Књиге о вођству | Списак десет најбољих књига о лидерству

Листа 10 најбољих књига о лидерству свих времена

Одабрали смо најбољи избор књига о вођству од стручњака у тој области који би читаоцима могли помоћи да сами открију неухватљиви рецепт за успех у вођи. Испод је листа таквих књига о лидерству -

 1. Понашајте се као вођа, мислите као вођа(Набавите ову књигу)
 2. Постајући лидер(Набавите ову књигу)
 3. Вођство и самозаваравање(Набавите ову књигу)
 4. Окрените брод(Набавите ову књигу)
 5. Обавештајна интелигенција: Како велики лидери граде поверење и постижу изванредне резултате(Набавите ову књигу)
 6. Пет дисфункција тима: Бајка о лидерству(Набавите ову књигу)
 7. Примарно вођство: скривени покретач одличних перформанси(Набавите ову књигу)
 8. Човекова потрага за смислом(Набавите ову књигу)
 9. 21 необориви закон о вођству: следите их и људи ће вас следити(Набавите ову књигу)
 10. Паметније брже боље: тајне продуктивности у животу и послу(Набавите ову књигу)

Размотримо детаљно сваку књигу о вођству, заједно са кључним преузимањима и критикама.

# 1 - Понашајте се као вођа, мислите као вођа

од Херминије Ибарре

Приказ књиге

Необична књига о лидерству са неколико храбрих савета за менаџере о томе како да побољшају своје управљачке вештине. Аутор снажно заступа идеју да лидери морају више експериментисати и учити из искуства, уместо да буду превише опрезни и опрезни у ризиковању. Пречесто се говори да лидер треба да се понаша и размишља као вођа, али интерпретације се могу разликовати и овај аутор нуди занимљив став о томе како следити ову изреку.

Ова књига се издваја по врсти практичних савета читаоцима са нагласком на преузимање ризика срачунатих да не само постигну више, већ и мотивишу друге да раде боље. Завршите рад на томе како да се истакнете и будете препознати по свом динамичном приступу као лидер или на позицији где вам је поверено управљање људима и ресурсима.

Кључне Такеаваис

Књига о лидерству с разликом која се залаже за више него обично експериментисање и за учење о стварима на основу непосредног искуства. Аутор нуди корисне практичне увиде о томе како бити оригиналан и учинити да то функционише, истовремено избегавајући заблуде да се увек ‘придржавају правилника’. Обавезно штиво за свакога ко жели да буде лидер у послу или било којој другој сфери живота.

<>

# 2 - Постати вођа

Варрен Г. Беннис (Основне књиге, 1989)

Приказ књиге

Ова књига настоји редефинисати вођство и анализира шта заправо иде у прављење правог вође. Аутор покушава да одвоји менаџмент од лидерства и дефинише неке од кључних особина потребних за вођство и како свако може кренути на пут да постане вођа одлучним напорима у правом смеру. Сматра да људи често имају тенденцију да бркају „управљање“ за „вођење“, јер су то заправо два потпуно одвојена домена. Колико год субјект изгледао субјективно, он усваја више методички приступ да би читаоци могли с релативно лакоћом да следе савете. Занимљива и инспиративна књига о вођству која нуди драгоцене увиде у то како се лидери „стварају“, а не „рађају“.

Кључне Такеаваис

Рад који провоцира размишљања и који дефинише основе лидерства са готово истренираном финоћом. Читаоци би стекли боље разумевање како је вођство нешто јединствено и различито од менаџмента, што је лако погрешно заменити са првим. Неопходно штиво за будуће лидере, менаџере и лаике.

<>

# 3 - Вођство и самозаваравање

Институт Арбингер (Берретт-Коехлер Публисхерс, 2002)

Приказ књиге

Развио га је Институт Арбингер, пружа занимљив поглед на то како имамо тенденцију да се обмањујемо, што заузврат ограничава оно што можемо замислити и постићи. Основна идеја је да често имамо тенденцију да друге сматрамо само објектима који или помажу или ометају наш пут до успеха или остварења одређених циљева, уместо да их третирамо као стварне људе са сопственим надама и тежњама. Ова два стања ума дефинишу се као „у кутији“ где смо на неки начин упаковани ограниченом визијом која ограничава нашу способност да растемо као појединац или као вођа. Ово је самообмана од које се човек треба одвојити и померити „ван оквира“ и усвојити више инклузивног погледа према другима. Отварање очију у психологији лидерства и њеној улози у успеху лидера.

Кључне Такеаваис

Књига о вођству која пуца путем како може доћи до самозаваравања на начин да се оствари њихов истински потенцијал вође. Нуди важну лекцију о томе како требамо престати гледати на друге као само на „ресурсе“ који се користе у неке сврхе и почети их гледати као на стварне људе који имају своје циљеве. Занимљиво штиво о вођству за оне који теже да постану лидери у правом смислу те речи.

