Дилутивне хартије од вредности (дефиниција) | Три најбоље врсте разводне хартије од вредности

Шта су разводне хартије од вредности?

Дилутивне хартије од вредности могу се дефинисати као укупан број хартија од вредности (попут деоница опција, конвертибилних обвезница итд.) Које компанија има у одређеном тренутку и које власници таквог осигурања могу претворити у нормалне хартије од вредности остваривањем доступног права са њима с обзиром на обраћење.

Једноставно речено, финансијске инструменте називамо разводним хартијама од вредности ако повећавају број издатих акција. Шта то значи? То значи да су такве хартије од вредности они инструменти који се лако могу претворити у обичне акције.

Али зашто треба да знамо о таквим хартијама од вредности?

То има импликације када рачунате потпуно разблажену зараду по акцији. Због ових хартија од вредности, зарада по акцији може се смањити. Као резултат тога, инвеститори можда неће бити превише привучени улагању у компанију.

Међутим, има и добру страну. Компанија нуди разређене хартије од вредности у сврху конверзије. Ако је компанија нова у послу, има много добрих страна. Због тога многе инвеститоре привлачи карактер конверзије разблажених хартија од вредности и купује их.

Да бисмо разумели како делује разблажени ЕПС, погледајмо формулу разблажене зараде по акцији.

Можете видети да би се узимајући у обзир разблажене хартије од вредности разблажени ЕПС смањио. Може деловати као проклетство или благодат. Зависи од тога како инвеститор гледа на акције компаније.

Врсте разводних хартија од вредности

# 1 - Опције и гаранције

Опције дају власницима могућност куповине удела по одређеној цени и током одређеног периода. Генерално, компаније издају опције својим запосленима.

Налози су мање-више слични опцијама које компанија издаје. Такође можете добити налоге по одређеној цени и током одређеног периода / периода. А гаранције за акције могу се такође претворити у уобичајене акције. Једина разлика између налога и опција су странке којима се издају. Компанија издаје опције запосленима, док издаје налог особама ван компаније.

Погледајте ову табелу опција из Цолгате-ове 2014 10К. Ова табела пружа детаље о Цолгате-овим изванредним деоницама, као и просечну пондерисану цену извршења.

извор: Цолгате 10К Филинг

# 2 - Конвертибилне обвезнице

Конвертибилне обвезнице су дужнички инструменти. Поседовањем конвертибилних обвезница, власници их могу претворити у обичне акције.

извор: авиатор.аеро

# 3 - Конвертибилне приоритетне акције:

Као што и само име говори, ово су пожељне акције. Ове акције такође исплаћују дивиденде. Али ако власници ових конвертибилних преференцијалних акција желе, могу своје претпостављене акције претворити у уобичајене акције.

извор: Иелп

Закључак

Дилутивне хартије од вредности су важније јер компаније издају конвертибилне хартије од вредности како би привукле инвеститоре. Основни ЕПС је увек већи од разводњене зараде по акцији. Ако је основни ЕПС мањи од разблаженог ЕПС-а, тада би се те разблажене хартије од вредности уклониле из израчуна разблажене зараде по акцији (анти-разблажујуће хартије од вредности)