Дефенсиве Стоцк (Дефиниција, Списак) | Пример одбрамбених сектора

Дефиниција дефанзивних залиха

Дефанзивна деоница је деоница која инвеститорима обезбеђује стабилан раст и зараду у облику дивиденде, без обзира на стање економије, јер има ниску корелацију са укупним берзама / економијом и због тога је изолована од промене пословних циклуса. Примери залиха одбрамбеног сектора укључују комуналне услуге, трајну потрошну робу, фармацеутске производе и некретнине.

Списак одбрамбеног сектора

Ове акције су заштићене од фактора неизвесности у пословним циклусима тржишта и привреде. Следи листа залиха одбрамбеног сектора.

# 1 - Кућне комуналне услуге

Снага, плин и вода генерички су примјери одбрамбених залиха, јер је то основна потреба људи било које економске класе или поријекла, онако како их људи требају током било које фазе економског циклуса. Комунална предузећа добијају из спорих пословних циклуса јер су стопе задуживања или трошкови капитала обично нижи током економског успоравања.

# 2 - Потрошачки производи

Посао који се бави производњом или дистрибуцијом производа за широку потрошњу који се брзо крећу, попут хране и пића, одеће, здравствених производа које потрошачи купују без потребе, без обзира на економски циклус. Ове компаније генеришу стабилне приходе током робусних и спорих економских циклуса.

# 3 - Фармацеутске или медицинске залихе

Акције фармацеутских компанија или компанија за науку о животу имају добар учинак у било ком економском циклусу, јер ће бити болесних људи којима су ови лекови потребни за борбу против болести опасних по живот. Али због нових компанија које улазе на тржиште производње лекова и лекова и одсуства тела за контролу цена лекова значи да више неће бити одбрамбене као раније.

# 4 - Тржиште некретнина или некретнина

Компаније које се баве изградњом кућа и станова за малопродајну потрошњу показују све већу потражњу, јер људима је склониште основна потреба, без обзира на економски циклус. Поред тога, компаније за промет некретнинама морају платити минимални износ новца као дивиденду својим акционарима из своје опорезиве добити као законски прописани захтев. Док траже ове акције које држе по страни компаније које се баве продајом станова високог нивоа, пословним зградама или технолошким парковима који могу да виде неплаћање закупа када је економија или посао низак.

Пример одбрамбене залихе

Размотрите залиху са Бета 0.6. Ако се очекује да ће тржиште пасти 20%, а стопа без ризика 5%, пад одбрамбеног фонда биће [0,6 * (- 20% -5%)] = 15%. С друге стране, ако се очекује раст тржишта за 10% уз стопу без ризика од 5%, одбрамбена залиха ће порасти за [0,6 * (10% -5%)] = 3%. Инвеститори углавном улажу у ниске бета акције када очекују да ће тржиште пасти, док у временима када се очекује да ће тржиште бити високо, инвеститори траже високе бета акције како би максимизирали свој принос.

Предности

Највећа предност коју инвеститор стиче кроз одбрамбене акције је уравнотежени портфолио ниских бета акција, заједно са неким не дефанзивним високим бета залихама, да би му се обезбедио стабилан и сигуран повраћај током одређеног временског периода, јер ове акције уравнотежују ризик од портфеља акција високих и ниских бета залиха чинећи конзервативни портфолио.

Портфељ са одбрамбеним залихама пружа стабилне приносе чак и у споро растућој економији. Принос од ових залиха остаће стабилан чак и током рецесијских економских услова, јер ће потражња за робама или услугама ових компанија остати нееластична, без обзира на економске услове. То значи да ће, чак и када је економија медвеђа или спора, постојати стабилна потражња на тржишту за производима или услугама које пружају одбрамбене компаније. Идеално време за куповину таквих акција биће током економског пада, а најгоре за куповину било би током економског бума или бик тржишта, јер бета фактор за ове акције има тенденцију да буде мањи од оног који даје исподпросечне приносе када је тржиште високо.

Мане

  • #1 –Одбрамбене залихе могу се склизнути ниско - Могу се клизати горе или доле као било које друге залихе. Разлози за њихово клизање су геополитички, економски или индустријски фактори. Занимљиво је да ове акције нису погођене снажно на падајућем тржишту, јер стабилан ток дивиденде у таквим временима делује као подршка дефанзивним деоницама. Стога, у поређењу са осталим залихама, дефанзивне залихе су мање погођене економским успоравањем.
  • #2 –Фактор каматне стопе - Дефанзивне акције могу бити осетљиве на раст каматних стопа. Када каматне стопе порасту на друге хартије од вредности попут корпоративних обвезница, државних записа, банкарски депозити су профитабилнији. Када дефанзивне акције донесу 4%, а каматна стопа порасте до 6% или 7%, може се размислити о продаји дефанзивних деоница. Како све више инвеститора почиње да продаје своје акције, цене за њих почињу да падају. Растуће каматне стопе могу исцрпити ресурсе компаније и утицати на њену зараду јер плаћа више камата, а могу и мање дивиденде јер добит након пада камата и пореза.
  • # 3 - фактор инфлације - Чак и ако компаније повећају стопу дивиденде, иако многе не, раст може бити мали. Ако је приход најважнији, тада инвеститор мора бити свестан тога. Растућа инфлација изазива забринутост када инвеститор прима исти ниво дивиденде из године у годину, јер растућа инфлација смањује вредност примљене дивиденде како номинални принос на инвестиције почиње да пада.

Занимљиво је да дивиденде имају бољи учинак од обвезница и инвестиција са фиксним приходом. Штавише, компаније за одбрамбене залихе пружају већи повраћај улагања (РОИ) од стопе инфлације, јер потражња за робом и услугама одбрамбених компанија увек остаје стабилна.

Закључак

Иако повраћај улагања може бити низак током биковог тржишта одбрамбених залиха, они пружају неопходну заштиту од пада приноса на медвеђим тржиштима, јер потражња за акцијама компанија које пружају одбрамбену робу и услуге остаје релативно стабилна у било ком датом стању на тржишту. Не само да обезбеђује сталан ток прихода, већ такође пружа конзервативни портфељ акција са разноликим ризицима и приносима.