Уговор о закупу против закупа | Топ 8 разлика које морате знати!

Разлика између закупа и закупа

Закуп је врста споразума где давалац лизинга даје у закуп закупца своју имовину на унапред одређени период уместо периодичних плаћања где је одржавање таквог одговорности закупац Закуп је аранжман где власник имовине или закуподавац поседе преноси на свог станара ради повремених плаћања, при чему изнајмљивач може накнадно променити услове и то је обично на кратак рок.

Изгледа да су закуп и закуп слични, али постоји велика разлика између њих двоје.

  • Када се средство даје на закуп; одговорност за одржавање лежи на закупцу. То значи да када предузеће узме имовину у закуп, одговорност за одржавање лежи у послу.
  • С друге стране, када се средство изнајмљује; одговорност за одржавање лежи на особи која изнајмљује имовину или имовину.

Без икаквих фрка, кренимо.

Закуп вс изнајмљивање инфографике

Кључне разлике

  • Закуп се узима када предузеће нема довољно фиксног капитала, а истовремено жели да користи средство, али не жели да га плати. С друге стране, кирија је узимање имовине уз месечну накнаду.
  • Уговори о лизингу имају две стране - закуподавац и закупац. Уговор о закупу такође има две стране - станодавца и станара.
  • Закуп се обично врши за имовину / опрему. Изнајмљивање се углавном врши за имања или земљишта.
  • У закупу, сервисирање и одржавање врши закупац када узима опрему у закуп. У изнајмљивању, с друге стране, одржавање и одржавање обавља станодавац, чак и ако станар узима имовину у закуп.
  • Закуп се врши на одређено време - углавном на средњи и дужи рок. Изнајмљивање се врши на кратак временски период и нагласак је на сваком месецу.
  • У уговорима о лизингу, услови су унапред одређени, а уговори се склапају узајамним прихватањем. У уговору о закупу, услови и одредбе могу се променити било када.
  • Код лизинга, понуда за куповину даје се по истеку уговора о лизингу. Таква понуда није дата по истеку уговора о закупу.

Упоредна табела закупа и закупа

Основа за разликеЗакупЗакуп
1. ЗначењеЗакуп закључује уговор са закупцем на дужи период о коришћењу имовине / имовине.Закупнина је склапање уговора са закупцем на одређени период о коришћењу имовине / имовине.
2. Термин Обично се уговор о лизингу потписује на дужи рок.Уговор о закупу је потписан на кратак рок.
3. Рачуноводствени стандарди Уговори о лизингу заснивају се на рачуноводственом стандарду 19 (АС-19).Не постоји одређени рачуноводствени стандард који се поштује у уговору о закупу.
4. Странке Закуподавац и закупац.Станодавац и закупац.
5. Разматрање размотреноМесечне рате се плаћају за закуп.Закуп се плаћа месечно / квартално за коришћење имовине / имовине.
6. ОдржавањеПри лизингу, одговорност за одржавање имовине лежи на закупцу.При изнајмљивању, одговорност за одржавање имовине лежи на станару.
7. Промена уговора / споразумаЈедном када је уговор потписан, нема промене у уговору на одређено време.Домаћин може променити уговор у било ком тренутку.
8. Понуда истичеПо истеку рока, од закупца се тражи да купи средство / имовину.Станодавац није дао такву понуду закупцу.

Закључак

Обоје се разликују, али лаицима стоје слично. Због тога је важно дубоко ући у концепт и разумети. Чак и ако је главна разлика између закупа и најма ко треба да врши одржавање и сервисирање, постоје и друге разлике.

Па чак и ако су две стране укључене у уговор / споразум, улоге сваке стране су различите. На пример, у уговору о лизингу обе стране имају једнака права. Али у уговору о најму станодавац има више моћи од станара, мада обојица могу одлучити да се не договоре када год желе.