Потпуни образац ЛИБОР (Лондонска међубанкарска понуђена стопа) | Калкулација

Пуни образац ЛИБОР - Лондонска међубанкарска понуђена стопа

Пуни облик ЛИБОР-а је Лондонска међубанкарска понуђена стопа. ЛИБОР се може дефинисати као просечна каматна стопа по којој само панел међународне банке могу једни другима позајмљивати неосигурана средства (или краткорочне зајмове) и израчунава га, објављује и у потпуности управља ИЦЕ (Интерконтинентална берза) и израчунава се за пет валута попут евра, швајцарског франка, фунте стерлинга, америчког долара и јапанског јена.

Историја ЛИБОР-а

Банкарске институције током раних 1980-их почеле су да траже просечну каматну стопу за израчунавање цена на широки спектар финансијских производа. Из тог је разлога Британско удружење банкара ББА почело да објављује Лондонску међубанкарску каматну стопу или ЛИБОР 1. јануара 1986. Замисао објављивања Лондонске међубанкарске понуђене стопе била је омогућити банкама да имају јединствену каматну стопу уместо различитих врста каматних стопа које се наплаћују за различите врсте износа кредита.

Карактеристике

Карактеристике ЛИБОР-а су:

  • Израчунато је за 5 валута са 7 различитих рокова доспећа који се крећу од преко ноћи до једне године.
  • ЛИБОР стопа израчунава, објављује и администрира ИЦЕ или Интерцонтинентал Екцханге.
  • Они делују као репер или стандард за краткорочне каматне стопе.
  • То је међународна референтна стопа за несигурна средства или краткорочне позајмице на глобалном међубанкарском тржишту.
  • ЛИБОР је користио у сврху одређивања цијена хипотека, валутних свопова и каматних свопова.
  • Они делују као показатељ благостања целокупног финансијског система.

Како израчунати ЛИБОР?

ЛИБОР се израчунава помоћу оборене формуле аритметичке средине. Ова метода се користи у случају свих примљених одговора. Банке у панел панелима свакодневно се боре одлучујући по којој стопи би требало да позајмљују средства. Ту долази до изражаја употреба методе обрезане аритметичке средине. ИЦЕ или Интерцонтинентал Екцханге користе методу обрезане средње вредности и искључују укључивање екстремних каматних стопа и збрајају преостале стопе и деле их бројем како би се извела референтна или просечна каматна стопа. Дакле, ако се испита да постоји 20 банака и од којих је 10 крајњих или крајњих, онда ће ова стопа за тај одређени дан зависити од аритметичке средине између 10 преосталих банака.

Пример ЛИБОР-а

АБЦ Лимитед и КСИЗ Лимитед имају заједничку замену каматних стопа. Обе компаније су се сложиле око размене плаћања које се односе на каматне стопе, јер АБЦ жели да пређе са фиксне на променљиву стопу, док КСИЗ жели да пређе са променљиве на фиксну стопу. АБЦ Лимитед има инвестицију од 2 милијарде долара. Инвестиција компаније АБЦ исплаћује се с променљивом каматном стопом која је једнака ЛИБОР + 2% по кварталу, док КСИЗ-ова инвестиција плаћа фиксну каматну стопу од 2,5% сваког квартала. АБЦ-ове каматне стопе су променљиве и зато жели да пређе на фиксну каматну стопу како би могао да искуси извесност у погледу трошкова, док су КСИЗ-ове каматне стопе фиксне и спреман је да прихвати променљиву каматну стопу у сврху могућности да примају веће износе камата. И АБЦ и КСИЗ могу склопити споразуме о замјени при чему ће први добити фиксну камату од 2,5% за своју инвестицију, док ће други добити плутајућу каматну стопу ЛИБОР + 2% од АБЦ-а.

Потреба за ЛИБОР-ом

ЛИБОР се не сматра само једином метриком која се користи у сврху одређивања каматних стопа, већ се сматра и најзначајнијим почетним кораком. Они помажу банкама у панелима у израчунавању и објављивању камата за више финансијских производа који укључују штедне рачуне, зајмове и хипотеке. Међународна економија се сада закомпликовала и банкарске институције тренутно држе милијарде долара. Због тога је уведен концепт стопе ЛИБОР како би се банкарским институцијама обезбедио прави начин да успоставе основу за предвиђање будућих будућих стопа.

ЛИБОР вс ЛИБИД

Разлика између ЛИБОР и ЛИБИД су:

  • Пуни облик: ЛИБОР је скраћеница за Лондонску међубанкарску каматну стопу, док ЛИБИД означава Лондонску међубанкарску каматну стопу.
  • Значење: ЛИБОР се може дефинисати као стандардна каматна стопа по којој се изабрана група банака одлучује да позајмљује једна другој несигурна средства на глобалном међубанкарском тржишту или лондонском тржишту новца. С друге стране, ЛИБИД се може дефинисати као стандардна каматна стопа по којој главни играчи лондонских банака лицитирају за депозите у евро валути од конкурентских банака на глобалном међубанкарском тржишту.

Значај

ЛИБОР се глобално сматра једним од најважнијих показатеља када су у питању краткорочне каматне стопе или неосигурана средства. Користи се као основна стопа у случају вишеструких финансијских производа као што су свопови, опције и фјучерси. Банкарске банке такође користе ЛИБОР каматне стопе док израчунавају каматне стопе за хипотеке, зајмове и штедњу. Они делују као показатељ у одређивању добробити целокупног система финансијског банкарства. Такође се користи као међународна референтна стопа за процесе као што су процена производа, откривање цена и клиринг. ЛИБОР такође обрачунава премије које се односе на ликвидност у вези са различитим инструментима којима се редовно тргује на новчаним тржиштима.

Закључак

ЛИБОР је краткорочни термин који се користи за Лондонску међубанкарску каматну стопу. Може се дефинисати као међународна референтна стопа по којој панел банке могу међусобно позајмљивати неосигурана средства на глобалном међубанкарском тржишту. Ову стопу израчунава, објављује и администрира ИЦЕ. Израчунато је за 5 валута са 7 различитих рокова доспећа који се крећу од преко ноћи до 12 месеци. Ова стопа се израчунава применом методе обрезане аритметичке средине.