Писмо акционара (пример) | Како написати писмо деоничара?

Шта је писмо акционара?

Акционарско писмо је писмо које је највиши менаџмент компаније представио акционарима компаније, при чему су акционари обавештени о материјалним догађајима у вези са пословањем компаније који су се догодили током године. Писмо укључује детаље о годишњим финансијским резултатима компаније, тржишне услове са којима се суочила током године, предложене планове, промену цене акција компаније и друга важна питања.

Образац писма акционара

Стандардно писмо садржи следеће теме или наслове -

# 1 - Увод и мотивација

У овом одељку руководство описује послове компаније, њене циљеве, мисију и принципе које компанија следи, заједно са кратком добродошлицом читаоцима.

# 2 - Финансијски резултати

Овај одељак говори о истицању финансијских резултата компаније током године. Учинак компаније се изражава у приходу, а добит различитих филијала или предузећа одражава се заједно са истицањем разлога који доводе до таквих перформанси. Осим прихода и прихода, може се дати преглед и у погледу других аспеката као што су кредити, капитал и тржишни удео.

# 3 - Достигнућа

У овом одељку руководство говори о достигнућима која је компанија постигла током године. Може садржати информације у вези са отварањем нових филијала или пословних вертикала, заузимањем тржишног удела, новим инвестицијама, иновацијама и проналасцима, партнерствима итд.

# 4 - Тржишни услови

Овде су описани тржишни услови који су превладавали у индустрији у којој компанија послује. Учинак таквих услова, било позитивних или негативних, такође ће се овде поменути.

# 5 - Планови и мере

У овом одељку инвеститори добијају обавештења о мерама које је компанија усвојила како би побољшала своје укупне услове. Такође, расправља се о плановима предложеним за наредне године са њиховим очекиваним исходима.

# 6 - Захвалница

Писмо се завршава захвалницом у којој управа закључује своја размишљања и захваљује инвеститорима, као и осталим заинтересованим странама, попут запослених, на континуираној подршци.

Како написати писмо акционару?

  • Прикупља информације

Ступите у контакт са руководиоцима производа, финансијским руководиоцима и другим руководиоцима да бисте стекли идеју о главним производима и услугама, приходу, расту, профитабилности, пројекцијама и плановима, изазовима са којима се суочавате, постигнутим достигнућима и другим релевантним подацима. Уоквири податке у облику белешки.

  • Организујте податке

Када прикупите релевантне податке и напомене, раздвојите их на одговарајуће одељке или наслове. Након сортирања података у наслове, даље формализујте податке кроз параграфе и показиваче један испод другог тако да је спреман основни обрис писма.

  • Довршите писмо

После скица, формализујте је и додајте леп увод, као и потврду писма. Истакните информације где год је потребно да бисте прикупили пажњу на таква подручја. Спроведите лектуру документа ради осигурања да документ не садржи било какве грешке.

Зашто нам треба писмо акционара?

Писмо акционара је витални документ. Кроз овај документ, управа је у могућности да директно комуницира са својим акционарима. Путем овог документа, управа добија прилику да акционарима пружи увид у оно што компанија ради, њене финансијске резултате, кључна достигнућа, изазове и предузете радње, предстојеће догађаје и планирање. Према томе, писмо у основи даје информације о томе шта је компанија радила, шта намерава да уради и чему се инвеститори могу радовати ако остану са компанијом.

Пример писма акционара

Следи нацрт писма компаније АБЦ Инц. која се бави моторним аутомобилима:

Поштовани акционари,

Писмо започињем с највећим поносом на компанију и њене посвећене запосленике широм земље и иностранства. Имајући у виду економске промене са којима се земља суочава, срећна сам што могу да објавим да је компанија постигла одличне резултате не само у финансијском, већ и у оперативном смислу, док настављамо да додајемо нову клијентелу, публику и ширимо се широм света.

У 2018.-19. Години наставили смо да се ширимо и успели смо да повећамо приходе за 24%. Заједно са повећаним приходима, компанија је успела да повећа своју добит на 20 милиона долара, што је повећање добити од око 18% у односу на прошлу годину. Намеравамо да наставимо са трендом и у наредним годинама.

Појачали смо географско присуство отварањем нових пословница на седам различитих локација. Такође, током године отворили смо пет нових производних погона. Планирамо да збројимо локације у иностранству ради оперативне ефикасности и већег домета.

Као што морате бити свесни да је аутомобилска индустрија ове године претрпела најнижи ниво. Тако смо чак и ми патили и нисмо могли да испунимо очекивани циљ повећања прихода, који је био усмерен на 35%. Међутим, успели смо да умањимо ефекат индустријског стреса и поздравили исти.

На крају бих желео да се захвалим акционарима, као и запосленима на њиховој сталној подршци и поверењу у нас.

Искрено Ваш,

Директор

АБЦ Инц.

Ствари које треба запамтити

Постоји неколико савета за писање доброг акционарског писма -

  • Истакните достигнућа компаније и немојте само прелазити на описивање само пословних активности.
  • Пружите увид у то шта инвеститори могу видети у наредној будућности, тј. Који су прекретници које компанија намерава да постигне у наредној години и како компанија очекује да их постигне. Када говорите о прекретницама, будите разумни.
  • Цените запослене или руководиоце у целини да бисте им дали до знања као и инвеститорима да компанија цени своје запослене.
  • Разговарајте о томе како водите посао, јер ће инвеститори можда морати да се присете како компанија води посао и која је његова сврха.
  • Прихватљиво је признати проблеме са којима се суочавала током године. Наведите проблеме заједно са факторима који доводе до њих.