<>

# 4 - Окрените брод

Аутор: Л. Давид Маркует (Портфолио, 2013)

Приказ књиге

Моћна књига бившег команданта подморнице америчке морнарице заснована на стварној причи о томе како им је преокренуо ствари и наставио да остварује свој потенцијал. Ослањајући се на поуке научене током његовог мандата, аутор поставља филозофију развоја лидера уместо следбеника, који се не плаше да преиспитују и оспоравају ауторитет када је то потребно. То је истраживање како идеја лидерства еволуира од „вођења“ до помагања другима да „сами воде“ и преправљају правила у процесу. Препоручено штиво за менаџере и лидере у послу или било којој другој сфери живота.

Кључне Такеаваис

Оспоравајући конвенционалне појмове лидерства, аутор дели своје јединствено разумевање шта значи бити вођа, на основу свог стварног искуства вођења посаде подморнице америчке морнарице. Научите зашто је важно да лидер не само да прави избор већ и да инспирише друге да воде сами за себе, што ће резултирати бољим тимским напорима у целини.

<>

5. разговорна интелигенција: како велики лидери граде поверење и добијају изванредне резултате

од странеЈудитх Е. Гласер

Приказ књиге

Ова књига говори о томе како стварање праве врсте разговора може довести до жељених промена и резултата. На основу неуронаучних истраживања, аутор проширује идеју сугеришући да постоје три нивоа разговора, укључујући трансакциони, позициони и трансформациони, који играју одређене улоге у интеракцији са људима око нас. Већина наших разговора ограничена је на прва два нивоа, било трансакционе природе у којој једноставно размењујемо информације или податке, било позиционог, где смо склони заступати одређене ставове или се распитивати о другима, а ретко долазимо до трансформационог нивоа разговора где се могу догодити стварне промене. Књига чаролија која отвара нове могућности за откривање сопственог потенцијала и вођу с разликом.

Кључне Такеаваис

Научите како права врста разговора може променити све што постоји да бисте били вођа и откријте праву снагу речи овим делом. Аутор је већи део ове књиге засновао на најновијим неуронаучним достигнућима и предлаже да се, у зависности од нивоа разговора, можете постићи потпуно различити резултати. Књига коју треба прочитати за свакога ко жели да усаврши своје комуникацијске и лидерске вештине.

<>

# 6 - Пет дисфункција тима: Бајка о лидерству

Аутор Патрицк М. Ленциони

Приказ књиге

У суштини, вођство је пуно у изградњи сјајних тимова и избегавању уобичајених замки које могу довести до слабијег учинка. Фокусирајући се посебно на тај аспект, аутор креће у дефинисање пет уобичајених болести које би могле мучити тим и зауставити његов раст, истичући начине ефикасног решавања ових проблема како би се нечији дом довео у ред. Усвајајући моћан стил приповедања, он предивно преноси поруку и касније сумира замке са којима се суочио заједно са њиховим лековима. Изузетно корисна књига о лидерским вештинама и начину стварања и управљања тимовима који уклањају већину уобичајене реторике на ту тему.

Кључне Такеаваис

Ова књига говори о изградњи тимова и управљању њима на прави начин, радећи на побољшању ефикасности у погледу исхода. Аутор ефикасно користи измишљени наратив како би кући однео поруку да вођство није само у томе што има ширу визију, већ и у могућности да идентификује и реши изазове са којима се суочава тим. Похвална књига о изградњи и управљању тимом за свакога ко ради у тиму или му је поверено вођење.

<>

# 7 - Прво вођство: Скривени покретач одличних перформанси

Даниел Големан,Рицхард Е. Боиатзис &Анние МцКее

Приказ књиге

Истражујући мало истражено подручје вођства, ова књига говори о емоционалној интелигенцији као покретачу тимског учинка и о томе како може драматично променити ствари. Прихватајући сценарије у којима уобичајени напори у изградњи тима не дају жељене резултате, аутори наглашавају идентификовање могућих проблема повезаних са емоционалном интелигенцијом тима. То би могли бити проблеми у понашању неких чланова тима или менаџмент или међуљудски проблеми који би на крају могли негативно утицати на учинак тима. Способност лидерства доводи се у питање када је реч о ефикасном и пожељном решавању ових питања на прилично осетљив начин. Суштински осврт на оно што је потребно за вођење тима, осим пуког стварања и управљања тимом, понекад су стварни проблеми испод површине.

