Докапитализација (значење, врсте) | Примери докапитализације

Значење докапитализације

Докапитализација је облик реструктурирања односа различитих облика начина генерисања капитала као што су дуг, капитал и преференцијалне акције у зависности од ВАЦЦ и других захтева компаније као што је жељени ниво контроле и тако даље. У овом процесу, компанија издаје један облик капитала да би откупила други облик; на пример, издавање дуга за откуп постојећих акција како би се искористило повољно окружење каматних стопа.

Врсте докапитализације

Постоје разни типови као у наставку:

  • Докапитализација са полугом: Издавање новог дуга за откуп постојећих акција компаније. Доводи до повећања компоненте дуга и смањења компоненте капитала
  • Откупи по полуги: Исто као докапитализација полуге, али коју су покренуле треће стране у компанији
  • Докапитализација капитала: Издаје се више капитала или повлашћених акција ради откупа дуга и смањења компоненте дуга
  • Национализација: Овај режим користи влада. Инфузија капитала у случају јединица јавног сектора или исплатом накнаде за капитал приватне компаније

Пример докапитализације

Отприлике 2013. године, Делл је прешао у приватну. Један од главних разлога за то био је тај што је Мицхаел Делл желео да расте брже и због тога му је била потребна већа контрола над стратешким одлукама, а да није морао да добије одобрење од неколико других заинтересованих страна и одбора директора.

Даље, прелазак у приватни сектор смањио би потребе за попуњавањем СЕЦ-а, смањивши време и трошкове папирологије. Да би прошао кроз ову промену, Делл је морао да узме банкарски зајам, а трошкови уштеде од смањених папира и исплате дивиденди отићи ће на брзо отплаћивање дуга у поређењу са оним што би могао, тако да би могао да смањи дуг терет такође. Такође, донело би већу флексибилност за инвестирање у истраживање и развој, јер не треба да исплати довољно дивиденди и може их задржати; ово може довести до бржег раста.

Међутим, у Делловој историји ово није једини случај докапитализације; у 2018. години, тј. 5 година касније, Делл је поново покушао да изађе на тржиште путем уговора о замени деоница ВМваре-а, алтернативе традиционалном процесу ИПО-а. Мотивација овде била је растућа веза са ВМваре-ом и очекивани раст на тржишту нових линија производа које је морао да понуди.

Предности докапитализације

Искористите порезни штит

Камате на дуг могу се одбити од пореза, стога повећање дуга у структури капитала доводи до повећања каматног терета и, заузврат, нижих пореза. Ово може бити мотивација само када:

  • Компанија је сигурна да ће у будућности имати довољно продаје да плати камату, јер је камата обавеза и треба је платити чак и без да компанија зарађује довољно профита
  • Трошкови камата нижи су од трошкова капитала укупног капитала

Смањите терет камата

Супротно претходној мотивацији, када компанија жели да смањи свој каматни терет, она иде на докапитализацију капитала, јер можда неће желети да се део своје добити или претрпи губитке у плаћању камата, што је обавеза и независно од компанија остваривање добити. Чак и ако компанија оствари профит, има могућност да га задржи ако има могућности за раст за инвестирање. Стога у таквим околностима има слободу да не исплати никакве дивиденде

Спречити непријатељски покушај преузимања

Постоји неколико одбрамбених механизама за преузимање који могу довести до докапитализације. Откуп акција је када циљна компанија откупи своје акције са тржишта како би смањила расположивост компаније преузимача да купи такве акције. У Греенмаил-у циљна компанија откупљује удео у власништву преузимајуће компаније, а ако угаси те акције, то утиче на структуру капитала. У одбрани белог штитоноше, откупљује акције мањине и додељује их пријатељским партнерима.

Такође, може доћи до ситуације у којој се циљ односи на издавање права по веома сниженој цени како би се повећао број акција и стицалац отежао стицање. Да би се прихватила било које од ових одбрана, циљна компанија може чак издати дуг или друге облике капитала, што доводи до докапитализације, а у супротном и они резултирају променом у структури капитала на свој начин.

Јачање јединица јавног сектора

Када влада крене путем национализације, то је углавном да би се помогло одређеним болесним ПСУ да превазиђу своје погоршане биланце стања. У тренутцима када банке имају врло висок ниво неквалитетне активе, влада улива капитал како те банке не би банкротирале. У другим временима, када економија успорава, влада користи инфузију капитала да подстакне кредитну активност банке. Све ово доводи до повећања владиног удела у јединицама за напајање, што је облик докапитализације.

Одузимање

Супротно национализацији је одузимање имовине, у којој влада продаје свој удео приватним странкама са мотивацијом да смањи владине трошкове или губитке или учини такве ПСУ ефикаснијим кроз приватизацију.

Цонтрол Десире

Понекад компаније или менаџмент захтевају већу контролу над предузећем и из тог разлога могу смањити дуг јер имаоци дуга намећу рестриктивне савезе о ризицима које компанија може предузети или питањима свежег капитала.

Рефинансирање

У тренутцима када каматне стопе постану повољније, компаније могу издати нови дуг само да би опозвале стари дуг издат по вишој каматној стопи; ово помаже у смањењу његовог ВАЦЦ

Смањење административних трошкова

Неколико је трошкова повезаних са тим да будете јавно котирани на берзи у вези са откривањима и регулаторним захтевима. Такав случај није у приватним компанијама, па према томе компаније понекад могу да пређу у приватне да би смањиле такве трошкове када постану неподношљиве.

Докапитализација у промету некретнина и приватног капитала

У развоју некретнина, окупља се неколико страна, власника земљишта, развојних партнера, инвеститора итд. Међутим, сваки од ових учесника има различите хоризонте улагања и очекивања у вези са тржиштем и приносом, па понекад они који имају дужи временски хоризонт и очекивана нада докапитализују улог осталих учесника на обострану корист.

Докапитализација се користи као излазни пут у Привате екуити-у где приватни власници продају део својих компанија како би искористили могућности за раст који захтевају већи капитал или смањили њихов удео или терет, а ипак задржавају одређени улог како би имали користи од будућег раста.

Закључак

Докапитализација је поступак промене структуре капитала који би боље одговарао потребама предузећа, а мотивација која стоји иза тога може се разликовати од једне компаније до друге. То може довести до жељеног резултата или не и треба бити промишљена одлука.

То је уобичајен процес и постоји неколико примера капитализације из стварног живота, јер већина компанија захтева овај алат у неком тренутку свог животног циклуса, а с времена на време мотивација за то може бити повезана са другим циљем.