Позитивна вс нормативна економија | 7 најважнијих разлика (са Инфографиком)

Разлика између позитивне и нормативне економије

Позитивна економија у потпуности се заснива на чињеницама, што значи да даје објашњење за теме и питања која су повезана с економијом, а да се тада ни не суди, док се нормативна економија заснива само на вриједностима и у основи је субјективна, што значи да не пружа само објашњења питања и питања. теме које се тичу економије, али суди и њима.

Економија је и наука и уметност. И није ограничен само на чињенице или фикцију. То је комбинација оба.

  • Позитивна економија говори о стварима које „јесу“. То су чињенице. Они могу бити проверљиви. Можете то доказати или оповргнути. Можете га тестирати. И можете сазнати да ли су ове изјаве поменуте под позитивном економијом тачне или нетачне.
  • Али нормативна економија је фикција. Они нису чињенице; него су то мишљења економиста који нам говоре шта мисле. За неке може бити тачно, а за неке нетачно. А ове изјаве поменуте под нормативном економијом нису провериве. Ни они се не могу тестирати.

Можда мислите, зашто онда постоје два економска одељења? А ако нормативна економија не говори о чињеницама, зашто би она требало да постоји као економска подела? Ево зашто.

Да бисмо креирали политике предузећа или било које земље, требају нам и позитивна и нормативна економија. Морамо знати које су чињенице, а затим би требало да користимо своју просудбу да бисмо обликовали политике које ће помоћи појединцима и друштву у целини.

Позитивна вс нормативна економија Инфографика

Кључне разлике између позитивне и нормативне економије

Ево најважнијих разлика–

  • Највећа разлика је у томе што се прва заснива на чињеницама, а друга на вредностима, судовима и мишљењима.
  • Изјаве под позитивном економијом могу се тестирати или верификовати. То значи да изјаве могу бити истините или нетачне. Изјаве под нормативном економијом су, с друге стране, мишљења и препоруке које се не могу проверити док се по њима прво не поступи.
  • Изјаве под позитивном економијом су објективне природе. Изјаве под нормативном економијом су субјективне природе.
  • Изјаве под позитивном економиком фокусирају се на узрочно-посљедичне везе. С друге стране, изјаве под нормативном економиком концентришу се на то шта може да функционише и зашто.
  • Обе економије су важне јер, без једне, друга нема смисла.

Упоредна табела

Основа за упоређивањеПозитивна економијаНормативе Ецономицс
1. ЗначењеКонцентрише се на оно што већ јесте - чињенице, које је могуће проверити.Нормативна економија приказује слику онога што би требало да буде - мишљења, прописи економиста и стручњака.
2. О чему се ради?Позитивна економија говори о узрочно-посљедичној вези.Нормативна економија говори о мишљењима и судовима.
3. Природа гранеПрирода чињенична и описна.Природа је прописана.
4. Тип аргумента изаАргумент иза позитивне економије је објективан.Аргумент иза нормативне економије је субјективан.
5. Заслуга за тестирањеИзјаве под позитивном економијом могу се тестирати и пронаћи исправно / погрешно.Изјаве из нормативне економије не могу се тестирати или верификовати.
6. Потребно јерПозитивна економија указује на ствар таква каква јесте да би се на основу те чињенице могла донети пресуда.Нормативна економија преноси мишљења о чињеницама представљеним у позитивној економији.
7. На основуЧињенице, стварност.Вредности.

Закључак

Нису важни само за креаторе политике или планере. Једнако су важни за свакога ко покушава да нађе решење засновано на чињеници. Ако школа види да су ученици у последњих неколико година имали ниже резултате од просека, могу да сазову састанак, разговоре, забележе идеје и могу да пронађу најбољу алтернативу која ученицима може да помогне боље оцене. У овом једноставном сценарију, комбинације чињеница и решења могу се лако пронаћи из концепата позитивне економије и нормативне економије.

Ове две врсте економије су толико практичне да их можете применити у било чему - од бизниса до политике, од спорта до социјалних реформи, од креирања политике до богаћења.