Пуни образац ЦИМА (испит, квалификација) | Структура | Историја

Шта је пуни облик ЦИМА-е?

Потпуни облик ЦИМА-е је Цхартеред Институте оф Манагемент Аццоунтантс. То је професионално тело са седиштем из Велике Британије и обухваћено преко 170 земаља или више и пружа курс из области менаџмента и пружа ниво ЦИМА кандидатима који испуњавају наведене услове курса

Историја

  • Неколико правних стручњака основало је 1919. године као књиговођу за трошкове и радове како би удовољило променљивим потребама у домену финансија, рачуноводства и управљања.
  • 1975. године је добила Краљевску повељу и статус управљачког рачуноводства као гране рачуноводствене професије за пружање квалификација у пословним и финансијским каријерама. Има више од 2,18,000 чланова из 177 земаља и сматра се највећим професионалним управљачким телом широм света.
  • Чланови братства Цхартеред Институте оф Манагемент Аццоунтантс раде у различитим областима као што су корпоративне финансије, финансијско извештавање, пројектне финансије, управљање ризницом и управљање ризицима итд.
  • Такође је члан Међународне федерације рачуновођа која се сматра глобалном организацијом у рачуноводственој професији. Основана је 1977. године и има више од 175 чланова у 130 земаља са више од 3 милиона кандидата широм света.

Структура

Ови испити следе типичан приступ заснован на Уједињеном Краљевству који се прилично разликује од структуре коју следе америчке институције попут ЦПА. ЦМА итд. За полагање ЦИМА испита потребан је одговарајући мастер, еквивалентни степен или сертификат из пословног рачуноводства из ЦИМА. Програм рада овлашћеног Института менаџерских рачуновођа подељен је на три стуба и три дела. Садржи циљеве и питања заснована на студији случаја. Од укупног броја испита, постоји девет објективних испита и три испита заснована на студијама случаја. У Цхартеред Институте оф Манагемент Аццоунтантс један ниво треба да очисти да би прешао на следећи ниво.

Квалификације

Сви нивои кумулативно захтевају 9 циљева и три испита заснована на студијама случаја да би се очистио курс.

  1. Оперативни ниво: Постоје три нивоа на оперативном нивоу, а то су организационо управљање, управљачко рачуноводство, финансијско извештавање и опорезивање. Овај ниво углавном покрива рад млађег књиговође и обезбеђује изложеност у области примене стратегије и повезаног извештавања. на овом нивоу се подучавају финансијски извештаји, пружање информација о управљачком рачуноводству и доношење одлука.
  2. Ниво управљања: ниво управљања састоји се од управљања пројектима и односима, напредног управљачког рачуноводства и напредног финансијског извештавања. Овај ниво припрема кандидата за менаџерски или подменаџерски ниво. На овом нивоу, кандидат учи о припреми групног рачуна, ценама, одлукама о производима итд.
  3. Стратешки ниво: На стратешком нивоу постоје три одељења; Стратешко управљање, управљање ризиком и финансијска стратегија. Овде кандидат учи о стварању финансијских стратегија, стратешких односа и припрема се за улогу вишег менаџмента.

Детаљи испита

Објективни испити се одржавају на Пеарсон ВУЕ мрежама за оцењивање широм света. Кандидати треба да очисте све испите пре полагања испита из случаја. Објективни испит траје 90 минута и састоји се од питања са више избора.

ЦИМА вс АЦЦА

  1. Оба курса ЦИМА и АЦЦА омогућавају професионална тела у Великој Британији и пружају могућност запошљавања сличних слојева. Главна разлика лежи у пољу специјализације, док је АЦЦА више усредсређена на рачуноводство и ревизију, ЦИМА енергичније приступа управљању.
  2. Овлашћени институт за менаџерске рачуновође захтева полагање 17 прегледа како би се искористила диплома, али доступна су вишеструка изузећа због повезивања са другим институтима широм света. Курс се више фокусира на субјекте пословног и управљачког рачуноводства са стратегијом, стратешким управљањем и маркетингом у својој основи. Постоје четири фазе испита заједно са 3 године практичног искуства за завршетак овог курса. Потребно је око 2-2,5 године да се заврши цео курикулум.
  3. С друге стране, за полагање испита потребна је серија од 14 испита, слично као ЦИМА, она такође пружа нека изузећа кандидатима других рачуноводствених и финансијских курсева. Истакнути предмети су рачуноводство, управљање, рачуноводство трошкова и управљање учинком. Главни циљ овог курса је рачуноводство, ревизија и опорезивање. Курс траје у просеку 3-4 године, заједно са 3 године практичне праксе да би се завршио курс.

Значај

  • Има везу са ЦПА (Америка), а квалификовани кандидат овлашћеног института за рачуноводствене менаџменте добија бесплатну диплому, ЦГМА од ЦПА института, заједно са стицањем ЦИМА квалификације. Ови степени сигурно повећавају тежину животописа и кандидата гурају за степеницу више.
  • Цхартеред Институте оф Манагемент Аццоунтантс братство се може похвалити са више од 1,72,000 чланова у 160 земаља и сарадњом са 4500 компанија у потрази за послом квалификованих студената. Ови акредитиви сигурно помажу студенту да нађе уносан посао.
  • Омогућава флексибилан распоред својим студентима који би могли сами да их заврше у свом ритму, а курс би студент могао лако да заврши.
  • То је врло исплативо у поређењу са осталим курсевима доступним на тржишту. За читав курс у трајању од три године наплаћује се само 5302 ГБП.
  • Квалификовани кандидат за ЦИМА такође остварује преференцијалне погодности при имиграцији у Аустралију и Канаду, јер ЦИМА има везе са професионалним телима као што су ЦПА Аустралиа и ЦМА Цанада.
  • Курс Цхартеред Институте оф Манагемент Аццоунтантс Добро је препознат у већини компанија широм света, а неке од истакнутих су Форд, Сиеменс, Барцлаис, Сони, Делоитте, Ксерок, Процтер анд Гамбле, Унилевер, Аццентуре, Цап Гемини, ПВЦ, ХСБЦ, Нестле, Цоца Цола, Америцан Екпресс итд.

Закључак

Све у свему, ово је курс дизајниран за појединце да се истакну, образују и направе печат на пољу студија менаџмента. Поред глобалног признања и добро успостављених веза са разним образовним организацијама широм света, он такође пружа снажну мрежу бивших студената који председавају највишим менаџерским улогама у водећим компанијама света.