ВЛООКУП Екцел функција (формула, пример) | Како се користи?

ВЛООКУП функција у програму Екцел

Влоокуп екцел функција је уграђена референтна функција која се користи за проналажење одређених података из групе података или опсега који је познат и као низ табела, влоокуп формула користи укупно четири аргумента, први аргумент је референтна ћелија, а други аргумент је низ табеле, трећи аргумент је број колоне у којем су наши подаци, а четврти критеријум за подударање.

Током рада са два или више скупова података наилазимо на ситуацију када је потребно упоређивање или међусобно повезивање скупова података. Такође, неки временски циљеви могу бити повлачење одговарајућих или одговарајућих података из одређеног скупа података за скуп идентификатора. У Екцелу се овај проблем може решити помоћу различитих функција попут ВЛООКУП, Индекс, подударање, ИФ, итд. Где ВЛООКУП Екцел функција је најлакши и најопсежнији за решавање било ког екцел проблема.

КадаВЛООКУП функција се позива, вредност коју треба потражити претражује се у крајњем левом ступцу низа табеле који је прослеђен као референца у функцији ВЛООКУП екцел. Једном када је пронађена вредност враћа одговарајућу вредност из низа табеле.

В ин ВЛООКУП означава вертикално претраживање (у једној колони), док Х у ХЛООКУП-у представља хоризонтално претраживање (унутар једног реда).

ТхеВЛООКУП Екцел функција је уграђена функција у програму Мицрософт Екцел која је категорисана као функција претраживања / референце.

ВЛООКУП Формула

Формула ВЛООКУП у програму Екцел је следећа:

Објашњење

ВЛООКУП формула у екцелу прихвата следеће аргументе:

  1. Лоокуп_валуе: Да ли је вредност или ид који мора бити забележен у табели
  2. Табле_арраи: Да ли је табела или опсег у којем би се тражила Лоокуп_валуе
  3. Цол_индек: Да ли је број колоне у табели из које се мора вратити одговарајућа вредност. Прва колона је 1.
  4. Ранге_лоокуп: [Опционо]. Ако је овај параметар изостављен, подразумевано је „1“. Ранге_лоокуп може прихватити следећи параметар:
  • „0“ или „ФАЛСЕ“ за тачно подударање
  • „1“ или „ИСТИНИТО“ за приближно подударање

Како се користи ВЛООКУП у програму Екцел?

Пре него што започнете са функцијом В-лоокуп у програму Екцел, прођите кроз следеће кључне смернице:

  1. Генерално, наћи ћете да се тражи вредност појма која се користи уместо вредности и обе су исте.
  2. У референци или опсегу табеле у којој се налази вредност прегледа, колона вредности претраге увек треба да буде у је прва колона да би ВЛООКУП исправно радио. За ВЛООКУП у Екцелу, ако је вредност претраживања у ћелији Д2, опсег треба да започне са Д.
  3. Требало би да рачунаш Број колоне које желите да вратите у Влоокуп формули у Екцелу са почетка колоне табеле. За ВЛООКУП у Екцелу, ако наведете Ц2: Е5 као опсег, требало би да рачунате Ц као прву колону, Ц као другу итд.
  4. По жељи можете да унесете ТРУЕ или „0“ ако желите приближно подударање или ФАЛСЕ „1“ ако желите тачно подударање повратне вредности. Подразумевана вредност Влоокупа увек ће бити постављена на ТРУЕ или приближно подударање.

Испод је формула Влоокуп у екцелу након што се све горе наведено споји:

= ВЛООКУП (вредност претраживања, опсег или референца табеле која садржи вредност претраживања, број колоне из опсега који треба вратити, ИСТИНА за приближно подударање или ФАЛСЕ за тачно подударање).

