Булл Маркет вс Беар Маркет | 7 најзначајнијих разлика које морате знати!

Разлика између тржишта бикова и медведа

Биковско тржиште односи се на оптимистично кретање на берзи, што значи да цене акција расту, долази до пада незапослености, а економија је добра, док пад тржишта, пад деоница, пад цена односи се на песимистично кретање на тржишту које указује на то да цена акција опада, постоји велика незапосленост и рецесија се приближава што значи да је тржиште бикова супротно тржишту медведа.

Берза у било којој земљи на свету је попут откуцаја срца који су променљиви у зависности од различитих околности. Тржиште ће тако ићи горе или доле, што се у финансијском смислу назива „Биковим тржиштем“ када је општи тржишни сценарио оптимистичан и тржиште акција расте. С друге стране, ако се тржиште креће надоле, то се назива „медвеђим тржиштем“. Терминологије су применљиве на начин на који свака од ових животиња напада своје противнике. У одговарајућим сценаријима бик ће гурнути рогове у ваздух, док ће медвед лупати шапама о плен.

Бик тржиште је када је економија врло глатка, БДП економије расте, а отварање нових радних места такође расте. Избор залиха је лакши у таквом сценарију јер је целокупно здравље стабилно. Ако је инвеститор оптимистичан, тада се за њега каже да има „биковски изглед“.

Тржиште медведа је супротно, а економија је у рецесијској фази током дужег временског периода, а цене акција нагло падају. Избор акција постаје веома тежак и инвеститори се усредсређују на зараду продајом акција (кратка продаја). Иако се некога са песимистичким мишљењем назива неко с „медвеђим изгледом“, многи предвиђају да је таква ситуација привремена и да су показатељи фазе препорода иза угла.

Шта је бико тржиште?

Ова ситуација је дефинисана као тржиште на коме цене хартија од вредности са листе непрекидно расту због повољних макроекономских сценарија или побољшаних унутрашњих прилика предузећа или сектора. Генерално, терминологија је применљива на акције, али се такође позива на другу класу имовине као што су обвезнице, ФОРЕКС, роба итд. Будући да закони потражње и понуде утичу на тржиште, цене на финансијским тржиштима ће расти када понуда пада залиха и обрнуто. Неке важне чињенице су:

 • Биковим тржиштима претходе поверење инвеститора, позитивна очекивања и општи оптимизам на тржишту
 • У почетним фазама већина тржишних промена је психолошка и не мора нужно бити праћена снажним економским информацијама или зарадом предузећа.
 • На тржишту деривата постојаће огромна потражња за Цалл опцијама, јер је свеукупно расположење позитивно и позитивно.

Треба напоменути да „Биковска тржишта“ обично имају четири фазе које указују на његов животни циклус:

 • У првој фази се оживљава песимистички приступ који је заостао због медвјеђег тржишног сценарија. Цене су ниске, а осећај инвеститора је прилично слаб.
 • Друга фаза подстиче оживљавање цена акција, зараде предузећа и трговинску активност која се подудара са економским показатељима који раде на изнадпросечним нивоима.
 • У трећој фази, тржишни индекси и хартије од вредности додирују нове врхове трговања. Трговање хартијама од вредности наставља да расте, а приноси на дивиденде падају ниско, што указује на довољну ликвидност на тржишту.
 • У завршној фази, ИПО активности су високе заједно са трговањем и шпекулацијама. Односи П / Е на залихама су увек високи.

Иако бика тржишта нуде мноштво могућности за зараду и вишеструке постојеће инвестиције, такве ситуације не трају вечно и не може се предвидети тачно време његовог уласка и изласка. Инвеститор мора знати када да купује и продаје како би максимализирао свој добитак и покушати временски ограничити тржиште.

Један од популарних случајева биковог тржишта је „Дуго биково тржиште 1920-их“ које је подстакнуто економским процватом и просперитетом купљеним у конзумеризму у САД-у, лаком доступношћу кредитних капацитета и повећаним могућностима полуге. Ситуација је била толико оптимистична да су акције купљене на маржама, тј. Акције купљене на позајмљеном новцу.

Шта је Беар Маркет?

Таква ситуација приказује тренд пада на тржишту током одређеног временског периода. Тржишта имају песимистичан приступ и цене имовине или опадају или се очекује да ће у блиској будућности пасти. Инвеститоре ће то коштати пуно новца, јер ће цене осигурања падати широм оквира, а очекује се и поверење инвеститора.

