Каријере и опсег након БФМ или БАФ | ВаллстреетМојо

Каријере након БФМ / БАФ

Постоје разне могућности каријере са особом након завршетка БФМ-а, БАФ-а, што укључује постајање ревизором, рачуновођом, менаџером извоза или увоза, пореским саветником, берзанским мешетаром, менаџером финансијског ризика или у супротном особа може да иде на даље студије попут завршетка курса финансијског ризика Менаџер, МБА (финансије), овлашћени аналитичар за финансије (ЦФА) итд.

Прошли су дани када треба да вас преплави шта да изаберете. Ово је доба специјализације. А ако сте већ урадили БФМ или БАФ, онда сте већ спремни. Време је да пажљиво размотрите своје каријерне тежње и одлучите које спецификације одабрати.

Већ сте дипломирали из финансија или дипломирали сте из рачуноводства и финансија. То значи да сте већ изабрали једну од најуноснијих професија на свету. Али ипак понекад када разговарате са својим наставницима или пријатељима, свака опција се чини добром и савршеном. И нисте у могућности да одлучите како да решите овај проблем. Зар не?

Стога вам доносимо овај чланак у којем ћемо разговарати о неколико избора каријере из којих можете изабрати. Даћемо вам детаље о курсевима, накнадама, опсегу надокнада које бисте добили и на крају ћемо разговарати о начину на који ћете лако моћи да изаберете праву опцију.

Листа најбољих каријера након завршетка БФМ / БФА

  1. Овлашћени рачуновођа (ЦА)
  2. Менаџер за финансијски ризик (ФРМ)
  3. МБА из области финансија
  4. Овлашћени финансијски аналитичар (ЦФА)
  5. Секретар компаније (ЦС)

Инфографика

Размотримо детаљно сваку од њих -

Цхартеред Аццоунтанци (ЦА)

Можда сте чули значај овог курса. Али, кренимо дубоко и погледајте неке статистике.

  • ЦА је други најбољи курс на свету (да, на свету).
  • Само 2-3% очисти све нивое у једном потезу.
  • Треба да завршите 100 сати обуке за информациону технологију и 3 године чланства да бисте могли да се квалификујете за ову уносну професију.

Сада можете да схватите да овај курс није за оне са слабим срцем. Али потешкоћа је претпостављена. Да, тешко је очистити ЦА, али ако одлучите да учите сваки дан од почетка, обрисали бисте га. И било би вам лакше јер већ имате прошлост у финансијама и рачунима. ЦА се више бави рачуноводством него финансијама. Али како је реч о врло свеобухватном курсу, примена финансијског управљања би дошла својевремено.

Погледајмо накнаде и структуру. Накнаде су номиналне. У Индији је само 17.500 ИНР. Али ако погледате ЦА изван Индије, то је скупо, око 2,5 лара. Обично ЦА траје око 4-5 година, у зависности од тога када се придружите курсу. Ако се придружите ЦА након дипломирања и имате 55% (за студенте трговине) и 60% (за остале), онда не морате да дајете ЦПТ. Треба да седите само за ИПЦЦ и ЦА Финал. Дакле, моћи ћете да очистите ЦА (након дипломирања) у року од 3 године ако га очистите у једном потезу. Надокнада коју можете очекивати око 6,5-7 лакхс годишње. Сада је важно да знате из ког града у Индији радите ЦА. Ако је из Делхија или Бангалореа, добили бисте око 6,5-7 Лакхс годишње. Ако то радите из градова попут Колкате, ваша зарада може бити мало мања у зависности од индекса трошкова живота.

Менаџер за финансијски ризик (ФРМ)

Како сте већ стручњак за финансије, ово је добра опција за вас. ФРМ је посебно дизајниран за студенте који су из банкарског и финансијског порекла. Штавише, то је глобално признати курс који ће додати огромну вредност ако га можете завршити.

Погледајмо неколико глатких курсева.