Примери

Узмимо неколико ВЛООКУП-а у примерима екцела, пре него што употребимо екцел Влоокуп функцију:

Овај ВЛООКУП Екцел предложак можете преузети овде - ВЛООКУП Екцел Предложак

Пример # 1

У табели испод имамо податке о запосленима. Наш циљ је прикупити одговарајуће податке за скуп ИД-а запослених који су присутни у табели са десне стране.

Унутар функције ВЛООКУП у екцелу прошли смо потребне параметре. Кораци,

изаберите вредност претраживања која је ћелија Г4,

проследите референцу табеле која је Б4: Д10,

број колоне табеле коју треба овде вратити треба нам Е-пошта па је 3, и

матцх-типе као „0“, што значи да нам треба тачно подударање.

ВЛООКУП формула у екцелу може се преписати као = Влоокуп (Г9, $ Б $ 4: $ Д $ 10,3,0) која враћа Гаган@иахоо.цом.

Ако размишљате која је сврха употребе референце за табелу за пријављивање $, наставите да читате ово. Знак $ користи се за замрзавање референце табеле користећи такође кључну реч функције Ф4, која се назива апсолутно референцирање. Дакле, ако повучете ВЛООКУП Екцел формулу испод ћелија, референца табеле ће остати непромењена.

Белешка: За вредност претраживања = 169 не постоји ниједан запис са истом вредношћу у Број запосленог колона. Дакле, формула ВЛООКУП у екцелу овде враћа грешку као # Н / А. Ако ништа није пронађено, враћа се # Н / А.

Пример # 2

Није неопходно да вредност претраживања мора бити број, то може бити низ или низ знакова.

У овом примеру функције ВЛООКУП, поново бисмо користили исти скуп података, али вредност претраживања се мења у адресу е-поште, а заузврат бисмо желели да видимо ИД запосленог за наведену е-пошту.

Унутар ВЛООКУП формуле у екцелу проследили смо потребне параметре како следи:

изаберите вредност претраживања која је ћелија Х8 или из колоне Х,

проследите референцу табеле која је Б4: Д10,

тхе колона број стола који треба овде да вратимо Број запосленог тако да је 3, и

матцх-типе као „0“, што значи да нам треба тачно подударање.

Приметили сте да смо у скупу података за претрагу померили колону Е-пошта у леву страну табеле. Ово је ограничење Влоокуп формуле у Екцелу, тј. Колона вредности претраживања мора бити лево.

Формулу ВЛООКУП можемо да препишемо у екцел = Влоокуп (гаган @ иахоо.цом, Б4: Е10,2,0), што даје вредност 427.

Пример # 3

Сада желите да потражите ИД гена у датим подацима и желите да видите његову функцију. Вредност (ИД гена) за тражење дата је у ћелији Ф4. Да бисте потражили вредност и вратили јој функцију, можете да користите ВЛООКУП формулу у Екцелу:

= ПРЕГЛЕД (Ф4, А3: Ц15, 3)

Ф4 - вредност за претрагу

А3: Ц15 - низ табела

3 - индекс колоне који садржи тражену повратну вредност

Вратиће функцију одговарајућег ИД-а.

Ствари које треба напоменути

  • Ова функција може вратити било који тип података као што су нумерички, датум, низ итд.
  • Ако одаберете ФАЛСЕ заприближни_подударањепараметар и ако се не пронађе тачно подударање, функција Влоокуп ће вратити # Н / А.
  • Ако изаберете ТРУЕ заприближни_подударањепараметар и ако није пронађено тачно подударање, враћа се следећа мања вредност.
  • Тхе индексни бројмора бити мање од 1, иначе ће функција Влоокуп вратити # ВРЕДНОСТ !.
  • Ако је вредност од индексни бројје већи од броја колона у референци сто, функција Влоокуп ће вратити грешку #РЕФ !.
  • Ова функција се мора применити на скупу података који не садржи дупликат у колони за претрагу низа табеле. Влоокуп функција враћа први запис где се вредност подудара у табели.
  • Ако тражите бројеве на листи са бројевима, уверите се да нису форматирани као текст.