Карактеристике и узроци тржишта медведа варираће у зависности од околности, али економски циклуси и расположење инвеститора играју кључну улогу у предвиђеном правцу и колико се очекује да траје. Неки од показатеља слабљења економије су:

 • Ниске могућности запошљавања
 • Мање расположиви приход у рукама шире јавности
 • Опадање пословне добити
 • Постојање неколико нових трговачких минуса и корита
 • Кратка продаја или све већа употреба Пут опција
 • Незабележене промене владиних стопа или разних пореских стопа

Тржишта медведа обично имају 4 фазе свог настанка:

 • У првој фази, Осећај инвеститора и цене хартија од вредности су веома високи, али инвеститори извлаче максималан профит и излазе са тржишта.
 • У другој фази, цене акција брзо падају, трговинска активност и зараде предузећа падају и позитивни економски показатељи не раде онако како се очекивало. Поверење инвеститора иде ка песимизму и може створити ситуацију панике. Тржишни индекси и велики број хартија од вредности достижу нове минимум трговања, а приноси на дивиденде такође постају веома високи. Ово је показатељ више новца потребног за упумпавање у систем.
 • Трећа фаза истиче улазак шпекуланата на тржиште са растом цена и обима трговине.
 • Последња фаза указује на даљи пад цена акција, али споријим темпом. Ово се сматра тачком најнижег пада и инвеститори почињу да верују да је најгоре можда готово, а позитивна реакција почиње да тече са медвеђим тржиштима и на крају уступа место биковим изгледима.

Истакнути пример тржишта медведа је рецесија коју је пратио крах берзе са Валл Стреета 1929. године. Инвеститори су се борили да напусте тржиште са одрживим губицима. Да би спречили прекомерне губитке, инвеститори су наставили да продају своје акције узрокујући даљи пад и тржиште је пропало 29. октобра 1929, праћено трајном депресијом у економији названом „Велика депресија“. Индустријски просек Дов Јонес-а је опао за готово 90% до 1932.

Булл Маркет вс Беар Маркет Инфограпхицс

Да видимо главних 7 разлика између биковог и медвеђег тржишта.

Кључне разлике

Упркос терминологијама које се користе у тандему током објашњавања концепата, разлике у оба ова сценарија су наведене како следи:

 1. Тржиште се спомиње као бик када је укупни тржишни сценарио позитиван и када су тржишне перформансе у порасту. Медвеђе тржиште је када учинак тржишта опада.
 2. На биковом тржишту изгледи инвеститора су врло оптимистични и то је видљиво из чињенице да ће инвеститори заузети дугу позицију на тржишту. На овај начин, предвиђање да ће цене осигурања расти даље, а инвеститор има прилику да максимизира могућности профита. Супротно томе, на медвеђем тржишту је тржишно расположење прилично песимистично и одражава се тако што инвеститори заузимају кратку позицију, односно продају хартије од вредности или заузимање стављене позиције са повећаним предвиђањем пада тржишта. Стога, ако цена падне испод уговорене, ималац опције ће сходно томе књижити профит.
 3. Економија одрживо расте на биковом тржишту, док ће на медвјеђем тржишту економија или пасти или неће расти бржим темпом као у биковском сценарију. У обе ове ситуације индикатор попут БДП-а (бруто домаћи производ) игра важну улогу у пружању птичије перспективе како економија делује на основу постојећих фактора.
 4. На биковском тржишту тржишни показатељи су врло јаки. Ови индикатори се користе у техничкој анализи за предвиђање тржишних трендова и различитих односа и формула који објашњавају тренутне добитке и губитке на залихама и индексима и њихово очекивано кретање у будућности. Јер нпр. индекс ширине тржишта је показатељ који мери све већи број залиха наспрам оних које падају. Индекс већи од 1,0 указује на будући раст тржишних индекса и обрнуто ако је испод 1,0. На медвјеђем тржишту тржишни показатељи нису јаки. У било ком од сценарија узроци су међусобно зависни и примећује се каскадни ефекат за исти.
 5. Тржиште рада у бичјој ситуацији је веома светло и у јавности је више расположивих прихода. Међутим, на медвјеђем тржишту тржиште рада је укочено и улажу се напори да се контролишу трошкови и то брзим темпом ако се ситуација не побољша.
 6. На биковом тржишту, ликвидност која тече на тржишту је веома велика и инвеститори настављају да пумпају више средстава са повећаном трговинском активношћу и улажући у акције, злато, некретнине итд., Али на медвеђем тржишту ликвидност пресахне инвеститори нерадо преузимају било какве обавезе. Улагања уложена током биковског сценарија продају се или спречавају даље негативне стране или се задржавају за будућу употребу. То може створити гомилање и црне маркетиншке ситуације.
 7. ИПО активности се подстичу на биковском тржишту, јер су сентименти на тржишту позитивни и инвеститори су спремни да уложе више новца, мада се на медвеђем тржишту избегавају ИПО, јер улагања не би била подстакнута и људи би радије задржали постојеће позиције и ликвидност.
 8. Међународне инвестиције аутоматски ће се охрабрити на биковском тржишту са намером да прошире постојећи портфељ. На пример, ако Индија пролази кроз биковску фазу и Јужна Кореја одлучи да великодушно инвестира у Индији, такав потез ће подстакнути глатку фазу у Индији, повећати улагања Јужне Кореје и заузврат подстаћи економију Јужне Кореје ширећи ефекте биковог тржишта преко граница. Међутим, на медвјеђем тржишту међународне инвестиције можда неће бити повољна опција за друге земље и такав потез би могао бити одложен за футуристички датум.
 9. Биковско тржиште подстаћи ће банкарски сектор да смањи каматне стопе на кредите подстичући пословне активности да расту, што је подстакло експанзиону политику Централне банке и Владе. Супротно томе, на медвеђем тржишту банкарски сектор ће обуздати употребу новца за ванредне ситуације подстичући контракционе политике највиших власти. Кредитни зајмови би се или одржали стабилним или повећали.
 10. На биковом тржишту приноси на хартије од вредности и дивиденде биће ниски, што наглашава финансијску снагу инвеститора и сигурност коју други могу добити по извршеној инвестицији, док ће на медвеђем тржишту ти приноси бити врло високи што указује на потребу за средствима и покушај да намаме инвеститоре нудећи веће приносе на хартије од вредности накнадно.

