Формула за смањење релативног ризика | Израчунај РРР (са примерима)

Формула за израчунавање смањења релативног ризика

Релативно смањење ризика је релативно смањење укупних пословних ризика услед неповољних околности ентитета које се може израчунати одузимањем стопе експерименталних догађаја (ЕЕР) од стопе контролног догађаја (ЦЕР) и поделом резултујућег са стопом контролног догађаја ( ЕР).

Релативно смањење ризика мера смањења ризика у експерименталној групи у односу на контролну групу у којој нису коришћене мере за смањење ризика. Иначе се дефинише као смањење вероватноће лошег исхода након експериментисања са раствором у поређењу са контролном групом где није обезбеђен експериментални третман. Концепт релативног ризика је тачнији у односу на апсолутни ризик.

У формули апсолутног ризика узима се разлика између лошег исхода између експерименталне групе и контролне групе, али формула апсолутног ризика не мери основу на којој се догодило смањење која се користи у овој формули. Углавном се користи у клиничкој индустрији у којој се у почетку проценат лоших исхода мери у контролној групи. Затим се у другој групи која се назива експериментална група даје нови лек или третман и сазнаје проценат лошег исхода. Разлика између лошег исхода у експерименталној и контролној групи позната је као смањење релативног ризика.

Смањење релативног ризика = (ЦЕР-ЕЕР) / ЦЕР

  • ЦЕР = Стопа догађаја у контролној групи
  • ЕЕР = Стопа догађаја у експерименталној групи

Овом формулом, ако РРР постане негативан, то значи да је третман повећао ризик од исхода због ЕЕР-а са већим од ЦЕР-а. Са друге стране, ако је РРР позитиван, то значи да је третман смањен ризик од исхода и овај третман се може даље проверити и применити за одобрење.

Примери

Овај Екцел образац формуле за смањење релативног ризика можете преузети овде - Екцел образац за формулу смањења релативног ризика

Пример # 1

Рецимо да је стопа догађаја у контролној групи 50%, а стопа догађаја у експерименталној групи 40%.

Испод су дати подаци за израчунавање смањења релативног ризика.

РРР = (50-40) / 50

РРР = 20%

Пример # 2

Рецимо да су научници пронашли нови лек за рак. Желе да експериментишу са одређеном групом пацијената и желе да сазнају резултат операција. За експеримент су узели 2 узорка од по 100 пацијената. Код једне групе пацијената познатих као контролна група, лечење се пружа као и обично. Са осталим групама пацијената познатим као експериментална група, користи се овај нови третман. Сада се пацијенти посматрају и траже лош исход. Рецимо да је код контролне групе у којој нови третман није обезбеђен, стопа смртности пацијената износи 70%. Али новим третманом, стопа смртности је смањена на 40%. Са овим информацијама сазнаћемо РРР.

Испод су дати подаци за израчунавање смањења релативног ризика.

РРР прорачун = (70-40) / 70

РРР = 30/70

РРР ће бити -

РРР = 42,86%

Пример # 3

Рецимо да је Пфизер, водећа фармацеутска компанија у САД, пронашла третман којим би се шансе за прелазак вируса ХИВ-а са мајке на дете смањиле за новорођену бебу. Желе да експериментишу са одређеном групом пацијената и желе да сазнају резултат операција. За експеримент су узели 2 узорка од по 100 пацијената. Код једне групе пацијената познатих као контролна група, лечење се пружа као и обично. Са осталим групама пацијената познатим као експериментална група, користи се овај нови третман. Сада се пацијенти посматрају и траже лош исход. Рецимо да са контролном групом у којој нови третман није обезбеђен, стопа преноса вируса ХИВ-а износи 90%. Али са смањењем шанси за преношење на 50%. Са овим информацијама сазнаћемо РРР.

Следе подаци за израчунавање смањења релативног ризика фармацеутске компаније

Калкулација релативног смањења ризика = (90-50) / 90

РРР = 40/90

РРР ће бити -

РРР = 44,44%

Калкулатор релативног смањења ризика

Можете да користите следећи калкулатор за смањење релативног ризика.

ЦЕР
ЕЕР
Формула смањења релативног ризика =
 

Формула смањења релативног ризика =
ЦЕР - ЕЕР
=
ЦЕР
0 − 0
=0
0

Релевантност и употреба

Формула за смањење релативног ризика се широко користи у медицинској индустрији за тестирање значаја нових лекова у групи пацијената. Користи се за проверу да ли је лек заправо ефикасан и са колико процената може смањити ризик од лоших исхода? С друге стране, апсолутно смањење ризика само пружа разлику између лошег исхода контролне групе и експерименталне групе. Дакле, апсолутно смањење ризика не даје информације о томе на којој основи се догодило смањење ризика. Али формула релативног смањења ризика пружа и те информације. Јер пружа процентуалну промену.

Тако се формула релативног смањења ризика може користити за упоређивање са различитим популацијама са различитим основним ризицима.