Рачуноводствена трансакција (дефиниција, вођење дневника) | Топ 2 врсте

Дефиниција рачуноводствене трансакције

Рачуноводствена трансакција је пословна активност или трансакција која ће имати новчани утицај на финансијске извештаје предузећа. Ово се заснива на основној и основној рачуноводственој једначини која је следећа:

Актива = Обавезе + Капитал

Стога морамо имати на уму да ако додајемо било који књиговодствени унос у наше књиге, онда је потребно унети и бројач како би се уравнотежила горња једначина. Да би пратили ове изјаве, рачуновође воде књигу или књиговодство за сваку трансакцију. Ако се средство повећа, оно се смањује као дуг, док је повећање имовине познато као кредит у пасиви.

Врсте рачуноводствених трансакција

Ове трансакције добијају место у хиљадама облика, зависно од природе посла, на пример:

  • Ако фирма продаје робу / услуге купцима у готовини или на кредит.
  • Фирма купује имовину готовином.
  • Узимање кредита од поверилаца.
  • Отплата дуга повериоцима.
  • Плаћање готовине добављачима по пријему фактуре од њих.

Категорије екстерних и интерних рачуноводствених трансакција

  • Спољне трансакције: Овакве трансакције се дешавају између две компаније или организације. Будући да је ово интеркомпанијска трансакција; стога укључује монетарну или размену имовине. Куповина добра или подизање дуга од поверилаца је врста примера за спољне трансакције.
  • Интерне трансакције: Они укључују процес у организацијама, на пример, смањењем вредности средства амортизацијом из године у годину.

У капиталном буџетирању, ако компанија купи основно средство, обично се не обрачунава укупна вредност средства као расход, иако је предузеће то средство унапред купило у готовини. Испод ће бити обрачунато средство које је унапред купљено.

Горња ставка дневника је пример спољне рачуноводствене трансакције. Овде можемо видети да фирма није уписала трошак имовине у биланс успеха. Вредност имовине ће се амортизовати у сваком периоду и само ће се тај износ амортизације третирати као трошак у билансу успеха. Дакле, након једногодишњег уноса те амортизације имовине биће као испод:

Ових 10.000 УСД улиће се у биланс успеха пре ЕБИТ-а као трошак. Будући да је овај унос само књиговодствени унос, али не и стварни трансфер новца, стога је познат као Интерна трансакција.

Рачуноводствене новинске трансакције

Морамо да евидентирамо ове рачуноводствене трансакције у својим књигама и морамо да утврдимо да ако снимамо унос, онда такође морамо да ставимо бројач како бисмо уравнотежили извод.

Такође, ако се средство повећа, то је у књизи познато као „задужење“, док ако се обавезе повећавају, то је познато као кредит.

Пример # 1

На пример, рецимо да је ваша фирма компанија за производњу платна. Недавно сте од купца добили поруџбину од 5000 УСД и они су је платили у готовини. Дакле, на страни имовине, ваша готовина је повећана за 5000 УСД, док је ваша продаја повећана, што ће се сливати у ваш нето приход и коначно у капитал. То значи да ће се капитал ваше фирме такође повећати за 1.000 УСД. Дакле, доле ће књиговодство бити књиговодство ваше рачуноводствене трансакције:

Овде можемо видети да је наша укупна једначина у равнотежи.

Пример # 2

Узмимо још један пример у коме је вашој фирми потребна нова машина за надоградњу вашег система. Ова машина ће коштати 10.000 америчких долара, а ваша фирма ће је купити готовином. Дакле, на страни средства, ваше основно средство ће се повећати (задужити) за 10.000 УСД, док ће се текуће средство смањити (кредитно средство) за 10.000 УСД. Дакле, на крају, неће доћи до промена у позицији имовине и пасиве за вашу фирму.

Пример # 3

Узећемо једноставан пример откупа Инфосис Лтд. који се догодио у децембру 2017. Инфосис је најавио да ће откупити Рс. 13.000 кр. У ФГ 18. Трансакција овог посла догодила се у децембру 17. Сада, погледајте испод ставке биланса стања „Готовина“ и „Капитал“ Инфосис-а у ЈАС’17 и ОНД ’17 у наставку.

Као што видимо да би се откупнина догодила у кварталу 17. децембра, дакле по рачуноводственим трансакцијама, готовина би требало да добије кредит (умањен) из књига. И на исти начин, заједнички капитал такође треба да се смањи (задужи) са рачуна.

Сада, ако упоредите „Новац и еквиваленти“ између септембра’17 и ОНД’17 горе, „Новац и еквиваленти“ су смањени за Рс. 2.728 круна, а капитал је смањен за Рс. 11.396 кр. Наравно, постоје и друге трансакције које би могле да се укључе у том периоду за готовину и капитал, а које ми не знамо. Због тога овде нећемо видети тачно смањење од 13.000 круна у готовини и капиталу. Овај пример даје само назнаку како се ове трансакције бележе у књигама.

Предности

  • Ове трансакције су срж посла. Посао или фирме послују због ових трансакција.
  • Вођењем дневника ових трансакција било би лакше разумјети те трансакције и вођење евиденције на крају године.

Закључак

У послу, сваки догађај којим се посао бави, трансакција. Од тога, рачуноводствена трансакција чини пословање текућим. Фирма треба да буде пажљива да то евидентира и повремено прегледа те трансакције. Јер на комбинован начин, ове трансакције нам преносе како посао послује и како се одвија његова будућност.