  • ФРМ испите спроводи Глобално удружење професионалаца у ризику (ГАРП), САД.
  • Да бисте очистили ФРМ, морате положити два испита. ФРМ ниво 1 и ФРМ ниво 2.
  • Испити се изводе два пута годишње - у мају и новембру.
  • Једном када очистите ове испите (који су ригорозни и за то треба да се јако потрудите), морате проћи 2 године радног искуства у сличној области. Оно што ГАРП издваја у мноштву је приступ образовању ученика. То није само теорија вредности; такође тражи од студената да стекну двогодишње практично искуство пре него што понуди сертификат. Да, нећете добити ФРМ сертификат пре него што завршите своје 2 године радног искуства у сличној области.
  • Коначно, након што завршите свој ФРМ, у основи постоје четири домена у којима можете изабрати да радите - трговина, моделирање (финансијско моделирање), структурирање и управљање ризиком.

Разговарајмо о накнадама и надокнади коју бисте добили након што добијете ФРМ сертификат.

Накнаде нису на вишој страни. Треба да платите око 1,2 ИНР - 1,5 лакхс, што је врло номинално за глобални курс као што је ФРМ. Штавише, када завршите свој ФРМ, моћи ћете да користите посао од 5-7 лакхс годишње, што је сасвим пристојно за почетну позицију.

Ако размишљате о унапређењу каријере након БАФ / БФМ, ФРМ је права прилика за вас. Погледајте овде важне датуме ФРМ-а.

МБА (финансије)

Ако сањате о томе да зарадите много више од својих делова и не желите се жртвовати читав дан за свој посао, имате другу могућност након БФМ-а или БАФ-а. Да, то је МБА из финансија.

То је тачно да ћете, ако то учините из врхунског института, постати вредни за корпорације; у супротном, они ће усмерити фокус са вас и концентрисаће се на студенте који су завршили МБА из врхунских института.

Ако то желите да урадите из Индије, циљајте на интернационалне студије и 10 најбољих МБА института у Индији у смислу смештаја, факултета и академика. Ако то желите учинити са страног универзитета, циљајте на Харвард, Станфорд или МИТ. Ако дате ЦАТ, МАТ, КСАТ & ГМАТ, покрићете 90% најбољих института. А након што добијете пријаву, ваша будућност је осигурана.

Могли бисте да се запослите у инвестиционом банкарству (ако желите) и можете да поновите оно што смо поменули на почетку описа МБА (финансије).

Па како бисте започели? Требали бисте започети у последњој години БАФ-а или БФМ-а. Ако имате годину дана да се припремите за МБА, моћи ћете да постигнете бољи резултат и шансе да уђете у врхунски институт драстично ће се повећати.

Разговарајмо о накнадама и накнадама. Сада ако се придружите обичном колеџу, моћи ћете да похађате редовни курс у износу од ИНР 4 лакхс. Али ако желите да се придружите ИИМ-има или на сличним врстама колеџа, морате да подигнете своју меру, да, чак и финансијски. Накнаде за ИИМ-ове износе око 18-25 ИНР.

Али ако уђете у ИИМ или било који од најбољих 10 института у Индији или у САД-у, имаћете више могућности и могли бисте се такође поставити у добру позицију.

Разговарајмо о надокнади коју бисте добили. Ако МБА радите на врхунским универзитетима у САД-у, започињете са 80.000 - 100.000 америчких долара. А ако завршите МБА из врхунског института попут ИИМ-а, од почетка ћете моћи да зарадите око 18-20 лакхс годишње.

Зато размислите пре него што завршите БАФ или БФМ ако желите да дипломирате из финансија из врхунског института. Ако се одлучите након завршетка матуре, можете одмах започети. Увек је боље касније него никад.

Овлашћени финансијски аналитичар (ЦФА)

Ако волите математику и имате страст да направите нешто невероватно у свету инвестиција, одаберите овај курс. Није тако лако како звучи. То је један од најтежих испита на свету. Али ако истрајете, моћи ћете да положите испите и оставите печат у свету инвестиција.