Кључне Такеаваис

Идући корак даље од теам буилдинга, аутори говоре о емоционалној интелигенцији као вероватном кривцу за већину неуспеха тима који углавном остају недијагностиковани. Ова књига говори о томе зашто је то вођама и менаџерима тимова готово невидљив концепт и како организација заиста треба да приступи питањима ове природе. Веома препоручено штиво за данашње лидере да би могли да разумеју улогу и значај емоционалне интелигенције у ефикасном функционисању тима.

<>

8. - Човекова потрага за смислом

Аутор Виктор Франкл

Приказ књиге

Дирљива стварна прича о песници и преживљавању пред холокаустом из Другог светског рата која ће вас продрмати до сржи и истовремено подстаћи да постављате права питања, тражите виши смисао постојања. Први део ове књиге првенствено говори о томе како су затвореници концентрационог логора нашли смисла да преживе суочени са незамисливим недаћама, а други део посвећен је јединственом психотерапијском приступу који је аутор развио, а који назива логотерапијом, као у 'значењу као терапија. “Необично дело које је инспирисало и мотивисало милионе читалаца широм света да пронађу смисао за тежњу и опстанак суочени са непремостивим шансама.

Кључне Такеаваис

Ако је вођство опстанак и тријумф људског духа суочен са застрашујућим шансама, онда ово дело није ништа мање од драгоценог имања за свакога ко тежи да води или чак једноставно преживи. Аутор, заснован на сопственом искуству из стварног живота, претпоставља да је тражење смисла и могућност његовог препознавања кључ преживљавања под скоро свим условима. Даје вам најважније за преживљавање, сврху и наду.

<>

# 9 - 21 необориви закон о вођству: следите их и људи ће вас следити

од странеЈохн Ц. Маквелл, Зиг Зиглар(Предговор)

Приказ књиге

Веома дестилована верзија стандардног рада на лидерству која се одмах своди на задатак и поставља специфичне принципе, које човек може марљиво и доследно применити да би се истакао као вођа. Ова књига дели акумулирану мудрост готово три деценије искуства на том пољу и већина је прилично неконвенционална у поређењу са уобичајеним ставовима о лидерству. На пример, он сугерише да „лидери додају вредност служењем другима“ јер већу вредност од других стичу тиме што им вреде. Његов „закон процеса“ заснован је на основној идеји да се „лидерство развија свакодневно, а не у једном дану.“ У томе се састоји комплетна филозофија лидерства која је једноставна, али врло ефикасна, али ретко икада написана с таквом јасноћом. Укратко, препоручено штиво за лидере и менаџере који се свакодневно суочавају са новим изазовима и траже нову перспективу о томе шта је водеће.

Кључне Такеаваис

Вођење можда није једноставна ствар, али сада можете научити да водите без икакве реторике у овом елегантном, али моћном раду на лидерству. Аутор је представио како стручност на терену и представио добро формулисане принципе који би вам марљивом применом помогли да негујете вођу у себи. Обавезно штиво за амбициозне лидере у пословном животу, политици или негде другде.

<>

# 10 - Паметније, брже и боље: тајне продуктивности у животу и послу

од странеЦхарлес Духигг

Приказ књиге

Самостална најбоља књига о лидерству која повећава ниво продуктивности на послу која указује на прецизна решења за изазове лидерства заснована на најновијим сазнањима из неуронауке, бихевиоралне економије и психологије. Нуде се важни увиди на основу искустава лидера из различитих области и начина на који су открили решења за изазове са којима се суочавају у својим доменима. Моћан водич за ефикасно управљање начином на који размишљате, уместо да се фокусирате на оно што мислите, може битно утицати на процес доношења одлука. Аутор је учинио предиван посао износећи фине аспекте науке о продуктивности који и даље измичу толико много. Изузетно хваљен рад на томе шта чини лидеру праву врсту мисаоног процеса и како да га стекне.

Кључне Такеаваис

Детаљан третман уметности и науке о продуктивности који може послужити као непроцењив водич онима који теже да буду вође сутрашњице. Аутор је уложио мукотрпне напоре да синтетише научни увид у мисаоне процесе, минутним запажањима вођа у различитим областима живота, како би подржао идеју да је то оно што мислимо, а не оно што мислимо, што нас може навести да неке од најупечатљивијих могуће одлуке. Маратонски водич за размишљање с разликом како бисмо могли да направимо разлику.

<>

Остале књиге које би вам се могле свидети

 • Најбоља инвестицијска књига
 • Најбоље књиге о преговорима
 • Књиге за интервјуе за посао
 • Књиге о корпоративним финансијама
 • Билл Гатес Боокс Препорука
АМАЗОН ПРИДРУЖЕНО ОТКРИВАЊЕ

ВаллСтреетМојо је учесник програма сарадника Амазон Сервицес ЛЛЦ, придруженог програма за оглашавање осмишљеног да обезбеди начин да веб локације зараде од оглашавања и повезивањем са амазон.цом