуградском или унутарградском окружењу. ОЛА има концепт понуде и потражње у коме се цена мења на основу захтева за резервацију. Ако су резервације премашиле доступне кабине, онда има концепт спорне функције пренапонских цијена која ће користити велике количине података о снабдевању кабина (тј. Доступних ронилаца) и захтеву за резервацију (тј. Од возача) и даље да регулише цену у реалном времену и да одржи равнотежу за свако реално време.

Поред овог концепта, они такође неко време повећавају цене, што ће резултирати пригушивањем захтева за резервацију. Недавна студија показала је да када се резервни доходак од дана остави више од 20 процената, онда се иде на скок цена, тада је примећено да је дошло до повећања броја резервација за око 28 процената.

На основу горе наведених података морате процијенити еластичност дохотка потражње.

Решење:

Испод су дати подаци за израчунавање доходовне еластичности тражње.

Као што се може приметити да постоји пораст броја резервација када се резервни доходак дана изостави код потрошача.

Сада се еластичност потражње за кабинама може израчунати према горњој формули:

Еластичност потражње прихода = 28% / 20%

Еластичност потражње за приходом биће -

Еластичност потражње прихода = 1,40

Еластичност дохотка потражње износиће 1,40, што указује на позитивну везу између потражње и резервног дохотка. стога ово показује да је вожња у таксијама луксузно добро.

Пример # 3

Када је стварни приход потрошача 40.000 америчких долара, тражена економска места у лету су 400 седишта, а када се стварни приход потрошача повећа на 45.000 америчких долара, тражена количина се смањује на 350 седишта. Господин нев жели да проучи ово понашање као студент економиста и жели да зна разлог зашто су места захтевала смањење, иако је дошло до повећања стварног дохотка потрошача.

Од вас се захтева да израчунате еластичност потражње.

Решење:

Испод су дати подаци за израчунавање доходовне еластичности тражње.

Сада се еластичност дохотка потражње за економским седиштима може израчунати према горњој формули:

  • Еластичност потражње прихода = (350 - 400) / (350 + 400) / (40000 - 40000) / (35000 + 40000)
  • Еластичност потражње прихода = (-50 / 750) / (5000/75000)

Еластичност потражње за приходом биће -

Еластичност потражње прихода = -1

Еластичност потражње за приходом износиће -1,00, што указује на јединствени обрнути однос између захтеваних економских седишта лета и стварног дохотка потрошача.

То указује да је економска класа летова инфериорна роба и отуда потражња за истим смањењем када се повећа приход потрошача.

Калкулатор еластичности дохотка

Можете да користите овај калкулатор еластичности дохотка.

Проценат промене у захтеваној количини (ΔК)
Проценат промене стварног дохотка потрошача (ΔИ)
Еластичност потражње у приходу
 

Еластичност потражње прихода =
Проценат промене у захтеваној количини (ΔК)
=
Проценат промене стварног дохотка потрошача (ΔИ)
0
=0
0

Релевантност и употреба

Концепт доходовне еластичности потражње широко користе произвођачи робе приликом планирања продаје или приликом доношења одлуке о променама цена. Узорак понашања потрошача је различит за различите врсте добара. На пример, потражња за инфериорном робом расте када доходак потрошача опада, док потражња за луксузним производима расте са растом дохотка, док потражња за дневним производима остаје иста без обзира на промене у дохотку потрошача.

За доходовну еластичност потражње може се рећи да је еластична када се количина мења више него што се мења доходак, а нееластична је када се количина мења мање од промене дохотка и њене унитарне еластичне потражње када су промене у количини једнаке променама у стварни доходак потрошача.