Кредитна ајкула (дефиниција, преглед) | Зашто зајам ајкуле наплаћује велике камате?

Шта је позајмљена ајкула?

Кредитна ајкула односи се на особу која зајмопримцу даје генерално неформално, незаконито и нерегулисано краткорочни зајам, за који се наплаћује висока каматна стопа и у случају да зајмопримац изврши кашњење у отплати износа зајма или камате на време тада за њега постоји физичка опасност од позајмљене ајкуле.

Објашњење

Неке стопе накнада за ајкуле могу износити и до 1,5% дневно. Заједно са каматним стопама које наплаћују, они такође наплаћују додатне накнаде по својој вољи и наклоности.

  • Делатност позајмљеног морског пса обично је илегална, мада се приказује као легална и чини се да су папири које зајмопримци морају потписати легитимни, мада немају законску извршност.
  • Каматне стопе на кредите који се нуде зависе од броја кредита и углавном су обрнуто пропорционалне износу позајмљеног кредита. За зајмове мање величине ово обично наплаћује веће каматне стопе у поређењу са зајмовима веће вредности.
  • Примарни разлог за такве дискриминаторне цене су трошкови „морског пса“ који остају исти без обзира на износ зајма.
  • Циљна клијентела зајма ајкула користила се појединцима који су имали сталан и угледан посао, а самим тим и репутацију коју су заштитили. Избегавају да циљају појединце који су самозапослени или су већ лоши.
  • Овај концепт се појавио у САД-у, више у 19. веку, када су камате биле ниске, а мали зајмови нису били исплативи. Дакле, банке и други легитимни зајмодавци клонили су се краткорочних зајмова. У то време, ови наизглед легитимни зајмодавци радили су из одговарајућих канцеларија, посуђивали новац од легитимних зајмодаваца по разумно ниским ценама и позајмљивали људима по потреби по нелегално високим стопама.

Механизми опоравка зајма ајкула

С обзиром на то да уговори о зајму које су зајмили ајкуле нису законски извршни, они немају законско право да легитимно поврате свој новац. Обично прибегава праксама као што су

  • Уцене,
  • Претња да ће изазвати лош глас
  • Жалба послодавцу неплатише
  • Шаље агенте да стоје испред куће неплатиша и гласно их прозивају
  • Рушење куће графитима или обавештењима

Предности

Ове ајкуле помажу појединцима којима је потребан новац, када не успеју да дођу до финансија од банака или других правних извора, пружајући им новац у време када им је потребан. Следе предности морских паса:

  • Нема или је мала документација - Ајкуле за зајам или не захтевају документа пре финансирања или су потребне докумената минималне.
  • Нема захтева за кредитним рејтингом - Ајкуле за зајам не захтевају кредитни рејтинг зајмопримаца пре него што их финансирају.
  • Није потребна сигурност - Као што је горе речено, зајмови ајкула позајмљују на основу угледног посла и других аспеката и не захтевају никакву сигурност.

Мане

Ово појединцима нуди новац без пуно муке и документације, али то има одређене недостатке, од којих су неки објашњени у наставку:

  • Невероватно високе каматне стопе - Каматне стопе које наплаћују зајми ајкуле су претјерано веће од каматних стопа које наплаћују банке других легитимних давалаца средстава. Генерално се каматне стопе које зарачунавају ајкуле помињу сваке недеље уместо годишње. На пример, А је позајмио 1000 долара Б и Б сложили су се да плаћају каматну стопу од 5% недељно на позајмљени износ. 5% сваке недеље значило би 20% сваког месеца, а током године би то износило 260% камате.
  • Термини су збуњујући - Услови споразума који су склопили ајкуле на зајмове често збуњују. То укључује услове отплате, каматне стопе итд. Недељна каматна стопа која се помиње у уговору можда се не чини високом, али се може претворити у каматну стопу која је 10 до 20 пута већа од камате према традиционалном, легитимном уговору о зајму.
  • Кредите је тешко исплатити - Уговори о кредиту и услови дизајнирани су на начин који дужнику готово онемогућава враћање кредита. Будући да су каматне стопе које зарачунавају ајкуле за зајам превисоке, све што зајмопримац на крају плати односи се на камате и главницу је тешко отплатити.

Кредитне ајкуле против зајмаца

Кредитне ајкуле су илегални и нелегитимни зајмодавци који дају зајмове без кредитне процене и не придајући велику важност подобности зајмопримца, док су зајмодавци до паидаи-а, с друге стране, легитимни зајмодавци који нуде средства по високим каматним стопама. зајмопримаца. Они прате поступак подношења захтева за кредит и средства након извршавања кредитне провере и процене подобности на основу прихода и кредитног профила зајмопримца.

Максимална каматна стопа коју могу да зарачунавају зајмодавци до дневница креће се до 400% годишње, у поређењу са уобичајеном каматном стопом до приближно 45%.