Потпуни образац потврде о аутентичности (пример, врсте) - како то функционише?

Потврда о аутентичности у потпуном облику (контни план)

Потпуни образац ЦОА означава контни план. То је листа рачуна које компанија генерише за одржавање свих рачуна који су коришћени у сврхе трансакција у свом рачуноводственом систему с циљем организовања, евидентирања и одвајања. Садржи различите рачуне попут прихода, расхода, имовине, обавеза, добити итд. То може да се креће од једноставног пописа у малопродајној продавници који се састоји од 10 до 15 рачуна до врло сложеног покрића у великом предузећу које одржава стотине хиљада рачуна .

Како то функционише?

  • Ово се креира у складу са пословним потребама. С једне стране, може садржати сложене пресеке редова и колона, а с друге стране може имати врло једноставан скуп рачуна. У сваком случају, требало би да буде робустан, коначан и сврсисходан.
  • Сложени контни план може имати више карактеристика као што су додељивање рачуноводствених бројева, приоритет и детаљне информације. Међутим, генерално користе главну књигу за своје састављање.
  • Узорак контног плана садржи најмање три одељка: назив рачуна, тип рачуна и опис.
  • Они се броје према специфичности пословних јединица, одељења, рачуна тим редоследом. У доњој табели, узимајући број рачуна 103001, прве две цифре могу означавати одељење, док остале четири означавају категорију рачуна. Обратите пажњу на специфичност која се користи као одређени број системског кода.

Компанија КСИЗ користи следећи узорак ЦОА:

Пример

Претпоставимо да компанија за свој производни посао купи земљу вредну милион долара. Рачуноводство је дужно да врши уносе у ову трансакцију како би водило евиденцију и одржавало финансијске смернице за компанију. Следеће ће бити књижење у књигама рачуна:

На дан, дд / мм / ииии, број рачуна 2003, рачун биљних некретнина и опреме, терећен са 1 милион долара, док је рачун број 1001 кредитиран са 1 милион долара. Приметите да се информације које се односе на два рачуна могу добити из контног плана наведеног у наставку.

Врсте

  1. Оперативни: Који прати рачуне који су оперативне природе, тј. Редовне трансакционе рачуне.
  2. Посао: Који користи све рачуне релевантне за пословну или корпоративну функцију.
  3. Специфично за земљу: Они послују на основу различитих рачуноводствених стандарда или правних стандарда земаља.

Значај

  • Ово је једнако важно као и било који други елемент у послу. Служи у сврху мапирања свих рачуна који се односе на посао. Такође помаже предузећима да доносе боље одлуке и прате рачуноводствене и извештајске стандарде.
  • Претпоставимо велики супермаркет који има стотине СКУ на продају и хиљаде производа на својим полицама. Ефикасно управљање власником супермаркета зависи од тога колико добро познаје профил потражње и понуде својих производа.
  • Због тога одржава Екцел датотеку која има дефинитивну сегрегацију СКУ-ова и производа. Кад год се неки производ прода, изврши се унос у програму Екцел да би се преуредио. Исто тако, предузеће води све своје рачуне финансијске природе уз помоћ контног плана како би књиговодство било ефикасно.

Разлика између ЦОА и Ледгер-а

  1. Књига или Главна књига је стварна књига рачуна која се користи за вођење књиговодствених евиденција, док је контни план само списак свих рачуна који се односе на пословање предузећа.
  2. Књига се прави сумирањем свих расположивих часописа, а затим следе даље књиговодствене књиге попут пробног биланса. С друге стране, то је независна евиденција, мада се користи за даљу преписку и вођење евиденције.
  3. Поред тога, контни план могу користити више компанија за евидентирање, док је књига специфична за компанију због њене инхерентне природе вођења трансакционих записа.

Предности

  1. Добар ЦОА је увек добро припремљен у почетним фазама и служи даљој импровизацији док не одговори на пословне потребе.
  2. Смањује напор и време за обједињавање информација о захтевима за управљање у будућности.
  3. Такође се може користити у бенчмаркингу пословних јединица и донекле смањује поступке који се односе на помирење.

Ограничења

  • Они су једноставне природе и не задовољавају сложене захтеве менаџмента.
  • Ограничена је контрола и биланс, јер било каква грешка у изради контног плана неће бити утврђена везама или чековима.
  • Чак и са ограниченом сврхом да ЦОА служе, компаније се морају придржавати смерница утврђених америчким ГААП-ом (Општеприхваћени рачуноводствени принципи) и ФАСБ (Одбор за стандарде финансијског рачуноводства).
  • Можда неће бити корисно за мале организације или самосталне предузетнике због несразмерних трошкова и радне снаге укључене у његово одржавање.

Закључак

  • Ово је врло корисно за предузећа која систематски раздвајају све своје рачуне. Помаже не само менаџменту компаније, већ и свим заинтересованим странама, тачније партнерима у ланцу снабдевања, пословним аналитичарима и инвеститорима.
  • Ово се може прилагодити пословним захтевима, али захтева стручност и напоре како би се водила доследна евиденција у контном плану, јер свако одступање може дати погрешну слику о здравственом стању предузећа. У савременом свету управљања високим технологијама о њима брину софтвер и системи, предузећа и даље дугују велику пажњу и бригу руковању најосновнијим елементима попут контног плана.