Ментално рачуноводство (дефиниција) | Пример пристрасности менталног рачуноводства

Дефиниција менталног рачуноводства

Теорија менталног рачуноводства, коју је 1999. године увео Рицхард Тхалер, концепт је у бихејвиоралној економији који каже да се значај новца и његов утицај који сваки појединац придаје расположивим средствима заснива на субјективним критеријумима и може резултирати нерационалном потрошњом.

Пример пристрасности менталног рачуноводства

Следе примери менталне пристрасности у рачуноводству

  • Поврат пореза
  • Новац за рођендан
  • Бонуси
  • Сигурносни капитал
  • Износ новца који је приступачно изгубити
  • Добитци на лутрији
  • Новац већ потрошен
  • Збуњујуће идентичне куповине.

Пример # 1

Јим је изнајмио аутомобил код Царренталс Лимитед. Изнајмљени аутомобил добио је мало боје док га је возио Јим и компанија му је наплатила 800 долара за ту боју. Јим се пријавио код своје треће осигуравајуће компаније због потраживања 800 долара. Јим је мислио да ће по пријему захтева приспевати овај износ у добротворне сврхе, а ако га не добије, то уопште неће моћи.

То значи да Јим није спреман да надокнади овај губитак и упадне на свој главни штедни рачун. Према теорији менталног рачуноводства, Јим мора сав износ новца третирати као заменљив. Међутим, у стварности је врло тешко разликовати штедњу и неочекиване добитке / губитке.

Пример # 2

Гладна особа може да плати 500 долара за оброк у скупом ресторану, али истовремено неће бити одлучна да плати 200 долара за бољи оброк у осредњем ресторану. То је зато што ће први издаци пасти на „софистицирани“ ментални рачун, док ће други пасти на „нормални“ ментални рачун.

Колико је пристрасност менталног рачуноводства корисна за маркетере?

Ментално рачуноводство је корисно за продавце на следеће начине:

  • Трговци могу да осмисле одговарајуће продајне и маркетиншке стратегије након што сазнају слабости у менталном рачуноводству купаца и искористе их за убеђивање да купују ствари. Уз помоћ овога, продавци су у могућности да своје производе пласирају купцима на разне начине. Најчешћи метод који користе трговци је нудење робе и услуга уз уносан попуст. Будући да купци нису много свесни како ментална аритметика заправо функционише, они на крају упадају у маркетиншке трикове и обављају непотребне куповине.
  • Ментално рачуноводство чак помаже трговцима у стварању јаке базе купаца.
  • Уз помоћ менталног рачуноводства, инвеститори могу да припреме план буџета уштеде за сваки месец и науче како могу да распореде своју имовину. Такође омогућава инвеститорима да редовно прегледају своју имовину.

Предрасуде менталног рачуноводства у финансијама

Третман новца није једнак за све физичке рачуне. На пример, новац на штедном рачуну се третира другачије у односу на новац који се води на брокерском рачуну. Повлачење новца са штедног рачуна може бити незгодна опција у поређењу са краткорочним губицима претрпљеним инвестицијама.

Појединци би могли компромитовати свој финансијски напредак трошењем одређених прилива попут поврата пореза, бонуса итд. Појединци би могли изгубити добит ако уопште своје дугове по ниским стопама отплаћују брже него што је потребно уместо да улажу исти новац и примају бољи повраћај од тога.

Ментално рачуноводство у инвестирању

Појединци би могли пропустити разматрање ризика или корелације менталних рачуна када сваки појединачни циљ и богатство које би требало да се користи у сврху постизања сваког циља поставе на посебан ментални рачун.

То би могло резултирати стварањем портфеља који су врло слични слојевитој пирамиди имовине, уместо да се портфељи посматрају као један.

Предности

Следе предности менталног рачуноводства -

  • То може помоћи појединцу да испуни циљеве везане за инвестиције. Када се одређени износ новца уложи на пензиони рачун, тада тај новац власник рачуна не може користити у сврхе трошења. На тај начин он / она може прескочити непотребне трошкове и уштедети исти новац за будућност.
  • Помаже у идентификацији и класификацији сваког појединачног циља. То омогућава трговцима, трговцима и појединцима да се усредсреде на сваки циљ.
  • Инвеститори могу повремено прегледати и проценити учинак својих инвестиција.
  • Помаже трговцима у успостављању јаког односа са купцима.

Мане

Следе недостаци менталног рачуноводства -

  • То доводи до тога да појединци на другачији начин третирају новац примљен из различитих извора. Појединци могу осетити потребу да брже потроше наслеђени новац у поређењу са новцем који се зарађује као плата.
  • Подстиче појединце да троше новац на бескорисне ствари и активности.
  • Подстиче појединце да превише новца чувају као хитну помоћ у готовини, уместо да га исти улажу или исти користе за отплату дуговања са високим каматама.
  • Резултат је финансијска нефлексибилност тамо где појединци нису у стању да остваре и прилагоде своје циљеве и буџете на основу ажурираних финансијских информација.

Закључак

Теорију менталног рачуноводства представио је племићки добитник Рицхард Тхалер 1999. године. Концепт наводи функцију заменљивости новца. Бонуси, новац за рођендан, повраћај пореза, добитак на лутрији, новац који је већ потрошен итд. Су неколико примера менталног рачуноводства. Третман новца можда није исти на свим физичким рачунима.

Новац који се држи на текућем рачуну третираће се другачије у односу на новац који се троши на акције и хартије од вредности. Појединци могу потрошити своје бонусе, новац за рођендан, повраћај пореза, итд. На непотребне куповине, уместо да их користе у инвестиционе сврхе. Ментално рачуноводство мора се паметно користити за постизање финансијске флексибилности како би учесници могли на одговарајући начин да ускладе своје финансијске циљеве.