Ризик од репа (дефиниција, примери) | Предности и недостаци ризика од репа

Дефиниција ризика од репа

Репни ризик се дефинише као ризик од појаве догађаја који има врло малу вероватноћу и израчунава се као три пута већа од стандардне девијације од просечног нормалног приноса на дистрибуцију. Стандардна девијација мери нестабилност инструмента у односу на повраћај улагања од његовог просечног приноса. Инвеститори гледају на репни ризик како би проценили и инвестирали у различите позиције заштите како би ублажили губитак који би могао настати из могућег репног ризика. Стратегије које су инвеститори усвојили за сузбијање губитака који произлазе из репних ризика заправо могу додати вредност у време кризе. Ризик од репа не односи се само на кретање инструмента, већ се може односити и на било коју инвестицију или пословну активност чији се раст или пад може пратити.

Могућност да репни реп ступи на снагу је минимална; ако се догоди, величина је велика што би погодило и сродне портфеље. То може проузроковати огромне импликације на финансијским тржиштима и економији. Може се десити на било ком крају криве расподеле.

Примери ризика од репа

Следе примери опасности од репа

Пример # 1

Дов Јонес Индустриал Авераге или Дов Индек показују здравље 30 јавних компанија са седиштем изван Сједињених Америчких Држава. Компаније у индексу Дов такође су део индекса С&П 500. Индекс је добро пословао од самог почетка и у децембру 2017. прешао је границу од 24к. Од тада је кретао узлазно и тржиште је привлачило све више инвеститора.

У јануару 2018. индекс је достигао границу од 26 хиљада и инвеститори су очекивали даљи процват тржишта, али услед економског успоравања и трговинских ратова, цело америчко тржиште акција је заронило, што је резултирало падом и индекса Дов. Индекс је прошао кроз неколико успона и падова и вратио се на 24к у октобру 2018. године, што је била најнижа оцена коју је постигао у последњих годину дана. Ово је потез од 10% и имао је забрињавајући ефекат на тржиште.

Тржиште је у децембру 2018. године изгубило још 6% и утицало на волатилност на тржишту. Ово је био велики пад за тржиште. У децембру 2018. индекс је опао на 21к, што је за преко 19% у односу на максимум у тој одређеној години. Ово је био велики пад за Индекс и утицало је наредних дана на тржишту.

Извор - Финанце.иахоо.цом

Репни ризик у случају Дов индекса био је када је тржиште почело да креће силазно у октобру 2018. Пад у том периоду био је на 24к, што је било само понашање, међутим услови су се погоршали када је индекс почео да пада испод 24к марка.

Пример Дов индекса најбоље објашњава догађај ризика од репа и како може утицати на тржиште у целини.

Пример # 2

Случај Лехман Бротхерс добро је познат свету због свог озлоглашеног ефекта на банкарску индустрију. Лехман је сматран „превеликим да пропадне“ због великог тржишног капитала и поштоване базе клијената широм света. Због попустљивих политика и нетачног извештавања, предузеће није могло да издржи променљиво тржиште. Исти случај био је и са Беар Стеарнсом.

Последице Лехмановог колапса биле су толико јаке да су утицале на све друге индустрије, укључујући челик, грађевинарство и угоститељство да набројимо само неке. Репни ризик у Лехмановом случају утицао је не само на банкарску индустрију, већ се сводио и на друге индустрије, што је резултирало великим застојима и економским губицима који су утицали на БДП многих земаља. Утицај на економију био је толико тежак да доводи до рецесије широм света. Инцидент је резултирао економским успоравањем и многим људима је остало незапослено због отпуштања у свим индустријама.

Било је много извештаја о томе како се посао није водио како треба и како би то могло резултирати великим колапсом. Међутим, ниједан од извештаја није добио тежину док проблем није достигао мамутску фазу када је био незаустављив.

Пре него што је Лехман поднео захтев за банкрот, морало се надгледати пословне активности којима је ишао и извршити тачно извештавање о свим својим економским условима што је довело до велике несреће.

Ризик од репова омогућава не само инвеститорима већ и предузећима да процене ризик који укључује ризик од улагања које чине. Да се ​​репни ризик анализирао за пословне активности којима се кретао у посао, могао би се на бољи начин одвести до великог колапса 2007-08. Који је потресао свет.

Предности

  • Репни ризик омогућава инвеститорима да процене ризик који је укључен у инвестицију и побољшава доношење одлука у стратегијама заштите.
  • Репни ризик подстиче заштиту, што резултира повећаним приливом средстава на тржиште.
  • Ствара свест о сваком могућем негативном кретању које може пореметити тржиште.

Мане

  • Инвеститор се може подстаћи да прекомерно улаже у стратегије заштите на основу репног ризика.
  • Постоји велика могућност да се догађај ризика од репа не догоди ни једном.
  • То ствара осећај страха код инвеститора, што резултира негативним изгледима.

Важне тачке

  • Леви крај кривине указује на крајњу негативну страну.
  • Ризик од репа приказује догађај који се може догодити ако тржиште направи неповољан потез.

Закључак

  • Ризик од репа је могућност губитка који би се могао догодити према предвиђању расподеле вероватноће услед ретког догађаја.
  • Сматра се да краткотрајно кретање од три пута веће стандардне девијације представља репни ризик.
  • Ризик од репа може бити на обе стране кривине, десно означава добит, док лево указује на губитке. Будући да је то ризик, фокус је више на левој страни кривине.
  • Ризик од репа подстиче стратегије заштите, јер заштита смањује потенцијални губитак.
  • И инвеститори и предузећа могу проучавати репни ризик да би разумели ризик који укључује инвестиција.