Формула опсега (дефиниција) | Како израчунати домет? |. | Примери

Шта је формула опсега?

Формула опсега односи се на формулу која се користи за израчунавање разлике између максималне вредности и минималне вредности опсега, а према формули минимална вредност се одузима од максималне вредности да би се одредио опсег.

Распон = максимална вредност - минимална вредност

Од датог скупа података који статистичарима и математичарима омогућава боље разумевање скупа података колико је различит. То је најједноставнији приступ за израчунавање одступања у статистици.

Објашњење

Прилично је једноставан и лак за употребу, јер формула наводи његову максималну вредност умањену за минималну вредност датог узорка. Стога је одступање између максималне вредности и минималне вредности опсег и иако је то једноставно за употребу и разумевање захтева правилно тумачење.

На пример, ако постоји податак за податке у опсегу, исти ће утицати на исти, а резултат ће довести до погрешног представљања. Узмимо практични пример за дате податке 2, 4, 7, 7, 100, тада би опсег био 100 - 2, што је 98, али као што се види да је опсег података испод 10, али разматрање и тумачење података унутар 98 ће довести до до погрешног представљања. Стога тумачење Ранге-а треба водити са дужним разматрањем.

Примери

Овде можете преузети овај образац Екцел Ранге Формула - Ранге Формула Екцел Темплате

Пример # 1

Размотрите следећи дати скуп података 2,2,4,4, 4, 6,7,7,8, 8, 8, 9, 9, 9, 9, 9. Потребно је да израчунате опсег за овај узорак.

Решење:

  • Максимална вредност = 9
  • Минимална вредност = 2

Опсег = 9 - 2

Домет = 7

Пример # 2

Господин Старк, научник који већ 10 година ради у компанији која се зове Дреам моон. Господин Арора, његов надређени, спроводи експеримент о здрављу људи и прикупио је неколико узорака података мушке висине који су 162, 158, 189, 144, 151, 150, 151, 178, 155, 160, он је сада збуњен и жели да знати колико података варира. Господин Старк, искусни статистичар, обратио се надређеном господину Арори како би уклонио његову забуну око варијација формуле. Господин Арора мора да пружи одговор свом надређеном, ви морате да израчунате колико се подаци разликују?

Решење:

Распон = максимална вредност - минимална вредност

  • Максимална вредност = 189
  • Минимална вредност = 144

Распон = 189 - 144

Домет = 45

Подаци или прикупљени узорак имају варијацију од 45.

Пример # 3

Господин Буффет, познати и цијењени инвеститор широм свијета, сада размишља о америчким тржиштима и тренутно анализира неколико њих гдје жели да инвестира. На листи су главне компаније са плавим чиповима у САД-у. Испод су дате акције или хартије од вредности у најужем избору, заједно са њиховом најновијом берзанском ценом која је означена у америчким доларима, где он размишља о улагању.

Потребно је да израчунате опсег и дођете до варијације коју списак има.

Решење:

Испод су дати подаци за израчунавање опсега.

Користећи горње информације, израчун максималне вредности у екцелу биће следећи,

Максимална вредност = 204,66

Израчунавање минималне вредности у екцелу на следећи начин,

Минимална вредност = 45,93

Према томе, прорачун домета је следећи,

Распон = 204,66 - 45,93

Домет ће бити -

Распон = 158,73

Употреба формуле опсега

Опсег је на свој начин врло лако и врло основно разумети како се бројеви у датом скупу података или датом узорку расподељују, јер је, како је раније речено, израчунавање релативно лако извршити, јер је једино потребно за врло основна аритметичка операција која само одузима минимум од максималне вредности, али опсег има још неколико апликација за дати скуп података или дати узорак у статистици. Распон је такође користан у процени друге мере ширења која се назива варијанса или стандардна девијација.

Опсег као што је раније поменуто може информисати само о основним детаљима, тј. Где ће се налазити ширење датог узорка или датог скупа података. Давањем разлике или изрицањем разлике између највеће и најниже вредности датог узорка или датог скупа података даје се информација или груба идеја о значајним екстремним запажањима колико су то широко распрострањена, али опет даје нема наговештаја или било каквих информација о другим тачкама података где би они лежали, што је главна слабост коришћења једначине опсега.

Опсег као што је горе разматрано користан је за приказ ширења унутар датог узорка или датог скупа података, а даље се користи и за упоређивање резултујућег ширења између истог датог узорка или истих задатих скупова података.