Глобализација у економији | 4 најбоља примера из стварног живота са објашњењем

Шта је глобализација у економији?

Глобализација у економији односи се на међуовисност нација широм света промовисаних слободном трговином. Смањење баријера између националних економија олакшава ширење производа, информација, радних места и технологије преко националних граница. Глобализација у економији олакшала је међународну трговину, културне аспекте и транспорт. То је довело до интеграције међу људима, компанијама и регулаторним властима широм света.

У овом чланку ћемо вам пружити 4 најбоља примера глобализације.

4 најбоља примера глобализације у економији из стварног живота

Погледајмо сада примере глобализације

Пример глобализације # 1

Глобализација је резултирала повећаном повезаношћу међу људима преко границе, подстичући тако размену идеја путем комуникације. Платформе за повезивање са друштвеним медијима као што су Фацебоок, Твиттер, ЛинкедИн и Инстаграм добри су примери глобализације. Људи се могу повезати са другима из различитих средина, култура и професија. Процењује се да Фацебоок има 2,38 милијарди активних корисника месечно (Извор: Зепхориа). Сваког минута на Фејсбуку постављају се бројни коментари и постављају фотографије којима могу да приступе гледаоци широм света.

Гоогле претрага је један од најчешће коришћених претраживача на светској мрежи на свим платформама. Људи ово користе за преглед информација о темама од интереса. На пример, појединац жели да испече торту и нема никаквих смерница - користио би Гоогле за гледање видео снимака о потребним састојцима и процесу печења торте. Будући да се велики број људи активно користи платформама друштвених медија, то је помогло бржој комуникацији која може позитивно утицати на живот људи. Појединац може да дистрибуира важну поруку на Фацебоок-у за помоћ потребну у одређеном граду погођеном природном катастрофом, мотивацијским размишљањима, могућностима запослења доступним у компанијама итд.

Глобалне новинске мреже попут ЦНН пружају најновије вести о пословању, политици, времену, медијима и забави. Појединац који жели да зна о девизним курсевима, ценама роба и економији може се обратити Блоомберговој страници да би приступио информацијама и био у току са развојем тржишта. Коришћење интернета деловало је као катализатор глобализације у економији.

Пример глобализације # 2

Узмимо случај 30-годишње особе више средње класе која је живела у Индији 1970-их. Користио је више индијских брендова, јер су светски брендови ретко били доступни у Индији. Возио је премијера Падминија или амбасадора Хиндустана, оба индијска бренда. Постојао је само један владин канал - ДД Натионал, који је био приморан да гледа. Освежио се Тхумбс Уп-ом или Голдспот-ом у власништву парлеа, индијског бренда. За одећу и обућу индијски брендови су били Вимал компаније Релианце Гроуп, бојење Бомбаја и Бата. ХМТ је било државно предузеће које је производило и тракторе и сатове.

Узмимо сада случај 30-годишње особе више средње класе која данас живи у Индији. Има иПхоне, америчку компанију која се бави производњом у Кини. Има Сони ЛЕД телевизор, који је јапански бренд. На Смарт ТВ-у гледа садржај на ОТТ платформама као што су Нетфлик и Амазон Приме, које су америчке компаније. Користи Сурф, Лук, Брооке Бонд, коју производи ХУЛ (матична компанија је Унилевер) која је британско-холандска транснационална компанија за широку потрошњу. Користи Паитм за пренос новца који између осталог финансира велика јапанска Софтбанк.

Ова два контрастна примера двоје људи који живе у различитим ерама показују утицај глобалних компанија и МНЦ-а на наш живот. У земљама у развоју пренос технологије помогао је у повећању иновација и продуктивности. Побољшани развој у транспорту отворио је пут авиокомпанијама. Процес реформи и либерализације започет 1991. године заслужан је за ширење глобализације у Индији.

Пример глобализације # 3

Глобализација је напредовала у оквиру Општег споразума о царинама и трговини и Светске трговинске организације. Светска трговинска организација имала је кључну улогу у смањењу трговинских баријера и обезбеђивању интегрисаније глобалне економије. Директне стране инвестиције помогле су у расту глобалних компанија, трансферу технологије, индустријском реструктурирању и ефикасности у процесима.

Држава може увозити и извозити робу и услуге. Трговина између земаља олакшава стварање прихода и синергије током обављања пословних операција. На пример, Индија увози производе као што су минерална горива, племенити метали, машине, органске хемикалије итд. Из других земаља. Индија увози скоро 80% потреба за нафтом. САД су увеле ограничења за извоз нафте Венецуели и Ирану. Смањење понуде нафте додатно би ескалирало цене нафте и омело би дефицит текућег рачуна земаља увозница нафте. Такође, америчко-кинески трговински рат имао би утицаја на економије и показао трагове успоравања производних активности као и спољне потрошње.

За трговце је пресудно да прате кретање валута јер би то утицало на трансакције. На пример, компаније у Индији које доносе приход од америчког долара, попут ИТ-а, имале би користи од процене вредности америчког долара, јер би им то помогло да остваре већи приход.

Глобализација је честа на финансијским тржиштима као што су тржишта капитала, тржишта роба и тржишта осигурања.

Пример глобализације # 4

Један од примера глобализације су медији и забава попут часописа и филмова који су доступни и објављени широм света.

Филм Авенгерс: Ендгаме из филма Марвел Студио, недавно објављен у априлу 2019. године, за само 4 дана од изласка у Индији направио је огроман посао од 225 милиона рус. Неки други успешни холивудски филмови објављени у Индији су Авенгерс: Инфинити Вар и Јунгле Боок. Болливоодски филмови попут Баахубали 2, Дангал и ПК цењени су у страним земљама као што су САД. Кинески филм Цроуцхинг Тигер, Хидден Драгон зарадио је у САД огромних 128 милиона долара (Извор: ИМДБ).

Индијанци могу приступити светским садржајима путем ТВ канала и ОТТ платформи попут Нетфлика и Амазон Примеа. Олимпијске игре почеле су у древној Грчкој и наставиле су се током година. ФИФА-ин светски куп један је од најгледанијих спортова који је привукао гледаоце из целог света.

Индустрија забаве претрпела је небројене промене као резултат глобализације која је довела до раста индустрије и мрежа се глобално проширила. Дигитални напредак је унапредио способност снимања филмова да привуче и повеже већу публику.

Закључак

Међународни монетарни фонд идентификовао је четири основна аспекта глобализације у економији: трговина и трансакције, кретање капитала и инвестиција, миграција и кретање људи и ширење знања. Постоје разне предности глобализације као што су смањење трговинских баријера, напредна технологија, комуникација, путовања, размена идеја и приступ медијима. Неки од недостатака укључују неједнакост прихода, тероризам итд. Глобализација је заиста убрзала процес глобалне међусобне повезаности и феномен је који би било тешко преокренути у данашње доба технологије.