Лиценцирање вс франшизинг | Топ 5 најбољих разлика (са инфографиком)

Разлика између лиценцирања и франшизинга

Лиценцирање се односи на аранжман између даваоца лиценце и имаоца лиценце где би друга страна стекла право на употребу производа и добара где власништво остаје код даваоца лиценце, док се франшизинг односи на аранжман између даваоца франшизе и примаоца франшизе где ће овај уживати власништво над предузећем у име даваоца франшизе уместо накнаде, када процесе блиско контролише давалац франшизе, стога се обично види да је лиценцирање за производе и робе, док се модел франшизе више користи у индустрији пружања услуга.

Ова два жаргона се обично синонимно користе приликом маркетинга или продаје производа чија вредност марке није у власништву продавца; међутим, постоји врло танка разлика између ова два начина пословања. Данас покушавамо да схватимо разлике између лиценцирања и франшизинга.

Шта је лиценцирање?

Да бисмо разумели лиценцирање, узмимо пример Валта Диснеиа. Регистровани је власник цртаних ликова попут Микија Мауса, Доналда Дака итд., Ти ликови нису ништа друго до исход уметникове маште која је данас популарна широм света. Много је робе која на себи носи ове ликове; попут торби, шоља, боца итд .; сада Валт Диснеи није једини произвођач ове робе. Стога било ко, осим Валта Диснеиа који производи ове производе, склапа споразум са првим да стекне право да користи ове ликове на својој роби уз одређену надокнаду и продаје исте. Овакав аранжман се назива лиценцирање.

Шта је франшизинг?

Сада претпоставимо да вам се једе пица, за разлику од домаће пице коју нуди ваша мајка; очигледни избори који вам падну на памет су Пизза Хут, Доминос итд. Разлог због којег желите да имате пицу у овим продајним местима може бити; познати су по продаји невероватне разноликости и квалитета пице, обележили су се у индустрији искључиво продајом пица, имају своја јела са потписом која ниједна друга продавница пице на тржишту не може да обезбеди, уживају тржишну репутацију када је у питању до пице.

Ове карактеристике су управо разлог зашто Пизза Хут / Доминос не могу да склопе уговор о лиценцирању са заинтересованом страном и омогуће им да користе његово име за продају сопственог рецепта за пицу. Вредност бренда која се гради након година борбе је улога за ове нишне компаније. Стога они склапају уговор о франшизингу; при чему омогућавају другим појединцима да не само да користе своје име већ и да науче техничку стручност, вештину и знање израде производа на потпуно исти начин на који би они сами имали у замену за хонорар.

То заузврат осигурава Пизза колиби да може продрети на различита тржишта без компромиса у квалитету услуге, а прималац франшизе заузврат има користи од економије обима која долази са већ успостављеним брендом.

Отуда стављајући наведено у ближу перспективу, појмове можемо дефинисати као

  1. Франшизинг: То је споразум између две стране где једна страна (у даљем тексту давалац франшизе) допушта другој страни (у даљем тексту прималац франшизе) да користи своје име марке или пословни модел уз накнаду како би пословала као независно подружница даваоца франшизе.
  2. Лиценцирање: То је споразум између две стране када једна страна (у даљем тексту Давалац лиценце) прода другој страни (у даљем тексту Власник лиценце) права да користи своје интелектуално власништво или производи производе даваоца лиценце у замену за хонорар.

Лиценцирање насупрот франшизингу инфографике

Кључна разлика између лиценцирања и франшизе

Генерално удружење

  • Лиценцирање се бави производима и робама попут софтверских патентираних технологија итд.
  • Франшизинг је углавном повезан са услужним пословима попут ланаца хране, сервисних центара аутомобила итд.

Степен контроле

  • Власник лиценце се регулише условима коришћења даваоца лиценце како је прописано у уговору о лиценцирању за лиценцирани производ. Давалац лиценце, међутим, нема аутономију над пословањем даваоца лиценце
  • Давалац франшизе врши огромну контролу над пословањем корисника франшизе у погледу квалитета пружених услуга, маркетинга и продаје, итд.

Процес

  • Лиценцирање се регулише уговором о лиценцирању, који подразумева једнократни пренос имовине или права уз накнаду. Давалац лиценце у већини случајева не пружа техничку подршку или помоћ.
  • Франшизинг се регулише разрађеним споразумом који прецизира одговорности и дужности обеју укључених страна. Давалац франшизе помаже у подешавању пружаоца услуга са одговарајућим вештинама и знањем како би купцима пружио свој бренд

Упоредна табела

ОсноваЛиценцирањеФраншизинг
Пословни моделПонуде са производима и робамаБави се пружањем услуга
ВласништвоВласништво над крајњим производом је код власника лиценце, он само купује право на коришћење одређеног патентираног / оригиналног производа даваоца лиценце у замену за ауторско правоВласништво над предузећем је прималац франшизе, он купује право да води исто предузеће у име даваоца франшизе у замену за накнаде
Правни прописиСтандардни споразум регулисан уговорним законом између странаПооштрени захтеви за усклађеност регулисани законима компанија и другим савезним законима међународног пословања (ако се ради са странком изван земље)
ПредностиДавалац лиценце добија вертикалну интеграцију на тржиште без великих капиталних улагања и побољшава вредност своје марке Власник лиценце добија приступ тржишту ослањајући се на снажну марку и елиминисање конкуренцијеФраншизор добија приступ географски разноликом тржишту без угрожавања вредности бренда. Прималац франшизе добија сталну подршку даваоца франшизе како би проширио већ успешно пословање.
МанеДавалац лиценце нема контролу над крајњом употребом својих права интелектуалне својине.Тешка почетна инвестиција примаоца франшизе како би се испунили стандарди квалитета даваоца франшизе. Степен аутономије примаоцу франшизе је веома мали у оперативним пословним питањима

Закључак

Иако обе имају сличне предности, лиценцирање се може назвати подскупом франшизе; тј. типичан уговор о франшизингу подразумевао би бројне уговоре о лиценци за пренос коришћења права интелектуалне својине. Франшизинг је много шири концепт јер укључује већи степен контроле даваоца франшизе.

Који је облик најбољи обично зависи од природе производа / услуге о којој је реч, апетита власника лиценце / корисника франшизе, постојања конкуренције на тржишту и могућности уласка и одржавања тржишта од стране новог играча, количине укључена инвестиција итд.

Све у свему, оба облика су прилично безбедан и легитиман начин пословања, јер су изграђена на чврстим темељима вредности бренда која је везана за производ, а сваки потенцијални нови учесник може их користити као лансирну рампу за приступ на већ засићеном тржишту.