Потпуни облик СЛР-а - циљеви, утицај, како то функционише?

Шта је пуни облик СЛР-а?

Пуни облик СЛР-а је законски однос ликвидности. Означава се као однос ликвидне активе коју поседује банка према нето потражњи и временским обавезама које дугује. Ликвидна средства се састоје од готовине, злата и других тржишних хартија од вредности. Законски коефицијент ликвидности назива се рационалном основом на којој централна банка одређује минималне резерве које банка која је усклађена с њом треба да испуни. Израз законски значи да се од банке законски и обавезно захтева да се придржава обавезних резерви које предвиђа централна банка.

Циљеви СЛР-а

  1. Централна банка овлашћује комерцијалне банке да одржавају депозите по виђењу и ликвидна средства у независном трезору.
  2. Однос помаже у успостављању монетарне политике нације.
  3. Централна банка успоставља овај однос између 40 процената за горњу и 23 процента за доњу горњу границу.
  4. Однос је важан за ограничавање комерцијалних банака да ликвидирају своју имовину изнад одређеног прага.
  5. Ако однос није постављен или утврђен, банке или финансијске институције могу прибегавати прекомерној ликвидацији имовине и заузврат би могле угрозити његово финансијско здравље.
  6. Однос СЛР помаже у успостављању и контроли банкарског кредита. Централна банка би посебно модификовала однос када дође до значајне промене нивоа инфлације.
  7. Када дође до пораста инфлације, банка повећава СЛР однос што заузврат ограничава банкарски кредит.
  8. Када дође до рецесије у привреди, тада банка смањује СЛР однос што заузврат подиже банкарски кредит.

Компоненте СЛР-а

Законски однос има две широке компоненте и то: -

# 1 - ликвидна имовина

То су средства која се могу ликвидирати у року од 1 до 2 дана у готовини. Таква имовина се обично састоји од готовинских еквивалената, злата, државних записа, државних обвезница, хартија од вредности и тржишних хартија од вредности.

# 2 - Обавезе по нето времену и потражњи

То су депозити које банке или финансијске институције прихватају од банака. Банке су дужне платити такве субјекте на захтев. НТДЛ се састоји од провизија по виђењу, доспелих фиксних депозита, меница по виђењу и штедних улога, заједно са ороченим депозитима различитих рочности. Штедиши орочених депозита нису у могућности да ликвидирају своје депозите док не достигну доспелост, а ако се ти депозити ликвидирају пре доспећа, банка наплаћује власницима депозита казне за таква повлачења.

Како СЛР ради?

  • Финансијским системом нације управљају финансијски посредници и тржишни учесници. Централна банка је финансијска институција или финансијски посредник који има ексклузивна права да производи и дистрибуира средства у различитим деловима државе. Они добијају ексклузивна права од влада нације. У Индији улогу централне банке приказује Индијска резервна банка, док је за САД улогу Федералне резерве.
  • Комерцијалне банке које послују у другом делу држава извештавају централне банке. Централна банка прати и надгледа рад комерцијалних банака које су јој придружене. Да би осигурала усклађеност и стандарде учинка међу комерцијалним банкама, централна банка успоставља законски коефицијент ликвидности.
  • Банка мора држати одређене проценте готовине и злата како би подмирила нето потражњу и временске обавезе. Централна банка успоставља овај однос и све комерцијалне банке које су му усклађене морају да се придржавају постављеног коефицијента. Ако однос процени, онда банка сужава ток новца у економију. Законски коефицијент ликвидности помаже у управљању монетарном политиком и осигурава да су комерцијалне банке солвентне.

Како израчунати СЛР?

Формула за израчунавање законског коефицијента ликвидности изражена је на следећи начин:

Законски однос ликвидности = ЛА / НТДЛ

Ево,

  • Ликвидно средство је представљено као ЛА.
  • Обавезе засноване на нето времену и потражњи представљене су као НТДЛ.

Примери

Узмимо пример АБЦ банке. Банка држи ликвидна средства у вредности од 20 милиона долара. Банка има НТДЛ или нето време и обавезе потраживања у вредности од 200 милиона долара. Помозите управи АБЦ банке у одређивању законског коефицијента ликвидности.

Одредите СЛР однос као што је приказано доле: -

Однос законске ликвидности = ЛА / НТДЛ
  • = $20,000,000 / $200,000,000
  • = 20 / 200
  • = 1 /10
  • = 0.1

Однос законске ликвидности = 10%.

Због тога банка има СЛР однос од 10%.

Утицај

  • Утицај СЛР-а је огроман јер регулише проток средстава у привреди јер утврђује основну стопу. Основна стопа је стопа коју утврди централна банка испод које је комерцијалним банкама забрањено да позајмљују средства зајмопримцима. Основна стопа, према томе, промовише транспарентност пословања са позајмицама и позајмицама.
  • Законски коефицијент ликвидности осигурава да ће неки део депозита увек остати сигуран и да ће се власницима депозита лако пружити ако депозите откупе у случају неуспеха финансијског система. Да би осигурала да СЛР остане на конкурентном нивоу, банка мора да извештава своје нето време и обавезе потраживања на две недеље.
  • Ако комерцијалне банке усклађене са делокругом централних банака не испуне законски утврђени показатељ ликвидности, тада комерцијална банка мора централној банци на годишњем нивоу платити новчану казну од три одсто изнад и изнад банкарске стопе. Поред тога, било које неплаћање одмах на радни дан резултира казном од 5 посто за комерцијалне банке.

Разлика између СЛР и ЦРР

  1. ЦРР представља стопу резерве готовине.
  2. Однос новчане резерве фокусира се само на готовину и готовинске еквиваленте које комерцијалне банке одржавају код централних банака.
  3. Законски коефицијент ликвидности састоји се од готовине, злата, трезорских хартија од вредности које комерцијална банка мора да одржава код централних банака.
  4. Законски показатељ ликвидности фокусира се на способност комерцијалне банке да одобри кредите зајмопримцима.
  5. Однос новчане резерве фокусира се на способност централне банке да одобри кредит комерцијалним банкама и стога централне банке контролишу понуду новца у систему комерцијалног банкарства уз помоћ ЦРР.
  6. Комерцијалне банке зарађују камате на ликвидна средства која се држе код централних банака ради усаглашавања са СЛР смерницама, док комерцијалне банке никада не зарађују камате на готовинске резерве које се одржавају код централне банке.
  7. Коефицијент готовинске резерве надгледа проток новца у економији, док законски коефицијент ликвидности помаже комерцијалним банкама да задовоље захтеве власника депозита.

Закључак

Законски омјер морају одржавати све комерцијалне банке које извјештавају централне банке. Централне банке редовно преиспитују економску ситуацију у земљи и сходно томе мењају законски коефицијент ликвидности. Ако централна банка подигне СЛР, то значи да централна банка жели да комерцијална банка ограничи доступност ограничења банке.

Однос осигурава да банка може да сервисира захтеве власника депозита ако ималац ликвидира депозите које је дала комерцијалној банци. Ако комерцијалне банке не испуне законски утврђени коефицијент ликвидности, оне морају сносити новчане казне и казне за непридржавање прописане од стране централних банака.