Након полагања ЦФА, могли бисте да обављате неколико послова значајно добро. Могли бисте се придружити приватној капиталној компанији где би ваш посао био да откријете заслуге разних инвестиција како бисте могли да изаберете праву за своје клијенте. Иначе, можете се придружити хедге фонду тамо где је увек требало да направите анализу улагања. У оба ова поља новац је огроман, посебно у хедге фондовима.

Погледајмо структуру ЦФА. ЦФА спроводи Институт овлашћених финансијских аналитичара, САД. Има три нивоа. На првом нивоу треба да одговорите на МЦК, а на следећа два нивоа нагласак ће бити на анализи студије случаја. Уз полагање три нивоа испита, такође морате имати 4 године одговарајућег радног искуства. Ако очистите три нивоа и имате четири године одговарајућег радног искуства, добићете ЦФА сертификат и ваша вредност као професионалца за инвестиције би се експоненцијално повећала.

Разлика између ЦФА и обичног дипломца је дубина знања и начин на који ће ЦФА моћи да схвати инвестицију. Опет, ЦФА је тешка. Морате уложити много напорног рада да бисте то могли решити.

Погледајмо накнаде ЦФА и коју надокнаду можете очекивати.

Глобално признати курс за инвестирање број један у свету коштао вас је око 2,5 ИНР - лакхс. Ако видите вредност коју пружа овај курс, износ који наплаћује као накнаду је занемарљив.

Накнада би износила око 7-10 лара (често више од овог опсега), у зависности од броја година искуства и индустрије у којој сте одлучили да радите.

Ако сте склони улагању и желите да постанете професионални инвеститор, требало би да се одлучите за ЦФА.

Секретар компаније (ЦС)

Ово је још једна опција коју можете узети. Када завршите матуру, можете да се одлучите за ЦС који проводи Институт секретара компанија у Индији. Али можете почети и након 10 + 2. Али ако нисте овде је ваша шанса. Ово је курс који се често упоређује са ЦА. Али у овом курсу нагласак је на квалитативном резоновању уместо на квантитативном резоновању.

Ако сте нестрпљиви да знате коју вредност бисте могли да додате ако радите ЦС, то је ово - саветовали бисте управни одбор или директоре лекара или извршне директоре о различитим аспектима послова компаније и правним питањима. Ако вам ово звучи добро, можете се придружити ЦС-у и добити цертификат у року од 4 године. Као што смо раније поменули да се углавном упоређује са ЦА, можете да схватите да то није тако лако како изгледа. Морате бити господар правних послова и морате разумети сваки предмет пословања (на пример - МИС, пословна комуникација, финансијско рачуноводство, опште и комерцијално право, преструктурирање предузећа, итд.).

Такође у ЦС треба да очистите три нивоа - основни, средњи и завршни, а након или пре брисања завршног испита треба да положите једногодишњу праксу. Када се то заврши, добићете сертификат ЦС.

Накнаде за ЦС су прихватљиве, око 30.000 - 40.000 ИНР (ако се одлучите за ЦМА, то је мало скупо). Накнада коју можете очекивати након добијања ЦС сертификата је око ИНР 5-8 лакхс годишње.

Каријере после трговине? Погледајте овај чланак за дубинске опције

Начин да одлучите шта бисте требали одабрати

Постоји једноставан начин да одлучите који курс треба да одаберете. Да бисте знали који курс треба да одаберете, прво морате размислити о начину живота у којем желите да живите. Да ли желите живот у којем треба да будете увек на ногама и тешко да ћете имати времена за породицу? Иначе, желите животни стил у којем бисте радили 40-50 сати недељно, што ће вам оставити довољно времена за породицу и пријатеље. Или желите нешто између ове две.

Сада погледајте који вам курс нуди овакав начин живота (стил живота који желите) и крените на њега. То је сасвим једноставно. Већина ученика греши слушајући друге људе - пријатеље, наставнике и личности из ауторитета, а затим живи живот тихим очајем. Испустите мишљења других. Слушајте себе. Шта хоћеш? Како желите да живите? Изаберите према томе.