Разлика између економије и пословања | Топ 5 најбољих разлика

Економија насупрот пословним разликама

Економија се користи за анализу и разумевање људског понашања заједно са одлукама које доносе и ниво утицаја истог на укупну економију државе, док се пословање односи на процес размене добара и услуга између ентитета и људи, обично у замену новца.

Економија и пословање су уско повезане једна са другом и због сложене природе глобалног тржишта и економија, често се сматрају те две исте. Иако су обе гране друштвених наука, међутим, постоје неке суштинске разлике међу њима, али оне иду једна уз другу.

Док предузеће пружа робу и услуге економији купца кроз однос понуде и потражње одлучује колику количину робе треба произвести.

Шта је економија?

Економија је део друштвених наука која проучава људско понашање с обзиром на подстицаје или расположиве ресурсе. Економија проучава акције и одлуке запослених, предузећа, купце, појединце и владе и њихов утицај на ширу економију.

Шта је посао?

Посао је део већег екосистема за размену добара и услуга које се размењују између две или више особа, ентитета. Многи спољни фактори попут економије, политичке ситуације у земљи, владиних закона и прописа утичу на пословање и организацију.

Економија вс пословна инфографика

Кључне разлике

  • Економске студије о људском понашању и одлукама доносе саме, а посао укључује размену добара и услуга међу људима.
  • Економија разматра утицај људских одлука и владиних политика на укупну економију нације, док пословање укључује два или више појединаца / компанија, па се размена и утицај узима у обзир међу њима
  • Економија има много појмова попут понуде и потражње, каматне стопе, девизних курсева, међународне трговине, платног биланса, док је пословање више практична размена и не укључује много теорија и концепата. Међутим, посао се обавља са мотивом да се заради профит и повећа богатство акционара и компаније
  • Економија се може поделити на различите делове на основу различитих класификација као што су микро и макроекономија, чиста и примењена економија и индустријска и финансијска економија. Међутим, посао је подељен на различите типове углавном на основу врсте власништва, тј. - појединачно предузетништво, партнерство, предузеће и пословање са ограниченом одговорношћу.
  • Економија дефинише различите проблеме са којима се суочавају нација и друштво и како су различити фактори међусобно повезани. Предузећа покушавају да реше неке од ових проблема пружајући људима потребе за размену новца.
  • Економија је теоријске природе, док је пословање практичније и обавља се с мотивом да се заради
  • Економисти мере економске променљиве и проучавају промене таквих променљивих током времена. Они покушавају да схвате и концептуализују међусобну повезаност између различитих променљивих и како могу утицати на политике владе. С друге стране, предузећа раде на мисији и изјави о визији да чине добро за шире друштво и створе богатство за своје акционаре. Посао мери њихов учинак на основу различитих кључних показатеља учинка (КПИ) који се мере на основу финансијских перформанси Компаније. Они мере и упоређују ове КПИ са разним сличним предузећима и компанијама, а такође их упоређују са њиховим властитим учинком.

Економија насупрот упоредној табели пословања

ОсноваЕкономијаПосао
ДефиницијаЕкономија је студија о разумевању људског понашања и одлука које су они донели и њиховом утицају на укупну економију нације.Посао је процес размене добара и услуга између људи и ентитета који укључује размену новца
Кључни концептиКључни економски концепти укључују понуду и потражњу, каматну стопу, девизни курс, међународну трговину, платни биланс итд.Посао нема превише написане теорије или концепте, јер је његов главни мотив повећати богатство акционара.
ВрстеЕкономија се може поделити на различите делове -

  • Микроекономија и макроекономија
  • Чиста и примењена економија
  • Индустријска и финансијска економија
Постоје различите врсте предузећа -

  • Самостално власништво
  • Партнерство
  • Компанија
  • Посао са ограниченом одговорношћу
Укључена мерења и анализеЕкономисти мере и вреднују промене у променљивим. Мерење може бити апсолутно или релативно. Економија помаже у мерењу тржишних интеракција о вредности различитих производа.Предузећа имају краткорочне и дугорочне циљеве на основу своје мисије и будуће визије. Предузећа дефинишу кључне показатеље учинка (КПИ) како би постигла своје циљеве. КПИ су генерално упоредиви у сличним предузећима и за метрике за годину дана.
Дефинисање проблемаЕкономија настоји да дефинише различите проблеме са којима се суочавају нација, њени појединци и влада. Проблеми могу бити сиромаштво, неписменост, низак економски раст, порези, рецесија, животни стандард итд.Предузећа имају тенденцију да решавају различите проблеме са којима се суочава држава и већина предузећа се темељи на идентификовању таквих проблема, а затим на решавању њих за појединце.

Закључак

И посао и економија су гране друштвених наука и углавном иду руку под руку. Али постоје неке суштинске разлике између њих две које су истакнуте у чланку. Економија, пружајући кључне концепте и теорије о томе како обликовати владине политике, пословање зависи од потреба и потреба људи и тежи да обезбеди олакшице и заради профит за акционаре.