Упоредна табела бикова тржишта и медвеђег тржишта

Критеријуми / ставкаЗначењеБулл МаркетПад тржишта, пад деоница, пад цена
Држава економијеСтопа раста БДП-а и учинак привреде.Очекује се висок раст БДП-а, а индустријска производња непрестано расте. У привреди постоји велика потражња што доводи до великог промета продајеОчекује се низак раст БДП-а, а индустријска производња непрестано пада. Мала је потражња у економији што доводи до ниског промета продаје
Природа хартија од вредности које се добијају или губеКоје хартије од вредности добро послују у држави привредеХартије од вредности које дају већу награду за ношење већег ризика добро послују у таквом окружењу и стога је капитал добра инвестицијаХартије од вредности које су мање ризичне добро послују у таквом окружењу јер инвеститори имају мала очекивања од економије и желе да свој новац сачувају на сигурном. Због тога злато расте у таквом окружењу, а фиксни депозити и државне обвезнице су више тражени
Каматно окружењеСтав монетарне политикеКаматне стопе су високе да би се задржала контрола прекомерних улагања у капитал да би се избегло прегревање у економији. Такође када економија добро послује, страни инвеститори се привлаче гледајући веће каматне стопе.Централна банка константно смањује каматне стопе како би стимулисала ЦАПЕКС инвестиције да подстакну производњу у економији.
ИнфлацијаИнфлација на мало и великоКако су захтеви потрошача већи, а производња такође иде у корак због повољних производних услова, велепродајна инфлација је већа јер запослени захтевају веће плате, а добављачи веће цене.Како се производња смањује, роба која је неопходна за одржавање животног стандарда и сталну потражњу расте и поскупљује. Ова роба је храна, одећа и предмети од ФМЦГ-а. Стога долази до скока инфлације у малопродаји.
КурсПерформансе домаће валуте и утицај на нето извозПотражња за домаћом валутом расте како све више и више страних инвеститора жели да улаже у економију, што доводи до апрецијације валуте. То доводи до повећања трошкова производње и чини извоз мање конкурентним, па је раст увоза већи од раста извоза, а нето извоз може бити негативан.Потражња за домаћом валутом опада како страни инвеститори повлаче инвестиције из привреде, што доводи до депресијације валуте. То доводи до смањења трошкова производње и чини извоз конкурентнијим, па је раст увоза нижи од раста извоза и нето извоз може бити позитиван.
ПотрошњаСтав потрошача о потрошњи или штедњиКако економија добро послује, потрошња је велика, јер потрошачи имају већи новац у џеповима и пре-понедују будућу потрошњу са очекивањем наставка високих економских перформанси.С обзиром да економија не иде добро, потрошња је ниска, јер потрошачи имају нижи новац у џеповима и одлажу тренутну потрошњу у очекивању да ће економија почети да ради боље у будућности.
Фискална политикаВладине мере подстицања економијеВиши порези се намећу да би се смањио износ расположивог дохотка у рукама потрошача или произвођача како би се спречило прегревање економије.Порез се смањује, а субвенције повећавају како би се стимулисао износ расположивог дохотка у рукама потрошача или произвођача да подстакне економију.
НезапосленостКакве су промене у трендовима запошљавањаКада економија добро послује, индустрија цвета, што доводи до већег запошљавања.Када економија не иде добро, индустријска производња пада, што доводи до веће незапослености због повећања отпуштања да би се компаније одржале на површини и сузбиле губитке.

Закључак

Без обзира да ли тржиште пролази кроз биковски или медвјеђи сценариј, није у рукама појединца или појединог фактора, већ фактори великог обима и друге макроекономске ситуације. Сваки инвеститор у једном тренутку мора проћи такве фазе, јер су те ситуације нераздвојне. У статистичком смислу, каже се да је тржиште биковско када се примети пораст перформанси берзе од 20%. Супротно томе, ако се примети пад берзе од 20% или више, тада је истакнута ситуација медвеђег тржишта.

Инвеститори ће своје инвестиције усмерити на основу различитих фактора који одређују изглед кроз који пролази тржиште. Улаз и излазак инвеститора имају утицаја и стога расположење инвеститора игра важну улогу у дефинисању колико дуго постоје биковски или медвеђи изгледи. Не може се избећи увенуће сценарија, па стога треба предузети осуђујући позив пре него што се инвестира, а такође треба имати и стрпљења да се прођу и успорни услови на тржишту.

Булл Маркет вс Беар Маркет Видео