Гранични редослед (дефиниција, типови) | Примери корак по корак

Дефиниција ограниченог налога

Ограничени налог односи се на ону врсту налога који купује или продаје хартију од вредности по поменутој цени или бољој, на пример у случају налога за продају покреће се само када је на граничној цени или већој, док ће за налоге за куповину покреће се само када је на граничној цени или нижој.

То је један од типова налога на тржишту акција који омогућава трговцима да одреде жељену цену по којој су спремни да купују или продају. Трговцу даје већу контролу над извршењем цене хартије од вредности него у случају када је забринут за тржишни поредак током волатилности. Трговци одређују своју цену користећи гранични налог, док на тржишту са тржишним налозима бирају цену. Могу се модификовати док се не изврши.

Намерно се користи за добијање одређене боље ценеи самим тим мора бити постављен на исправну страну тржишта.

  • Наруџба за куповину = по цени или нижој од тренутне тржишне цене.
  • Налог за продају = по цени или цени већој од тренутне тржишне цене.

На пример, ако је господин Билл трговац који жели да купи 100 акција компаније Тропицал Инц., али има ограничење од 20 долара или мање. Ако жели да прода исте акције по цени од 22 долара, неће видети; акције док се не достигне цена од 22 долара или је већа од 22 долара.

Врсте лимитираног налога

  • Купи поруџбину - Наруџба са ограничењем куповине је наруџба постављена по одређеној ограниченој цени или нижој од ње.
  • Налог за продају - Поруџбина за продају је наруџба постављена по одређеној ограниченој цени или вишој од ње.

Примери

Погледајмо неколико једноставних до напредних примера.

Пример # 1

Претпоставимо да менаџер портфеља жели да купи акције МРФ Лимитед, али верује да је тренутна процена превисока, која износи 833 УСД. Жели да купи по одређеној цени или нижој.

Налаже својим трговцима да купе 1000 акција када цена падне испод 806 долара.

Трговци потом издају налог за куповину 10,00 акција са ограничењем од 806 УСД. Они могу почети да купују акције аутоматски када достигну 806 долара и мање, или у супротном поруџбина може бити отказана.

Пример # 2

Претпоставимо да менаџер портфеља жели да прода акције Амазона и сматра да је тренутна цена од 27 долара прениска и да се очекује да ће бити висока.

Може упутити 50% акција по цени изнад 35 УСД. То је Селл Лимит Ордер, где ће се акције продавати и само када достигну 35 УСД и више, биће отказане.

Предности

  • Дозвољавају трговцима да улазе и излазе из послова са прецизном ценом. Овим могу постићи одређени предефинисани циљ у трговању хартијама од вредности.
  • То може бити корисно у случају нестабилног тржишта. Када акције изненада расту или падају, а трговац је забринут да ли ће добити нежељену цену са тржишног налога.
  • Може бити корисно када трговац не може редовно пратити свој портфељ, али има на уму одређену цену по којој би желео да изврши куповину или продају било ког одређеног обезбеђења. Могу се ставити са датумом истека.

Мане

  • То зависи од доступности сигурности по одређеној цени. Иако спречава негативно извршење трговања, не гарантује акцију куповине или продаје увек јер ће се извршити само и само када се постигне жељена цена. На овај начин трговци могу пропустити прилику.
  • Трговци морају тачно да унесу граничну цену како би осигурали постизање циља да би добили одређену цену. Неопходно је бити на врху тржишне цене. У супротном, трговина ће се извршити по тренутној тржишној цени.
  • У поређењу са тржишним налозима, накнаде за посредовање за ограничене налоге су веће. Ако тржишна цена никада не достигне високу или ниску цену како је наложио инвеститор, налог се не извршава. Отуда то није загарантовано. Они су више технички и такође нису тако једноставне трговине; они стварају више посла за брокере што доводи до веће накнаде.

Ограничења

  • Нису погодни за агресивне технике трговања јер су таква извршења налога од суштинске важности, а не од цене.
  • Док га користи, тржиште можда неће утицати на цену. У тим је сценаријима тешко зарадити новац.
  • Можда ће бити изазов пронаћи стварну цену и учинити лимитиране налоге погодном опцијом у случају залиха мале количине које нису на листи на главним берзама.

Важне напомене

  • Ризик код лимитираних налога је да тренутна цена никада не сме да буде у оквиру критеријума налога, јер у овом случају налог инвеститора можда неће успети да се изврши.
  • Понекад циљна цена може достићи, али није могло бити довољно ликвидности за попуњавање налога.
  • Опремљен је ограничењем цена; понекад може добити делимично или никакво попуњавање.
  • Све трансакције на берзи утичу на одређене тачке попут расположивости залиха, времена трансакција, ликвидности залиха и величине налога.
  • Увек постоје присутне приоритетне смернице за такве поруџбине.

Закључак

Лимит Ордер омогућава трговцу да унапред одреди цену по којој жели да купи или прода. Бави се осигуравањем да се разматрања цена испуне пре него што се трговина закључи. Бави се првенствено ценом хартије од вредности. Дакле, ако цена хартије од вредности тренутно није у складу са критеријумима које је трговац поставио у ограниченом налогу, трансакција се неће догодити. Они могу бити корисни у сценаријима када се деоницом или другим средством ретко тргује, има врло нестабилне вредности или има широки распон понуда-питај, где је распон понуда-пита разлика између највише цене коју је купац спреман да плати за сигурност на тржишту и са најнижом ценом коју је продавац спреман да прихвати за хартију од вредности.

Постављање ограниченог налога ставља покриће на износ који је инвеститор спреман да плати. Увек омогућава прецизан унос налога и прикладан је трговцима када је важније добити одређену цену, а не извршење трговине како би се испунили тржишном ценом.